DOGODINE UBRZANJE NA EVROPSKOM PUTU: Na skupu posvećenom evrointegracijama naše zemlje iznete ocene o dosadašnjem napretku i procene za 2021.

V. N.

17. 12. 2020. u 21:46

ČLANSTVO Srbije u EU je prioritet i strateški cilj naše zemlje. Nadam se da će 2021. biti sveukupno bolja i značajno uspešnija za naše evropske integracija od ove godine - to je u četvrtak poručila premijerka Ana Brnabić na panelu Nacionalnog konventa o EU, i navela da su tri ključna prioriteta Vlade u kontekstu evropskih integracija naše zemlje vladavina prava, ekonomija i zaštita životne sredine.

ДОГОДИНЕ УБРЗАЊЕ НА ЕВРОПСКОМ ПУТУ: На скупу посвећеном евроинтеграцијама наше земље изнете оцене о досадашњем напретку и процене за 2021.

Jadranka Joksimović i Ana Brnabić / Foto Tanjug

Brnabićeva je dodala da je vladavina prava prioritet broj jedan i da je nova Vlada u toj oblasti u prvih mesec i po dana mandata već preduzela važne aktivnosti. Kad je reč o oblasti pravosuđa, ona je istakla da je Vlada ponovo uputila Skupštini inicijativu za promenu Ustava u domenu pravosuđa.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je da Srbija ne kaska u EU integracijama:

- Ako je neko mislio da će da pritera Srbiju uza zid time što ćemo da prihvatimo novu metodologiju, a da će onda sve da bude po starom, e pa neće, zato što Srbija nije pačja škola u procesu evropskih integracija, nego ozbiljna zemlja.

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib izneo je ocenu da je formiranjem nove vlade u Srbiji pokrenut novi zamajac na polju reformi, a da u 2021. ništa neće sprečiti otvaranje novih poglavlja. On je podsetio da je Srbija prihvatila novu metodologiju pregovaranja EU, te izrazio nadu da će Beograd tražiti pojašnjenje da bi se što pre dobilo razjašnjenje o nastavku evrointegracija. Ambasador je rekao da očekuje da će zastoj biti prevaziđen posle Nove godine.

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je izjavio da je Srbija na putu ka EU ove godine uradila mnogo stvari i da ne može da se kaže da nije bilo napretka, ali da određene stvari nisu u potpunosti urađene. On je rekao da Unija želi da se reforme ubrzaju, i naveo je da je put ka EU dugotrajan.

SKUPŠTINA O IZVEŠTAJU

PREDSEDNIK Skupštine Ivica Dačić najavio je u četvrtak da će do kraja godine biti održane još tri sednice parlamenta, a da će se na jednoj od njih, 28. decembra, naći Izveštaj EK o napretku Srbije. Prema njegovim rečima, poslanici će do kraja 2020. raspravljati i o Kodeksu ponašanja poslanika, o još nekim zakonima koje je predložila Vlada, kao i o izveštajima o radu četiri nezavisne institucije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri