VUČIĆ PRISUSTVOVAO PRIKAZU TENKOVA T-72MS: Naša vojska je spremna da se odbrani od svakog agresora (FOTO/VIDEO)

Novosti online

28. 11. 2020. u 10:58

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas prikazu tenkova T-72MS u kasarni "Mija Stanimirović" u Nišu.

ВУЧИЋ ПРИСУСТВОВАО ПРИКАЗУ ТЕНКОВА Т-72МС: Наша војска је спремна да се одбрани од сваког агресора (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Prikazu prisustvuju i potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Na prikazu učestvuje 11 tenkova i 10 oklopnih automobila.

Foto: Jutjub/Printskrin

Tenk T-72MS je modernizovana varijanta ruskog tenka T-72 koji se smatr jednim od najboljih tenkova ikada napravljenih. 

Udarna su snaga kopnene vojske, raspolažu aktivnim oklopom i ubojitim naoružanjem čiji je osnov top kalibra 122 milimetra.

Ruska Federacija donirala je Srbiji 30 tenkova T-72MS, a vrednost donacije je oko 30 miliona evra. Tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji je postignut između predsednika Srbije i Rusije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Foto: Jutjub/Printskrin

U okviru vojno-tehničkog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2.

Vojska Srbije tako prvi put ima tenk sa aktivno-reaktivnim oklopom.

To su tenkovi sa mogućnošću lansiranja raketa iz cevi topa kalibra 125 milimetara.

Takođe, tenk ima i spregnuti mitraljez 7,62 milimetra, koji se nalazi uz cev topa i prati okretanje kupole, kao i mitraljez kalibra 12,7 milimetara na vrhu, koji se okreće nezavisno od kupole.

Vučić se nakon defilea upoznao sa tehničkim karakteristikama tenkova i oklopnih vozila, a posebno ga je interesovalo mišljenje pripadnika oklopne jedinice Vojske Srbije.

- Jeste li zadovoljni tenkom? Je li sad lakše upravljivo - upitao je tenkiste vrhovni komandant koji su mu se zahvalili na formiranju tenkovskog bataljona.

Vučić se potom zahvalio ambasadoru Harčenku.

- Čekamo još vozila - rekao je Vučić i zahvalio se ruskim prijateljima.

U znak zahvalnosti zbog nabavke oklopnjaka i formiranja tenkovske jedinice predsednik Srbije je dobio maketu tenka T-72MS.

Foto: Jutjub/Printsrin

Nakon prikaza karakteristika vozila i opreme, usledile su izjave za medije.

Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Ambasador Rusije u Srbiji je rekao da je danas važan događaj:

- Jer uvek sam zadovoljan kada su plodovi naše saradnje vidljivi, kao danas. Mi smo srećni što uzastopno i stabilno realizujemo planove između predsednika Srbije i predsednika Rusije u svim oblastima - rekao je Bocan Harčenko i dodao - Neutralni status je najviše cenjen kada država može sebe da štišti.

Njegova ekselencija je rekao da je ovo tek početak saradnje u vojno-tehničkoj sferi i da će Ruska Federacija nastaviti da isporučuje vojnu opremu. Takođe, Harčenko je pohvalio i "Noru", rekao je da je to izvanredan sistem.

- Ja sam zahvalan Ruskoj Federaciji i predsedniku Putinu  na tome što su i ovom donacijom pomogli Srbiji. Danas ste mogli da vidite 11 tenkova T-72MS - rekao je predsednik Vučić na početku izjave. On je dodao da će ovi tenkovi povećati borbenu gotovost.

Predsednik je najavio vanredno povećanje plata vojnicima da bi se njihova želja i motivacija za ostankom u vojsci povećala. Uz finansijsku motivaciju, predsednik je istakao da se radi na tome da vojska dobija najpovoljnije kredite za kupovinu stanova.

- U toku 2021. osim onih pet posto koje će dobiti svi u javnom sektoru, za same vojnike obezbedimo veća primanja. Da li ćemo uspeti? Ja se nadam da hoćemo - rekao je predsednik.

Nakon ovih izjava su usledila pitanja novinara.

- Mi imamo sa Gaspromom ugovore i uradićemo sve što je neophodno - rekao je predsedni i rekao da radovi na Balkanskom toku teku veoma intenzivno.

- Što se tiče lečenja SMS porukama, gotovo u svim zapadnim zemljama se takvi bolesnici leče SMS porukama, jer to košta, pogotovo na Zapadu. Ponosan sam na to što smo za SMA uveli lek "spinraza" mislim da se zove. Reč je o veoma skupim terapijama, u prvoj godini država za to treba da plati 540 hiljada evra, a u svakoj  narednoj 270.000 evra - frekao je predsednik.

Predsednik je rekao da država čini sve što može da malu Aniku koja boluje od SMA pre 15. decembra prebace u Mađarsku i da je ministar Selaković razgovarao sa ministrom Sijartom o tome.

Predsednik je rekao da Srbija ima veliki broj zaraženih koronom upravo zbog toga što mnogo testira.

- Mene interesuje koliko života smo sačuvali, koliko nam je ljudi preminulo, to su stvari koje me zanimaju, a ne koliko imamo formalno prijavljenih zaraženih.

- Ponosan sam na lekare i na ljude koji se bore. Postoje oni koji u koroni vide političku priliku, mi u koroni vidimo neprijatelja.

- Da nisam predsednik Republike odgovorio bih brutalno, ovako kažem sramota - rekao je predsednik komentarišući izjavu Radeta Panića.

- Obilazio sam "Beograd na vodi" zato što je to moj posao i moja želja, da obiđem radnike, zato što od tog posla plaćamo poreze i od toga živimo.

- Hoćete sutra ako neko ugrozi bezbednost naše otadžbine da me pitate: "Što nismo uradili nešto po tom pitanju?"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (20)

ZDRAVLJE JE NAJVEĆE BOGATSTVO: Možemo da izgradimo zdraviji, pravedniji i održiviji svet