HRVATSKA VOJSKA NA TERITORIJI SRBIJE: Sabor šalje i helikoptere

Novosti online

23. 11. 2020. u 11:43

ХРВАТСКА ВОЈСКА НА ТЕРИТОРИЈИ СРБИЈЕ: Сабор шаље и хеликоптере

Foto: HRT printskrin

VLADA Hrvatske je na sednici 19. novembra usvojila Nacrt predloga odluke o učestvovanju Oružanih snaga Hrvatske u operaciji podrške miru Kforu na takozvanom Kosovu, prema kom predlaže Saboru povećanje hrvatskog kontigenta u Kforu sa dosadašnjih 40 na 150 pripadnika i sa dva helikoptera Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

U Nacrtu predloga se podseća da je Hrvatski sabor 31. oktobra 2018. doneo odluku o učestvovanju Oružanih snaga Hrvatske u operaciji podrške Kforu na takozvanom Kosovu, u skladu sa kojom u 2019. i 2020. godini se može uputiti do 40 pripadnika, sa dva helikoptera.

- Budući da je Zapovedništvo operacije Kfora putem nadređenog Savezničkog zapovedništva za operacije često izveštavalo saveznice o potrebi popune operacije Kfora, Republika Hrvatska predlaže da se poveća hrvatski kontigent u operacije podrške miru Kfor, sa dosadašnjih 40 na 150 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske - navedeno je u Nacrtu tog predloga.

Takođe se navodi, da Hrvatska snažno podržava napore NATO u održavanju sigurnosti na samoproglašenom Kosovu, kao i u širem regionu.

- Postojeća kriza odvija se u našem neposrednom okruženju, na području koje za Republiku Hrvatsku ima značaj za stabilnost celog prostora jugoistočne Evrope. Bezbednosna situacija u takozvanom Kosovu, koja zavisi od narušenih međuetničkih odnosa, neregularnih migracija kao i regrutovanju boraca Islamske Države i njihovog povratka, od izuzetne je važnosti zbog mogućih posledica na odnose država jugoistočne Evrope i stabilnosti celog područja. Narušavanje sigurnosti u takozvanom Kosovu može imati implikacije i na hrvatsku ekonomiju - navedno je u predlogu hvatske vlade. 

Ukazuje se da je trenutno u operaciji Kfora raspoređen 33. hrvatski kontingent sa 38 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske i dva helikoptera Hrvatskoga ratnog vazduhoplovstva. Područja razmeštaja su Priština, Uroševac i kamp pored Peći.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)