TAČI OSTAJE IZA REŠETAKA?! Tužilaštvo obrazložilo zašto je "Zmija" opasna na slobodi!

Tanjug

18. 11. 2020. u 18:13

SPECIJALIZOVANO tužilaštvo tzv. "Kosova" sa sedištem u Hagu smatra da Hašim Tači i druga trojica članova Glavnog štaba OVK treba da ostanu u pritvoru jer postoji realna opasnost od uticaja i zastrašivanja svedoka, kao i rizik da mobilišu svoje pristalice i ometaju postupak pred Specijalizovanim većima tzv. Kosova (poznatijim kao sud za zločine OVK).

ТАЧИ ОСТАЈЕ ИЗА РЕШЕТАКА?! Тужилаштво образложило зашто је Змија опасна на слободи!

Foto: Printscreen

- U ovim okolnostima, bar dok se ne saslušaju svedoci i ne obezbede dokazi, pritvor je neophodan - navodi se u zahtevu tužilaštva za njihovo pritvaranje koji je danas objavljen u proširenoj, ali i dalje redigovanoj verziji, na 22 strane.

Odbrana je juče najavila da će tražiti da im se ukine pritvor, te da traži ukidanje redakcije naloga i argumenata tužilaštva za pritvor kako bi sudu predstavila svoje kontraargumente za njihovo puštanje na privremenu slobodu.

Tužilaštvo podseća da su u vreme koje je navedeno u optužnici osumnjičeni bili pretpostavljeni mnogim potencijalnim svedocima tužilaštva, kao i da i dalje zauzimaju visoke položaje autoriteta i uticaja.

- Imaju sredstva, motiv i priliku da utiču na svedoke, žrtve ili saučesnike i da na drugi način ometaju postupak - navelo je tužilaštvo i detaljno obrazložilo na koje su sve načine Tači i Kadri Veselji i Udruženje ratnih veterana OVK uticali da se to tužilaštvo i sud ukinu.

U svom podnesku tužilaštvo pored ostalog podseća da je Udruženje veterana OVK, od oko 40.000 članova tražilo ukidanje Zakona o osnivanju Specijalizovanog tužilaštva i suda, kao i da se godinama suprotstavljalo prethodnim pokušajima krivičnog gonjenja bivših pripadnika OVK zbog ratnih zločina.

Ovo udruženje je priređivalo preteće proteste, demonstracije i pretilo građanskom neposlušnošću, navodi tužilaštvo i dodaje da osumnjičeni sami imaju dugu evidenciju neodgovornosti za zločine počinjene tokom rata i istraga o njima.

Od početka, kako se navodi i u optužnici, kao pripadnici OVK i Privremene vlade Kosova, osumnjičeni su bili članovi udruženog zločinačkog poduhvata sa zajedničkim ciljem preuzimanja Kosova uz ubistva i zastrašivanje svih protivnika OVK.

U novije vreme, javno su napali mandat tog tužilaštva i suda optužujući ga za diskriminaciju i označavajući ga kao „istorijsku nepravdu“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)