SELAKOVIĆ ODGOVORIO HARADINAJ-STUBLA: Bolje bi bilo da ste sproveli Briselski sporazum umesto što iznosite jednostrana viđenja događaja

D. R. Đ.

09. 11. 2020. u 18:56

СЕЛАКОВИЋ ОДГОВОРИО ХАРАДИНАЈ-СТУБЛА: Боље би било да сте спровели Бриселски споразум уместо што износите једнострана виђења догађаја

Foto: Ž. Knežević

UMESTO što nepripremljeni dolazite na ovakve skupove i zloupotrebljavate format Berlinskog procesa za iznošenje jednostranih viđenja događaja iz prošlosti, bolje bi bilo da ste sproveli Briselski sporazum i omogućili formiranje Zajednice srpskih opština.

Ovim rečima juče je Nikola Selaković, ministar spoljnih poslova, reagovao na obraćanje Meljize Haradinaj Stubla, tzv. ministarke spoljnih poslova i dijaspore Kosova tokom video - konferenciji šefova diplomatija zemalja učesnica Berlinskog procesa.

Ona je na tom skupu rekla da je "Srbija agresor, a Kosovo žrtva" i da se Srbija nikada nije izvinila za svoje zločine na Kosovu. Navela je i da je "ubijeno 1.500 dece, i 20.000 žena silovano".

Tema konferencije, inače, bila je saradnja mladih i civilnog sektora u regionu, ali je Haradinaj Stubla forum iskoristila da iznese optužbe na račun Beograda.

Šef srpske diplomatije izrazio je žaljenje što tzv. ministarka Kosova nije razumela smisao formata i razloge zbog kojih je nemačka kancelarka Angela Merkel 2014. godine inicirala Berlinski proces. Takođe, Selaković je ukazao organizatoru (Bugarskoj) da nisu ispoštovali pravila Berlinskog procesa da svi učesnici budu predstavljeni statusno neutralno i bez nacionalnih simbola, s obzirom na to da su tokom obraćanja Haradinaj Stuble bili vidljivi simboli tzv. Kosova.

Selaković je poručio da nova vlada Srbije među prioritetima ima nastavak angažovanja na unapređenju regionalne saradnje.

ZAJEDNIČKO TRŽIŠTE

SOFIJA će danas biti domaćin samita Berlinskog procesa, na kom bi trebalo da učestvuju lideri pet država regiona i "Kosova", koji su učesnici ove inicijative. Na skupu bi trebalo da se razmotri stvaranje zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana, a korak ka tome već su napravile Srbija, Albanija i Severna Makedonija, kao prve potpisnice projekta "mali šengen", a očekuje se da im se pridruže i BiH, Crna Gora i "Kosovo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)