SKANDALOZNE REČI TAČIJEVOG ADVOKATA: Trgovina organima je laž, pomenuo i Bajdena!

Novosti online

09. 11. 2020. u 16:17

BIVŠI predsednik tzv. Kosova, Hašim Tači nalazi se na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Hagu. On se danas izjasnio o deset tačaka optužbe, među kojima su ratni zločin mučenje, zločin protiv čovečnosti, progon i ubistva, za koje je rekao da nije kriv. U međuvremenu, njegova odbrana koju čini širok tim advokata iz Francuske, SAD i Velike Britanije, iznosi čitav niz žalbi na proces suđenja.

СКАНДАЛОЗНЕ РЕЧИ ТАЧИЈЕВОГ АДВОКАТА: Трговина органима је лаж, поменуо и Бајдена!

Foto: Printscreen

Tačijeva odbrana se žalila zato što se sve desilo "iznenada", misleći tu na njegov dolazak u Hag, kao i na to da su imali malo vremena da se pripreme.

Oni su se ponovo žalili na pravila suđenja, izgovarajući se epidemiološkom situacijom i činjenicom da jedan deo njihovog tima nije mogao da dobije vize.

- Zašto nema crnog orla u sudnici? - pitao je Tačijev advokat Huper, aludirajući da je ovo tzv. kosovski sud, pa treba da budu obeležja u sudnici, crvena zastava za orlom.

- Onda vi treba da nosite crvenu togu, a ne crnu - odgovorio je sudija Nikolas Giju advokatu koji je bio u crnoj "uniformi".

Huper je rekao da sud već šest meseci radi na optužnici:

- Tači se izjasnio da nije kriv i odbija izgled ove optužnice. Znali smo još u junu za optužnicu. Ovo što smo dobili je redigovano u velikoj meri, bilo bi korisnije da znamo sve. Pitamo gde se nalaze optužbe o krađi organa i priči o "žutoj kući", to je bio razlog zbog kojeg je ovaj sud osnovan, Nakon dramatične pola strane u knjizi Karle del Ponte, a nakon toga u izveštaju Dika Martija.

- Ništa u optužnici ne govori o strašnim optužbama o krađi organa. Vrlo energično ćemo se boriti i dokazati da je sve laž. Tražićemo privremeno puštanje na slobodu Tačija - rekao je advokat Huper.

- Korisno bi bilo da se u potpunosti pročita optužnica u kojoj se opisuje desetine ubistava i stradanja stotina žrtava. Svaki od tih opisa spada u mandat ovog suda - poručio je predstavnik tužilaštva, odgovarajući na pitanje Tačijevog advokata gde su optužbe i dokazi "žutoj kući'' i krađi ljudskih organa, koji su bili inicijalni razlog osnivanja tog suda.

Zatim je citirao Džozefa Bajdena, budućeg predsednika SAD.

- Hašim Tači je Džordž Vašington Kosova - citirao je Huper reči, kako je rekao, Džozefa Bajdena, budućeg predsenika SAD.

On je citirao i bivšeg senatora Boba Dola koji je hvalio Tačija da je odigrao vrlo bitnu ulogu u Rambujeu, da je stvorio mladu zemlju koja je "multikultulateralna i tolerantna, koja poštuje sve zajednice".

Dejvid Huper se već dvadeset godina bavi odbranom ratnih zločinaca, pre svega onih koji su optuživani za ratne zločine i genocid u Ruandi.

Tako je zaslužan za oslobađanje bivšeg ministra Ruande Andrea Rvamakube i katoličkog sveštenika Hormisdasa Nsenglmana, koji su bili optuženi za najstrašnije zločine tokom genocida u Ruandi početkom devedesetih.

Trenutno brani bivšeg ministra planiranja Ruande Augustina Ngrababvare, kome se sudi zbog uticanja na zaštićene svedoke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili