PITANjE KOSMETA NE SME DA BUDE PREDUSLOV: Mađarski šef diplomatije decidan - Srbija je ozbiljna država, ne igrajte se sa njom

Tanjug

31. 10. 2020. u 19:54

ПИТАЊЕ КОСМЕТА НЕ СМЕ ДА БУДЕ ПРЕДУСЛОВ: Мађарски шеф дипломатије децидан - Србија је озбиљна држава, не играјте се са њом

Foto: Tanjug/Panon TV/Molnar Edvard

MINISTAR spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da nije fer da rešenje pitanja tzv. Kosova bude preduslov za to da Srbija uđe u EU ili ubrza svoje integracije.

- Nije fer da to bude preduslov i ne sme tako da bude - rekao je Sijarto za TV Prva.

Politički gledano, naveo je on, neke zemlje u EU i institucije u Briselu smatraju da je to politički preduslov jer je to, kako kaže, dobra referenca za njih, zbog čega ne bi podržali napredovanje integracije Srbije, i to je veliki problem.

Sijarto je rekao da je šteta što Srbija nije otvorila ove godine nijedno poglavlje u pregovorima u članstvu i da je to sramota za EU, a ne za Srbiju.

- Srbija je ozbiljna država i ne treba da igramo igre sa njom. EU treba da kaže direktno da li smo spremni za ubrzanje pregovora ili ne - rekao je šef mađarske diplomatije.

On je ponovio da se Mađarska zalaže za ubrzanje evropskih intergracija Srbije, jer smatra da je u interesu EU da Srbija postane njena članica, barem koliko je to u interesu i Srbije.

Srbija je tehnički već spremna za otvaranje šest novih poglavlja, kaže Sijarto i dodaje da ne razume zašto se odbacuje prilika da se govori o važnijim pitanjima evropskih integracija.

On je rekao da je poslednji put na samitu EU pokrenuo pitanje da li postoji pravna prepreka zašto ne može Srbija da se otvori šest poglavlja i da je dobio odgovor da ne postoji.

- To znači postoji samo politička prepreka, a to znači da sve države članice to žele, mogli bismo da otvorimo šest poglavlja. Evopske zemlje koje se navodno zalažu za proširenje i navodno su za integraciju Zapadnog Balkana, treba to jasno da kažu - istakao je šef mađarske diplomatije.

Govoreći o pandemiji korona virusa, Sijarto kaže da kada dođe do neke krize, nedostaje liderstvo EU.

- Svi mi, članice EU, borile smo se da dobijemo opremu: maske, uređaje, respiratore na istom tržištu u Kini, naši posrednici su se svađali, ''tukli'' su se oko toga ko će šta da uzme...Nije bilo nikakve koordinacije iz Brisela, jer te institucije mogu da upravljaju stvarima maksimalno u mirodopskim uslovima, ali kad imamo krizu, nedostaje liderstvo EU - ocenio je Sijarto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)