BAR 10 ŽENA U FOTELJAMA MINISTARA: Pri kraju formiranje kabineta Ane Brnabić, na "spisku stanara" u Nemanjinoj mnogo novih lica

D. M.

25. 10. 2020. u 08:00

U NAJMANjE 10 fotelja u budućoj Vladi Srbije trebalo bi da sednu žene, koje će, uz premijerku Anu Brnabić, voditi neke od najvažnijih resora.

БАР 10 ЖЕНА У ФОТЕЉАМА МИНИСТАРА: При крају формирање кабинета Ане Брнабић, на списку станара у Немањиној много нових лица

Foto V. Danilov

Naime, žene su trenutno kandidati za pozicije šefova u devet od ukupno 21 ministarstva, a ukoliko budu izabrane u sredu u Skupštini Srbije, računajući i mandatarku, ovo će biti vlada sa najvećim brojem žena od uvođenja višestranačja u Srbiji. Time bi bila ispunjena i "kvota" koju je predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da u novoj vladi bude i do 50 odsto žena.

Tako bi, prema našim informacijama, privredu trebalo da vodi Anđelka Atanasković, direktorka "Prve petoletke - namenska" iz Trstenika, koju je svojevremeno šef države Aleksandar Vučić nazvao "žena zmaj" zbog njenih poslovnih uspeha.

Kandidat za preuzimanja resora pravde je Maja Popović, aktuelna savetnica u BIA, a za ministarstvo životne sredine Irena Vujović, bivša predsednica opštine Savski venac.

Zamenica direktora Instituta "Batut", dr Darija Kisić Tepavčević mogla bi da bude imenovana za šefa resora rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja. Još jedno novo lice u Nemanjinoj najverovatnije će biti i Gordana Čomić, kao nestranačka ličnost, koja bi vodila jedno od tri novoformirana ministarstva - za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Novosti

Ministarka Zorana Mihajlović, koja je trenutno na čelu građevine, ostaće ili u tom resoru, ili će preći u energetiku.

Na spisku žena ministara trenutno je i bivša predsednica parlamenta Maja Gojković, kojoj je namenjena kultura, kao i Tatjana Matić, koja bi trebalo da nasledi Rasima Ljajića u trgovini, turizmu i telekomunikacijama. Tu su i potpredsednica SNS Marija Obradović i Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku - obe kandidatkinje za Ministarstvo za EU.

Konačan spisak "stanara" u Nemanjinoj biće poznat danas, nakon sednice Predsedništva SNS, kada bi osim ovoga ko će voditi poslove integracija, trebalo da bude rešeno još nekoliko nedoumica.

Jedna od njih je da li će i koliko resora dobiti socijalisti. Prema jednoj opciji, kojoj se trenutno daje više šanse, SPS bi dobio energetiku (ostaje Aleksandar Antić) i prosvetu, gde bi mogao da dođe sadašnji ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić. U tom slučaju, morao bi da se traži novo rešenje za državnu upravu i nije isključeno da bi i na to mesto mogla da dođe žena. Po drugom scenariju, i Ružić i Antić ostaju na svojim pozicijama, a prema trećoj varijati Ružić ostaje, a Antić i Mihajlovićeva menjaju mesta - on odlazi u građevinu, a ona u energetiku.

POPOVIĆ POD ZNAKOM PITANjA

JOŠ nije definitivno doneta odluka da li će lider Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović ostati u Vladi. Ukoliko ostane, on bi zadržao poziciju ministra bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj. Ministre bez portfelja, kao i broj potpredsednika Vlade, određuje Narodna skupština pri izboru Vlade, a na predlog mandatarke Ane Brnabić.

Vrh naprednjaka trebalo bi da prelomi i ko će ubuduće voditi Ministarstvo sporta. I tu ima više predloga. Vanja Udovičić mogao bi da nastavi da vodi ovaj resor, a ukoliko se to ne dogodi, trebalo bi da ga zameni jedan od trojice kandidata - bivši bokser Nenad Borovčanin, nekadašnji košarkaški as Dejan Tomašević ili Zoran Gajić, koji trenutno vodi Odbojkaški savez Srbije.

Ostala personalna rešenja, manje-više, već su "zakucana". Zasada se zna da će ministar finansija biti Siniša Mali, dok je za šefa resora poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede viđen Branislav Nedimović. U Vladi bi, i to na istoj poziciji ministra zdravlja, trebalo da ostane i Zlatibor Lončar.

Kao prvi tip za ministra diplomatije viđen je Nikola Selaković, koji trenutno obavlja funkciju generalnog sekretara predsednika Republike. Do "rokade" bi, prema nezvaničnim informacijama, moglo doći i u ministarstvima koja se bave bezbednošću. Tako bi Aleksandar Vulin iz Ministarstva odbrane prešao u MUP, dok bi Nebojša Stefanović preuzeo odbranu. Novinar Radomir Dmitrović biće jedini predstavnik SPAS u Vladi i to na mestu novog ministra za brigu o porodici i demografiju. Novo ministarstvo koje će voditi računa o selu, najverovatnije će voditi predsednik PUPS Milan Krkobabić, koji je u odlazećem kabinetu, bez portfelja, vodio računa o regionalnom razvoju i koordinaciji rada javnih preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VUČIĆ GOST NACIONALNOG DNEVNIKA: Predsednik u 18.30 časova na TV Pink o svim aktuelnim temama