DEMOGRAFIJA DMITROVIĆU, A SOCIJALISTI HOĆE PROSVETU: Nazire se kadrovski mozaik nove Vlade, danas izbor predsednika Skupštine i odbora

S. S. R. - D. M.

22. 10. 2020. u 10:00

VLADA Srbije, koja mandat treba da započne 28. oktobra, imaće najmanje 22 člana, a većina članova biće iz redova naprednjaka.

ДЕМОГРАФИЈА ДМИТРОВИЋУ, А СОЦИЈАЛИСТИ ХОЋЕ ПРОСВЕТУ: Назире се кадровски мозаик нове Владе, данас избор председника Скупштине и одбора

Foto I. Marinković

Kako sada stvari stoje, socijalistima će pripasti dva resora i po jedan SPAS-u i koalicionim partnerima SNS - strankama Rasima Ljajića i Milana Krkobabića.

Kako tvrde naši izvori, SPS će, po jednoj varijanti, ostati Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, koje će nastaviti da vodi Branko Ružić, dok će Aleksandar Antić iz resora energetike biti prekomandovan u saobraćaj. Druga opcija je da jedan od dva resora koja su namenjena SPS bude prosveta, što je i želja socijalista. Već je poznato da će šef ove partije Ivica Dačić biti predsednik parlamenta.

Prema našim informacijama, SPAS Aleksandra Šapića najverovatnije će dobiti novoformirano Ministarstvo za brigu o porodici, deci i demografiji. Tu se kao najozbiljniji kandidat za šefa pominje Ratko Dmitrović, koji je na listi SPAS izabran za poslanika.

Kako je najavio predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić, u narednim danima trebalo bi da obavi razgovore sa PUPS i Srpskom narodnom partijom. Kako sada stvari stoje, Krkobabić koji u ovom mandatu brine o regionalnom razvoju mogao bi da proširi svoj delokrug i da se stara o selu. On se i u odlazećoj vladi bavio sličnim poslovima, kao ministar bez portfelja za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća. Ostaje nedoumica da li će i Nenad Popović nastaviti rad u Nemanjinoj 11, gde je trenutno ministar bez portfelja za inovacije i tehnološki razvoj.

Foto Tanjug

U Vladi će na ministarskom nivou i dalje biti zastupljen i SDPS, s tim što će Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija umesto Ljajića ubuduće voditi Tatjana Matić, koja je bila državni sekretar u ovom resoru.

Od naprednjaka u Vladi zasada sigurno ostaju Siniša Mali i Branislav Nedimović, koji će zadržati resore finansija i poljoprivrede. Zorana Mihajlović svakako ostaje u Nemanjinoj, ali se kao opcija pominje i da će promeniti resor, pa možda iz građevine pređe u energetiku. Dosadašnjem šefu Ministarstva unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću namenjen je resor odbrane. U tom slučaju Aleksandar Vulin bi preuzeo policiju. Dosadašnja predsednica parlamenta Maja Gojković biće ministarka kulture i informisanja.

Kao najozbiljniji kandidat za šefa diplomatije figurira generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković. Za njega je mandatarka Ana Brnabić rekla da bi volela da ga vidi u svom timu, a pohvalno je govorila i o ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru.

- O novoj vladi ne razmišlja se na način da se što više resora sačuva za SNS, a da onda vidimo šta ćemo da podvalimo koalicionim partnerima. Razmišljamo šta možemo da uradimo za građane Srbije, o jasnim prioritetima - poručila je juče Brnabićeva.

Kako će izgledati konačna raspodela kadrovskih karata u Nemanjinoj, biće poznato u nedelju, kada se vrh SNS okuplja na novoj sednici Predsedništva stranke.

Kongres SNS u decembru ili januaru

SRPSKA napredna stranka juče je obeležila 12 godina od osnivanja, a potpredsednik Miloš Vučević rekao je da je ova partija potpuno promenila tok i smisao višestranačja u Srbiji, donela političku stabilnost kao preduslov za ekonomski prosperitet, jačanje bezbednosnih struktura, ulaganje u zdravstvo i sve što je važno za jedno društvo.

On je naveo i da će Predsedništvo stranke u nedelju odlučiti da li će kongres biti u decembru ili u januaru sledeće godine, ukoliko to budu dozvolili epidemiološki uslovi. Tome će prethoditi unutarstranački izbori, od mesnih odbora, opštinskih i gradskih, do skupštine stranke koja bira Glavni odbor i Izvršni odbor, ali je uveren da Vučića svi podržavaju.

- Većina članova stranke želi da na njenom čelu ostane Vučić. On je rekao da će se povući, a mi ćemo se potruditi da ga ubedimo da ostane kapiten, jer zašto bismo menjali tim koji donosi pobedu.

U međuvremenu će biti učinjeni naredni koraci ka konstituisanju izvršne vlasti. Sednica Skupštine Srbije na kojoj će biti izabrani predsednik, potpredsednici, generalni sekretar, kao i sastavi odbora i delegacija pred međunarodnim institucijama, biće održana danas. Reč je o nastavku sednice od 3. avgusta, kada je konstituisan parlament i sada se rad nastavlja po već utvrđenom dnevnom redu.

Kandidati Zorana Mihajlović, Aleksandar Antić, Tatjana Matić, Ratko Dmitrović i Maja Gojković, Foto Tanjug

U subotu će se najverovatnije razmatrati predlog zakona o vladi i ministarstvima, o kojem će se glasati u ponedeljak. Ekspoze premijerke i izbor članova vlade je u sredu, 28. oktobra.

Odalović sekretar parlamenta

NOVI generalni sekretar Skupštine biće Veljko Odalović, koji će na ovu poziciju doći sa mesta generalnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije. On će i ovoga puta biti u timu svog partijskog šefa Ivice Dačića, sa kojim će zajedno doći iz resora diplomatije. Inače, Odalović je već bio na mestu generalnog sekretara parlamenta u mandatu od 2008. do 2012. godine.

Kako saznajemo, potpredsednici Skupštine iz redova naprednjaka, biće Sandra Božić i Vladimir Orlić.

Narednih dana trebalo bi da bude izabrana i Pokrajinska vlada. Sednica Skupštine Vojvodine biće održana u subotu ili odmah posle vikenda.

Izvršni direktor CeSid Bojan Klačar kaže, za "Novosti", da oročavanje buduće vlade na godinu i po dana, kada će kako je najavio Vučić biti raspisani vanredni parlamentarni izbori, zajedno sa predsedničkim - nije iznenađenje:

- Učešće Šapića u izvršnoj vlasti je delimično iznenađenje, a izbor Dačića za predsednika Skupštine je potpuno iznenađenje. I to ne zato što se nije slutilo, već zato što je to na neki način nazadovanje lidera socijalista u političkoj karijeri, pošto je pozicija ministra spoljnih poslova i potpredsednika vlade zamenjena pozicijom predsednika Skupštine. Funkcija predsednika skupštine jeste visoko u hijerarhiji, ali parlament sam po sebi nije toliko jak koliko izvršna vlast - smatra Klačar.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)