VUČIĆ SA KINESKIM ZVANIČNIKOM: Naše dve zemlje su iskreno prijateljske, prenesite predsedniku Siju pozdrave, čekamo ga nakon epidemije

Novosti online

12. 10. 2020. u 13:15

ČLAN Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Jang Đieči u poseti je Srbiji, a nakon sastanaka sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, sreo se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Palati Srbija.

ВУЧИЋ СА КИНЕСКИМ ЗВАНИЧНИКОМ: Наше две земље су искрено пријатељске, пренесите председнику Сију поздраве, чекамо га након епидемије

Foto: Tanjug

Pred plenarni sastanak delegacija, Jang Đieči i Vučić su se obratili okupljenima.

Predsednik se zahvalio na poruci koju je Đieči doneo od Si Đinpinga, ističući da o sadržaju neće govoriti, ali da želi da mu Đieči prenese pozdrave.

Foto: Tanjug

 

- Naše dve zemlje su iskreno prijateljske i razvijamo odnose u svim sferama - rekao je predsednik.


"SI LIČNIM ANGAŽOVANJEM SAČUVAO 5.000 RADNIH MESTA"

Predsednik Srbije je naveo da se nikada neće zaboraviti poseta kineskog predsednika Smederevu, čiju je Železaru kupio kineski HBIS, podsećajući da je Si tada ličnim angažmanog spasao i sačuvao više od 5.000 radnih mesta direktrno, a indirektno 10.000-12.000 ljudi.


VUČIĆ ZAHVALIO KINI NA PODRŠCI TERITORIJALNOM INTEGRITETU SRBIJE

On je još jednom zahvalio Siju i Kini na podršci teritorijalnom integritetu naše zemlje, što je jedna od najvažnijih vrednosti za nas.

-Mi u Srbi znamo i već smo se suočili sa različitim vrstama pritisaka, da nije uvek lako očuvati prijateljstvo sa Kinom, posebno što udeo Kine u svetskom BDP-u raste iz godinu na godinu pa onda druge velike sile ne gledaju blagonaklono na to. Srbija je do sada uspevala u tome, a čuvaće i dalje svoju slobodu da samostalno odlučuje, i nastaviće da gradi dalje prijateljstvo sa Kinom-kazao je Vučić.

Istakao je da je Srbija mala zemlja i po veličini i broju stanovnika, ali zemlja koja ima slavnu istoriju, veliko srce i koja uvek više od svega želi da čuva svoju samostalnost i nezavisnost.

Foto: Tanjug

 

PREDSEDNIK: PRENESITE NAJSRDAČNIJE POZDRAVE SIJU, ČEKAMO GA NAKON EPIDEMIJE

Zamolio je Điečija da predsedniku Siju prenese najsrdačnije pozdrave i da mu poruči da ga narod Srbije čeka nakon epidemije korona virusa.

- Videće da gostoprimstvo građana Srbije nema premca u ovom delu sveta. Ja sam mnogo naučio iz razgovora u četiri oka sa vama i, još jednom, dobro došli u Srbiju - rekao je Vučić. 


TRGOVINSKA RAZMENA SRBIJE I KINE RASTE IZ GODINE U GODINU

Vučić je naglasio da trgovinska razmena Srbije i Kine raste iz godine u godinu, te da će u prvih osam meseci ove godine, i uprokom pandemiji virusa korona, trgovinska razmena prestići nivo od prethodne godine.

-To je gotovo neverovatno i možda jedini sučaj sa nekom zemljom na svetu-rekao je Vučić.

On je zamolio da Kina razmotri dalja ulaganja i investiranje u Srbiju.

-A, mi ćemo imati nove dogovore i ugovore oko različitih infrastrukturnih projekata, koji znače bolji životni standard za građane, rešenje njihovih višedecenijskih problemna, uz, verujem, uvek na obostrano zadovoljstvo naših naroda-rekao je Vučić.

Foto: Tanjug

 

ĐIEČI: ŽELEZARA JEDAN OD PRIMERA ZAJEDNIČKE POBEDE

Đieči je poručio da Srbija i Kina gaje čelično prijateljstvo koje je još jednom dokazano tokom epidemije korona virusa, gde su se dve zemlje podržavale.

- Društveno-ekonomski razvoj Srbije postigao je zadivljujuće uspehe i stopa rasta je među prvima u Evropi. Srbija ima jači međunarodni položaj i njen uticaj je jači. Stranka pod vašim vođstvom ostvarila je veliki uspeh na izborima i očekujemo da će i novi saziv vlade voditi narod ka prosperitetu - rekao je Đieči.

Saradnja Srbije i Kine je, ističe, na obostrane interese, pa je tako Železara jedan od primera zajedničke pobede.

- Kineska strana pridaje veliki značaj saradnji sa Srbijom i ohrabrujemo kompanije da što više ulažu u vašu zemlju - rekao je Đieči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (71)

Marko

12.10.2020. 13:43

Sveobuhvatno stratesko partnerstvo Srbije i Kine odlicno se razvija, ucvrscuje se medjusobno političko poverenje, intenzivno napreduje prakticna saradnja u svim oblastima, sto predstavlja konkretne interese naroda nasih dveju zemalja.

Mily

12.10.2020. 13:46

Od neizmerne je vaznosti da negujemo cvrste odnose sa Kinom, koja je zasigurno jedna od vodecih svetskih sila kako u tehnoloskim dostignucima, tako i u infrastrukturnim delatnostima i uz pomoc koje se Srbija penje na sam vrh razvoja i dostignuca u regionu.

Sarica

12.10.2020. 13:56

Proći će ova teška situacija sa korona virusom, verujem da će nas predsednik Kine posetiti i da ćemo razvijati našu saradnju još intenzivnije nego do sada

Dejo

12.10.2020. 13:59

Zahvaljujući upravo ovim ljudima mi smo uspeli da se izborimo. NIkad im ovo nećemo zaboraviti. Srbija ima jasan cilj i jasan plan a to je put koji nas vodi ka uspehu. Kinezi su nam uvek bili kao braća i svaka njihova investicija je uvek dobrodošla u Srbiju.

Lamelaa

12.10.2020. 14:00

I pored mnogih pritisaka na svom evropskom putu, Srbija mora da sacuva i jos vise ucvrsti prijateljstvo sa Kinom, poboljsa bilateralne odnose a saradnju podigne na jos visi nivo.

Mijo

12.10.2020. 14:01

Treba samo nastaviti ovako i na dobrom smo putu smatram daće itekako ova poseta doneti dosta pozitivnih i dobrih rezultata za našu zemlju. Svaka investicija je od ključnog značaja za našu ekonomiju.

Mila

12.10.2020. 14:05

Нико неће заборавити што су сачували железару од пропасти а самим тим и велики број породица има сталне месечне приходе...

Maki

12.10.2020. 14:05

Права дипломатија и одговорна држава тако се понашају. Сарадња са Кином је пуно помогла економском развоју Србије. А нарочито су нам помогли за време пандемије. Наставак сарадње и добрих дипломатских односа са свим светским земљама које имају водећу економију је за нас добар знак.

Maja

12.10.2020. 14:23

Nedvosmislena podrška Kine po pitanju KiM, a posebno sprečavanje da postane članica Uneska, potvrda su tradicionalnog prijateljstva dve zemlje. Srbija dosledno podržava politiku Kine, dve zemlje su iskreno prijateljske i razvijamo odnose u svim sferama.

Mica

12.10.2020. 14:24

Odnosi Srbije i NR Kine oduvek su u pozitivnoj korelaciji, pogotovo poslednjih godina, kada se razvila saradnja u ekonomsko-privrednim delatnostima. Kinezi su se u više navrata pokazali da su naši veliki prijatelji, a građani Srbije su im na tome neizmerno zahvalni

Senjak

12.10.2020. 15:29

Ovaj covek sve postize i ja mu se iskreno divim. Poznato je da su nam Kinezi prijatelji odavno, to je mnogobrojan narod i svetska sila i treba ih drzati uza sebe

Anja S

12.10.2020. 15:47

Prijateljstvo i saradnja na visokom nivou i obostranom zadovoljstvu. Hvala Kini na pomoci srpskom narodu. Kada god je to nama potrebno oni su tu prvi da ponude pomoc.

Ivana

12.10.2020. 15:48

Predsednikovim zalaganjem Srbija je postala primecena u istocnom svetu-Kini i tu politiku cemo da nastavimo da negujemo,jacamo,jer podrzava nase nacionalne stavove,investira u nasu zemlju i takva saradnja zasluzuje jos jaci i bolji nastavak kroz sve sfere politike i drustva!

Ksenci

12.10.2020. 18:14

Mnogo smo zahvalni Kini za sve sto je uradila za Srbiju, a to je dokaz da je nase prijateljstvo neraskidivo. Srbija izuzetno postuje Kinu, odatle i ovakav pazljivo biran poklon.

Zeljko85

12.10.2020. 19:05

Najbolje od svega što Kina zaista želi da sarađuje sa nama, da podiže ovse ekonomiju i infrastrukturu, i odavno nismo imali sa nas podržava tako velika sila kao što je Kina.

Nikolina

12.10.2020. 19:47

Iako je suočen sa konstantnim napadima zbog odlične saradnje sa NR Kinom, Vučić je pokazao čvrstu rešenost da dosledno radi na unapređenju te saradnje, što i jeste jedan od fokusa naše spoljne politike.

Filip

12.10.2020. 20:00

Odnosi Srbije i Kine su sve bolji i bolji. Kineski investitori zapošljavaju veliki broj radnikai na taj način daju ogroman doprinos poboljšanju životnog standarda.