A ŠTA TO EU NUDI SRBIJI: Vučić prokomentarisao Lajčakovu izjavu

Tanjug

11. 10. 2020. u 11:47

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se nada da će EU razumeti da je Srbija spremna na razgovor i kompromis u dijalogu o Kosovu i Metohiji, ali ne na ultimatum i jednostrane poruke.

А ШТА ТО ЕУ НУДИ СРБИЈИ: Вучић прокоментарисао Лајчакову изјаву

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Na pitanje da prokomentariše izjavu izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da od njega kao predsednika Srbije očekuje dalekosežnu odluku o KiM, Vučić je rekao da očekuje korektan razgovor s Lajčakom, a od nekih velikih država - pritisak da prihvati ono što se očekuje od njega.

- Ako bilo ko misli da poruka Srbiji „priznajte (tzv.) Kosovo, a dobićete zauzvrat ništa" i vaš narod će biri izložen progonu kao što je bio 17. marta, u svako vreme kada nije bilo snažnijeg odgovora srpske države, ne moram da govorim šta bi bio i šta jeste odgovor - kazao je on.

Nada se, takođe, da će EU dobro razumeti da ne može neko da potpiše sporazum u Briselu pod okriljem EU a zatim donosi deklaracije i rezolucije kojima negira sve, a tako i ZSO, i kaže da Srbija treba da prizna nezavisnost tzv. Kosova, a da će naknadno da formiraju Zajednicu srpskih opština, kao što to govori Priština.

- To je nemoguće - rekao je Vučić i dodao da je siguran da pozicija Lajčaka nije laka.

- Kada dobijete iz Prištine ''nećemo da razgovaramo o toj temi'', o ZSO... Zamislite, nešto što smo potpisali pre sedam i po godina nećemo da provodimo u delo, i nećemo čak ni da o tome razgovaramo... Izmišljali su kako nema predloženog statuta od strane upravljačkog tima. Sve postoji, nisu hteli da razmatraju. Doneli su odmah odluku kosovskog ustavnog suda. O čemu pregovaramo, ako je nešto u skladu sa kosovskim sudom, onda nema o čemu da se pregovara, već to može odmah da se primeni, jer je to pravo - objasnio je on.

Istakao je da je suština da Albanci očekuju da neko pritisne Srbiju, i da ona kaže “potpisaćemo to”.

- Očekujem u budućnosti pritisak, ne mislim da će to da radi Lajčak, radiće to neke velike države, koje će govoriti ''ako prihvatite to, mi ćemo da vas potapšemo po glavi, ti ćeš biti veći demokrata, a, ako ne, onda ćeš biti najveći autokrata''. Sve sam to prošao mnogo puta, samo što danas nije dovoljno da uložite 100 miliona u nečije rušenje, morate mnogo više - rekao je Vučić.

On je ukazao da su neki do sada uložili više stotine milliona, odštampali milione stranica o njemu, plasirali milione laži i nije vredelo, jer narod razume emociju i srce, požrtvovanost, posvećenost, marljivost I rad.

- LJudi glasaju zbog svojih porodica i bdućnosti i dobro razumeju ko radi u njihovom interesu - zaključio je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (45)

petar

11.10.2020. 12:20

Podrška koju Srbija ima od EU jeste velika i od izuzetnog značaja za naše građane.Srbija će učitani sve da pomogne građanima na KiM. Samo kompromisno rešenje u dobrom i otvorenom razgovoru dolazi u obzir. Ultimatum i priznanje je neprihvatljivo.

Mily

11.10.2020. 12:51

Srbija nece prihvatiti niciji ultimatum u vezi sa priznavanjem nezavisnosti KiM, iako je jasno naglasila da cini sve da postane ravnopravna clanica EU! Nasu nezavisnost i cvrst stav po tom pitanju niko nikada nece biti u stanju da poljulja!

Filip

11.10.2020. 14:20

Mogu da pritiskaju koliko hoće, Srbija neće prihvatiti priznanjeKosova. neće to narod, a bez saglasnosti naroda nijedna vlast nema prava da pristane na ultimatum.

Ivana

11.10.2020. 14:45

Lajčak je u Srbiju zaista dobro došao, kada god želi.Trebalo bi pričati sa Lajčakom a ne sa evropskim porezkim obavesnicima. Lajčak bi trebao da posavetuje Vučića. Naš predsednik Vučić zaista štiti naše nacionalne interese.

Miodrag

11.10.2020. 15:57

EU ni sama nema jedinstvenu politiku, a nisu u stanju ni da ponude regionu opipljuvu perspektivu. Tako da Vučić ima pravo što insistira na konkretnim stvarima.

Mig29

11.10.2020. 18:17

Albanci i EU moraju da znaju da Srbija nece pristati na ucene i ultimatum. Pitanje kosova moze jedino da se resi kompromisom a ne da jedna strana dobije sve a druga nista.

Tijana

11.10.2020. 18:55

Srbija nece prihvatiti niciji ultimatum u vezi sa priznavanjem nezavisnosti KiM, iako je jasno naglasila da cini sve da postane ravnopravna clanica EU! Nasu nezavisnost i cvrst stav po tom pitanju niko nikada nece biti u stanju da poljulja!

Maki

11.10.2020. 19:03

Srbija nikad neće priznati Kosovo, valjda je to svima jasno. Ništa ja ne verujem Lajčaku, iako je ova njegova izjava na mestu. Dosta su nas lagali. U pravu je Vučić, nema više one njihove politike štapa i šargarepe, nije ovo Srbija od pre 20 godina. Nema ultimatuma koji može da Vučića prisili.

Srećko Đoković

11.10.2020. 21:11

Kosovo i Metohija će uvek biti sastavni deo Srbije smatram da Aleksandar Vučić odgovorno vodi politiku i da Srbija neće tripeti nikakve ucene od strane pojedinih iz EU. Uvek smo za dijalog i rešenje svakog problema ali nismo za priznavanje nezavinosti pokrajne.

Kalina

12.10.2020. 07:36

Srbija samo zeli mirno resenje sto se tice KIM, i naravno da necemo pokleknuti na pritiske. Imamo svoj cilj, tj ciljeve i tezicemo ka njima ali svoju teritoriju ne damo.

Jana

12.10.2020. 08:39

Srbija je više puta pokazala da je spremna na dijalog i kompromisno rešenje kosovskog problema, ali na ucene i pritiske neće reagovati...

lana

12.10.2020. 08:52

Srbija je do sada jasno pokazala u nekoliko navrata da je i više nego spremna na svaku vrstu dijaloga, razgovora i kompromisnog rešenja po pitanju KiM. EU je ta koja treba da pritisne Albance kako bi se ispoštovali potpisani sporazumi!