KO SU ŽENE ZA NOVI TIM U NEMANJINOJ: One konkurišu za ministarske fotelje

D. M. - S. S . R.

07. 10. 2020. u 09:00

ČLANOVI buduće vlade, kojih će umesto dosadašnjih 22 najverovatnije biti 24, trebalo bi da polože zakletvu i započnu novi mandat već krajem sledeće nedelje - saznaju "Novosti".

КО СУ ЖЕНЕ ЗА НОВИ ТИМ У НЕМАЊИНОЈ: Оне конкуришу за министарске фотеље

Foto Z. Jovanović

Pre toga, biće održana sednica Narodne skupštine na kojoj će biti izabrano rukovodstvo - predsednik, potpredsednici i sekretar parlamenta. Ovakav tempo završetka konstituisanja zakonodavne i izvršne vlasti nagovestili su i članovi predsedništva SNS, koji su u ponedeljak jednoglasno podržali predlog Aleksandra Vučića da mandat za sastav novog ministarskog kabineta poveri dosadašnjoj premijerki Ani Brnabić.

Za sada je gotovo izvesno da će Vlada ubuduće imati dva resora više i da će u skoro polovini ministarskih fotelja sedeti - žene. Na sugestiju predsednika Vučića, trebalo bi da bude formirano ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog, kao i portfelj za brigu o porodici, deci i demografiji. Takođe na Vučićev predlog, u budućoj vladi moglo bi da bude čak 12 žena.

Foto Tanjug

Kao kandidati za ministarsku fotelju pominju se funkcionerke SNS Marija Obradović, koja bi mogla da preuzme upravo novi resor za brigu o porodici i Irena Vujović, koja je viđena za naslednika Gorana Trivana na čelu portfelja ekologije. Žena bi u novom mandatu mogla da vodi i Ministarstvo kulture, a "u igri" da taj resor preuzmu umesto Vladana Vukosavljevića trenutno su Maja Gojković, Jelena Trivan i Aja Jung. Nešto manje šanse od pomenutog trija ima Ana Ilić, savetnica mandatarke. Jedno od mogućih rešenja za resor evropskih integracija, koji trenutno vodi Jadranka Joksimović je Suzana Grubješić, koja je 2012. bila potpredsednica Vlade zadužena upravo za "pregovore" s Briselom.

Neke od portfelja mogla bi da preuzmu potpuno nova lica, kadrovi iz SNS Akademije za mlade lidere, poput mlade preduzetnice i diplomiranog ekonomiste iz Krupnja Ivane Popović (31), koja je bila na visokom petom mestu na listi kandidata naprednjaka za poslanike. Vrata Nemanjine 11 mogla bi da budu otvorena i za dr Dariju Kisić Tepavčević, zamenicu direktora Instituta "Batut". Pominjalo se da bi mogla da nasledi Zlatibora Lončara na čelu Ministarstva zdravlja, ali nije isključeno da će i ona, poput Obradovićeve, konkurisati za čelnu poziciju u novom portfelju za brigu o porodici, deci i demografiji.

SPS OSTAJE, ŠAPIĆ NEIZVESTAN?

DOSADAŠNjI partneri naprednjaka, socijalisti, gotovo izvesno ostaju i u budućoj vladi, ali ostaje da se vidi koliko resora će kadrovi Ivice Dačića dobiti u konačnoj raspodeli. U stranačkim kuloarima govori se da će osim svog lidera timu u Nemanjinoj 11 pridružiti još samo jednog predstavnika, a najviše šanse za to ima Aleksandar Antić. U "igri" je i dalje i opcija koncentracione vlade, ali su sve manje šanse da se u Vladi nađu i funkcioneri SPAS Aleksandra Šapića.

Ministarka bez portfelja za populacionu politiku u odlazećoj vladi Slavica Đukić Dejanović kaže, za "Novosti", da je kvalitetan predlog da se kabinet transformiše u ministarstvo, a na pitanje da li će biti na čelu i tog novog resora, kaže da "će o kadrovskim rešenjima odlučivati premijerka Ana Brnabić":

Foto Tanjug

- Politička i volja države je da pitanje demografije, statusa dece i podrška deci i porodici bude jedan od prioriteta Vlade. Opredeljenje države da se poseban segment Vlade usmeri na populacionu politiku, govori da nam je najbitniji čovek, od rođenja, preko detinjstva i nadalje. Rezultati u demografiji su spori, mora da prođe dekada kako bi se parametri malo pomerili. Tu nema politički afirmativnih rezultata. Nećemo meriti samo kilometre puta i ono što je upadljivo, nego ćemo misliti na budućnost da nas bude što više, i zato je jako dobro da postoji ministarstvo.

VULIN: NEĆE ME AMBASADORI

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin izjavio je juče da se JUKOM, koji je uputio poziv mandatarki Ani Brnabić da ga izostavi iz predloga budućih ministara, neće pitati baš nimalo o politici vlade.

- Naši pacifisti pucaju samo u protivnike OVK i NATO. JUKOM i ostali haški NVO nikada ne rade sami i ne govore ono što im nije naređeno da kažu. Nije ovo izjava JUKOM, ovo je poruka ambasada i ambasadora koga ne bi voleli da vide u novoj vladi - ocenio je Vulin.

On je u saopštenju naveo da je lepo znati da se nije promenio svih ovih godina vlasti:

- Nisu nikada želeli da me vide ni u parlamentu, ni u Kancelariji za KiM, ni u Vladi. Moje pomeranje bi bio lep poklon i Tačiju i ambasadorima, šteta što je napredak vojske toliko vidljiv, ali bi zato moje sklanjanje bilo još vrednije.

S druge strane, društvene mreže već su "proglasile" Milana Antonijevića, izvršnog direktora Fondacije za otvoreno društvo, koji je posredovao u dijalogu vlasti i opozicije pred parlamentarne izbore, za šefa novog ministarstva za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog:

- Zaista ne vidim svoje mesto unutar ovog ministarstva, ali pozdravljam nameru da se taj resor osnuje. Društvo koje je ovako podeljeno neophodno je vratiti na pitanja punog poštovanja ljudskih i manjinskih prava. Jedna od ključnih poruka dijaloga koji smo započeli i nastavili sa Evropskim parlamentom na Fakultetu političkih nauka jeste da on mora da bude kontinuiran i stalan, da to nije nešto što samo započnete pred izbore - kaže Antonijević, za "Novosti".

Konačan spisak kandidata za ministre mandatarka Brnabić trebalo bi da "skroji" u narednim danima, a zatim će o njima raspravljati vrh naprednjaka na sednici predsedništva, koja će najverovatnije biti u ponedeljak.

Zorani opet energetika?

PREMA nekim informacijama, Zorana Mihajlović, aktuelna potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, mogla bi da ponovo preuzme resor energetike ili da se čak povuče i odustane od ministarske fotelje. Mihajlovićeva i Brnabićeva ulazile su tokom mandata odlazeće vlade nekoliko puta u otvorene "ratove", pa je procena obeju strana da bi povlačenje ministarke bilo najbolje rešenje.

Foto Tanjug

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da je prednost Brnabićeve kao kandidata za mandatara, u odnosu na ostale funkcionere SNS, to što "nije uključena u unutarpartijske sukobe" koji, kako kaže, očigledno postoje među naprednjacima oko visokih pozicija u budućoj vladi.

- Izbor Brnabićeve vidim kao poruku Vučića da unutarstranačke zadevice treba staviti po strani i da je premijersko mesto rezervisano za nekoga ko nije učesnik stranačkih previranja i egoističkih sukoba partijskih klanova. Izbor Brnabićeve ukazuje i na kontinuitet u politici. Vlada koju je vodila ima nesumnjive rezultate, pre svega na socijalno-ekonomskom planu, kao najznačajnijem za građane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

VUČIĆ O GLASANJU ZA REZOLUCIJU O SREBRENICI: Očekuju sigurnu većinu i hoće da zadaju udarac Srbima i Srbiji