VUČIĆ SA PREDSTAVNICIMA NACIONALNOG KONVENTA O EU: Zamrznuti konflikti su opasni, moramo da sačuvamo mir po svaku cenu (VIDEO)

Novosti online

03. 10. 2020. u 09:40 >> 10:13

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas sastanku sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

ВУЧИЋ СА ПРЕДСТАВНИЦИМА НАЦИОНАЛНОГ КОНВЕНТА О ЕУ: Замрзнути конфликти су опасни, морамо да сачувамо мир по сваку цену (ВИДЕО)

Foto: Jutjub/Tanjug News Agency official

Teme sastanka su "Spoljna politika Srbije" i "Perspektive dijaloga Beograda i Prištine".

Na sastanku će govoriti eminentni stručnjaci za spoljnu politiku, međunarodne odnose i evropske integracije, kao i članovi Radne grupe Nacionalnog konventa za Poglavlje 35.

Sastanak je počela koordinatorka Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović. Ona se predsedniku Vučiću i predstavnicima medija zahvalila što su prihvatili poziv da učestvuju u dijalogu o najvažnijem pitanjima i pravcima spoljne politike Srbije.

- Da budem sasvim iskren, za mene je veoma teško da govorim na ovakvom skupu, ne predeći sa velikim De Golom koji je svojevremenom rekao: "Možete da mislite kako je upravljati zemljom koja ima više od 300 vrsta sireva" pa su ga kasnije ispravljali. U Srbiji nije jednostavno govoriti o temama o kojima svi sve znaju, i svi sve znaju najbolje - rekao je predsednik i dodao da je siguran da će imati mnogo toga da nauči i da mnogo toga sagleda iz drugog ugla.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je ocenio da situacija u svetu kompleksna, da jedna mala zemlja koja ima problema sa svojim teritorijalnim integritetom mora da računa na to, a da je cilj Srbije održavanje mira i stabilnosti "po gotovo svaku cenu".

- Današnja situacija u svetu je veoma kompleksna i jedna mala zemlja koja se nalazi na raskrsnici puteva i koja ima probleme sa svojim teritorijalnim integritetom se nalazi u posebno teškoj situaciji - rekao je Vučić.

- Želimo da očuvamo mir i stabilnost i to ne govorim kao floskulu, već gotovo po svaku cenu - poručuje predsednik.

- Slučaj Jermenije i Azerbejdžana nam je pokazao koliko su opasni zamrznuti konflikti, jer taj zamrznuti konflikt, neko će da odmrzne rekao je predsednik i dodao da je u trenutnoj situaciji sukoba na Kavkazu Međunarodna zajednica potpuno nemoćna i da bespomoćno zvuče pozivi za uspostavljanje primirja.

- Dovoljno je da jedna regionalna sila kaže "gurajte, nastavite dalje" - rekao je predsednik. - To je nama za nauk, da znamo kao su se vremena promenila.

On je na početku sastanka sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU), na teme spoljne politike Srbije i dijaloga Beograda i Prištine, kazao da je od presudnog značaja da se dođe do dogovora sa Prištinom i da ne dođe do razbuktavanja "strasti" u Bosni i Hercegovini.

- I upravo zato, snažnije nego ikada, protiv sam održavanja zamrznutog konflikta bilo gde na Balkanu, uključujući i na teritoriji naše zemlje. Mislim da je od presudnog značaja da pokušamo da napravimo bilo kakav kompromis sa Albancima - rekao je predsednik i dodao je da je zabrinut i zbog situacije u Bosni i Hercegovini i poruka koje stižu sa druge strane Drine.

On je naveo da "ne može otvorenije da govori o stavovima države kako ne bi kršio nacionalnu bezbednost", a da je pojedinim međunarodnim partnerima dijalog važan samo kada pokušavaju da ostvare svoje interese.

Vučić je rekao da se spoljna politika vodi kako bi se zemlja pozicionirala i održalo mir i da je izuzetno važan rad na ekonomskom napretku države.

- Želim da kažem, Srbija je u poslednjih pet godina, naročito posle izvedenih mera i reformi, jedna od najuspešnijih evropskih zemalja. Ona je jedna od najuspešnijih evropskih zemalja i u borbi protiv korona virusa i jedna od ubedljivo najuspešnijih evropskih zemalja po stopi ekonomskog rasta, po stanju budžetskog deficita - rekao je Vučić.

- Ja bih samo da kažem posvetićemo pažnju zelenoj agedni u narednom peridu ali nećemo bežati od reindustrijalizacije - naglasio je predsednik i dodao da Srbija ima radnike i da je na istorijskom minimumu po procentu nezaposlenosti.

- Smatram da su naši najvažniji zadaci u narednom periodu, teški razgovori oko Kosova i Metohije, ja nikada odgovornost nisam prebacivao na drugu stranu. Mislim da su uslovi vrlo teški.

Predsednik je rekao da smo mi naviknuti na dvostruke aršine, zato što su oni koji su stvarali nezavisno Kosovo, ljuljali ga od kolevke pa do tinejdžerskih dana, šta god to neposlušno dete da učini, oni će da budu na njegovoj strani.

- Mi toga moramo da budemo svesni - rekao je Vučić i dodao da moramo da gledamo kako da sačuvamo naš narod na Kosovu i Metohiji.

- Mislim da smo po prvi put uspeli da otvorimo vrata u Vašingtonu, ja ne mislim da će to rešiti sve probleme, ali mislim da su važni za nas i da su nam pružili priliku i da ćemo u budućnosti moći da zakucamo na vrata svakom kongresmenu. Sa Rusijom i Kinom imamo veoma dobre odnose. Nalazimo se na evropskom putu. Svakako da ima još stvari koje treba da uradimo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (38)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio