PREGOVORI O VLADI: ROKADE U MUP, BIA I ODBRANI

V. M.

29. 09. 2020. u 09:00

DOK se sklapaju kockice u mozaiku nove Vlade, najinteresantnija kombinatorika, prema našim izvorima, odvija se u sektoru bezbednosti.

ПРЕГОВОРИ О ВЛАДИ: РОКАДЕ У МУП, БИА И ОДБРАНИ

Zgrada Vlade Srbije

Kako trenutno stoje stvari, dvojica ključnih ljudi u pomenutoj oblasti - ministar policije Nebojša Stefanović i ministar odbrane Aleksandar Vulin, najverovatnije će napustiti svoje kabinete. Prvi, kako navode naši izvori, izvesno ostaje u Vladi, a mogao bi da preuzme upravo Ministarstvo odbrane. Vulinova pozicija, s druge strane, nešto je složenija i lider SNS Aleksandar Vučić još nije doneo definitivnu odluku o tome koje zaduženje će mu poveriti u narednom mandatu.

Trenutno se razmatraju dve opcije - da Vulin ostane član kabineta u Nemanjinoj na mestu ministra policije ili da se preseli na Banjicu i preuzme direktorsko mesto u Bezbednosno-informativnoj agenciji. U slučaju da Vulin preuzme BIA, aktuelni direktor službe Bratislav Gašić postao bi najozbiljniji kandidat za ministra policije.

Velika konkurencija, prema informacijama "Novosti", jeste u ministarstvu kulture. U ovoj fotelji sebe vidi bivša šefica parlamenta Maja Gojković, ali i direktorka "Službenog glasnika" Jelena Trivan. Pored njih na sektor kulture pretenduju i direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung, kao i bivši ministar u tom resoru Ivan Tasovac.

Otvoreno pitanje je i da li će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ostati jedinstveno ili će biti podeljeno na dva resora. Zorana Mihajlović, koja izvesno ostaje u kabinetu, zalaže se za to da resor ostane jedinstven. Spekulisalo se da bi, u slučaju da portfelj saobraćaja dobije posebno ministarstvo, ta pozicija mogla da pripadne zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću, ali, prema našim informacijama, mala je verovatnoća da će ta opcija postati realnost.

Slika nove vlade mogla bi da bude nešto jasnija krajem ove nedelje, tokom koje bi Vučić trebalo da obavi konsultacije sa potencijalnim koalicionim partnerima, ali i bliskim saradnicima iz partije. Uskoro bi trebalo da bude održana i sednica predsedništva SNS na kojoj će se raspravljati o novoj vladi.

Tada će biti poznat i rasplet konsultacija o vladi sa predstavnicima parlamentarnih stranaka koje je predsednik Vučić započeo polovinom jula. Funkcioneri naprednjaka više puta isticali su da su otvorene sve opcije - od formiranja vlasti sa manjinama, do koncentracione vlade. Ipak, izvesnije je da će naprednjaci imati partnera u vladi, ali još vagaju da li će to biti SPS ili SPAS, ili, eventualno, i jedna i druga partija. Jedino što je za sada poznato, jeste da će Savez vojvođanskih Mađara i u novom mandatu biti deo vladajuće koalicije.

IZBOR POLOVINOM OKTOBRA

ROK za formiranje vlade od 90 dana počeo je da teče danom konstituisanja Skupštine, pa novi kabinet mora da bude sastavljen do 3. novembra. Premijerka Ana Brnabić, međutim, najavila je da će ove nedelje biti napravljeni ključni koraci u smeru formiranja nove vlasti, a da bi sednica na kojoj će se birati nova vlada mogla da bude održana polovinom oktobra. Pre toga Skupština bi trebalo da završi konstitutivnu sednicu izborom novog predsednika parlamenta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKOLOGIJA JE ŽENSKOG RODA: Žene kao važni nosioci promena u zaštiti životne sredine