POHVALE UMESTO OTVARANJA POGLAVLJA: Evropska komisija godišnji izveštaj o Srbiji predstavlja 6. oktobra

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Brisela

28. 09. 2020. u 08:00

BEOGRAD bi eksplicitno trebalo da bude pohvaljen za pomake u dijalogu sa Prištinom u novom godišnjem Izveštaju o napretku Srbije ka EU, koji Evropska komisija, po izmenjenom rasporedu u okviru Paketa proširenja, predstavlja 6. oktobra, saznaju "Novosti" od svojih obaveštenih izvora u Briselu.

ПОХВАЛЕ УМЕСТО ОТВАРАЊА ПОГЛАВЉА: Европска комисија годишњи извештај о Србији представља 6. октобра

Zgrada Evropske unije / Foto AP

Takođe, našoj zemlji će evropska administracija odati priznanje za ekonomsku politiku i pored krize izazvane virusom korona. Na pozitivnom tasu bi trebalo da bude i migrantsko i azilantsko pitanje, kao i upravljanje granicama.

S druge strane, posebnog napretka neće biti u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, i ovaj segment se, prema isticanju našeg izvora, praktično neće razlikovati od tzv. "non-pejpera" predstavljenog u junu. To je, zapravo, dokument kojim Evropska komisija dva puta godišnje redovno obaveštava Evropski savet o stanju napredovanja pregovora u okviru poglavlja Pravosuđe i osnovna prava i Pravda, sloboda i bezbednost. Od prethodnog godišnjeg izveštaja, zbog pandemije, prošlo je godinu i po, pa je proletos "non-pejper" na neki način zamenio deo ovog dokumenta.

U njemu se, između ostalog, ističe da je ostvaren napredak u mnogim oblastima, dok u drugim postoje ozbiljna kašnjenja, čemu je doprinela i pandemija. Navodi se da moraju da se ubrzaju reforme u ključnim oblastima kao što su nezavisnost pravosuđa, borba protiv korupcije, sloboda medija, domaće postupanje sa ratnim zločinima i borba protiv organizovanog kriminala.

Pohvaljeno je to što se broj zaostalih starih izvršnih predmeta dalje smanjuje, a nastavljeni su i napori na ujednačavanju sudske prakse. Uvođenje posebnih odeljenja za suzbijanje korupcije u višim tužilaštvima počinje da daje rezultate, a broj prvostepenih presuda raste. Navodi se i da je Vlada, u pogledu osnovnih prava, usvojila novu medijsku stretegiju izrađenu na transparentan i inkluzivan način. S druge strane, naglašava se da slobodu izražavanja bez ometanja treba dodatno ojačati.

Tražiće se i više prostora za međustranačku debatu i, takođe, dalje usklađivanje sa spoljnom politikom, a biće pohvaljena podrška deklaraciji EU o Belorusiji.

Postavlja se, međutim, pitanje čemu sva ova dokumenta, imajući u vidu da proces otvaranja pregovaračkih poglavlja, koja vode ka EU, stoji još od decembra prošle godine. U 2019. smo otvorili samo dva poglavlja, a ove - nijedno.

TERORIZAM

U IZVEŠTAJU se konstatuje da su preduzeti koraci u borbi protiv terorizma uz usvajanje novih strateških dokumenata koji se tiču saradnje u oblasti borbe protiv droge i pravosudne saradnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024