FABRICI I MIHAJLOVIĆ: Poseta Valjevu

B. Puzović

24. 09. 2020. u 15:58

EU srećna je što je mogla da doprinese da zdravstveni sistem Srbije bude ojačan opremom i obukom medicinskih radnika.

ФАБРИЦИ И МИХАЈЛОВИЋ: Посета Ваљеву

Foto: B. Puzović

Virus korone nije nestao, ostao je sa nama, biće još neko vreme i moramo mnogo da radimo da pronađemo vakcinu i pravi tretman lečenja pacijenata.

Ovo je izjavio Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, prilikom posete Opštoj bolnici u Valjevu, gde se sastao sa timom medicinskog i nemedicinskog osoblja angažovanog u okviru podrške EU zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv kovida 19.

Foto: B. Puzović

Fabrici je izrazio zadovoljstvo zbog dobre epidemiološke situacije u Kolubarskom okrugu, uz poruku da svakako opreznost mora ostati.

Zahvaljujući pomoći Evropske unije, u Srbiji je od početka septembra na šest meseci zaposleno oko 200 lekara i nemedicinskog osoblja. Među njima, po pet lekara i medicinskih tehničara kao podršku Zavodu za javno zdravlje u Valjevu.

Fabrici je sa potpredsednikom Vlade Srbije i predsednikom Koordinacionog tela za inkluziju Roma i Romkinja Zoranom Mihajlović i gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem posetio romsko naselje nedaleko od ovdašnje Opšte bolnice.

Nakon razgovora sa Romima, naglasio je da je u pitanju najviše rasprostranjena manjinska zajednica u Evropi, ujedno najranjivija i najčešće diskriminisana.

- Ako uspemo da srušimo barijere, deci omogućimo obrazovanje, roditeljima posao, porodicama domove, postigli smo pravu stvar, a za ove namene Evropska unija Srbiji je donirala 30 miliona evra – podsetio je Sem Fabrici.

- Zahvaljujući tim sredstvima postignuto je da više Roma pohađa školu, ima krov nad glavom, lična dokumenta. Mnogo toga još se može uraditi sa lokalnim i republičkim vlastima. Potrebna je i pomoć lokalne romske zajednice, koja treba da bude snažna, ujedinjena i da sarađuje sa lokalnim i centralnim vlastima.

PROBLEMI SVIH NAS

- Naša najvažnija funkcija je da vodimo računa o svim građanima i građankama, naročito o osetljivim grupama, a Romi i Romkinje to jesu – kaže potpredsednika Vlade Srbije Zorana Mihajlović. 

-  Kada jednom Romu nije dobro, kada jednom romskom detetu u školi govore ružne reči, to nije problem samo tog deteta nego je problem sve dece i svih nas. Potreban je zajednički rad u borbi protiv barijera i stereotipa vezanim za Rome. Romsko naselje u Valjevu, koje smo posetili, nije adekvatno za život i uz pomoć novog programa koji se realizuje sa Evropskom unijom i uz podršku grada Valjeva učinićemo sve da se nađe novi prostor i izgrade stanovi za ovdašnje Rome, kao i da se pronađe posao za one koji žele da rade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!