PREGOVORI O FORMIRANjU NOVIH INSTITUCIJA KRAJEM MESECA: Ministri na okupu u oktobru

S. S. R.

22. 09. 2020. u 07:30

ПРЕГОВОРИ О ФОРМИРАЊУ НОВИХ ИНСТИТУЦИЈА КРАЈЕМ МЕСЕЦА: Министри на  окупу у октобру

Foto V.N.

NOVA Vlada Srbije i rukovodstvo parlamenta, po svemu sudeći, biće izabrani tokom oktobra.

Ove nedelje, prema najavama potpredsednika Vlade Ivica Dačića, akcenat će biti na dolasku Ričarda Grenela, specijalnog izaslanika predsednika Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine, kao i američke razvojne agencije DFC u srpsku prestonicu. Tek posle sumiranja utisaka ovih poseta, na dnevni red će doći formiranje novih institucija na osnovu rezultata izbora održanih 21. juna.

- Odluka o formiranju Vlade još nije doneta. Koalicija SPS-JS ponosna je na rezultate u prethodnih osam godina i spremni smo na dalju saradnju sa Aleksandrom Vučićem i Srpskom naprednom strankom. Nemam informaciju kada će kabinet biti formiran. U međuvremenu od najave dogovora dogodio se niz spoljno-političkih događaja, uključujući Vašingtonski sporazum i razgovore u Briselu. U svakom slučaju, imajući u vidu rokove, proces formiranja Vlade nije uopšte upitan - istakao je Dačić.

Foto V.N.

Na pitanje da li je raspoložen, jer ostaje u Vladi, rekao je da je "na pobednicima izbora da vode proces formiranja vlade i da donesu odluku":

- Ta odluka još nije doneta i ništa se novo nije desilo u međuvremenu da bih po tome upravljao svoje raspoloženje.

SLEDE DVE SEDNICE PARLAMENTA

PREMA planu, poslanici treba prvo da se okupe kako bi izabrali predsednika, potpredsednike, te članove odbora i delegacija u međunarodnim intitucijama. Na narednoj sednici, očekuje se ekspoze i izbor Vlade. Najviše šansi za premijera ima Ana Brnabić, za predsednika Skupštine Vladimir Orlić, a pominje se i Marija Obradović.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je juče da je predsednik Vučić "pod velikim pritiskom koalicionih partnera po pitanju formiranja Vlade" i dodao da on ne traži da ponovo bude ministar.

- Mnogo je apetita, ljudi koji hoće da dobiju više nego što im pripada. Pokret socijalista ne traži ministarsko mesto. Ja, Aleksandar Vulin, ne tražim da budem ministar u Vladi. Zadovoljan sam ako se nastavi ova politika. Ako treba da se menjaju kadrovi, ako narod očekuje promene, a očekuje, neka počne od mene - istakao je Vulin. - Zahvaljujući poverenju Vučića, ja sam se borio za Kosovo, pravio Zakon o radu, čuvao Srbiju od migrantske krize, bio ministar odbrane. Zahvaljujući njegovom poverenju, to je najviši stepen koji možete da dobijete u politici - da budete ministar odbrane. Posle toga, ne moram da budem ništa. Ne moram nikada više da se bavim politikom.

Vulin je dodao da će PS, koji ima tri poslanika, nastaviti da bude deo vladajuće koalicije i glasaće za predloge Vlade, bez obzira na to da li će on biti ministar.

Inače, krajnji rok za formiranje Vlade je 3. novembar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (34)

Borivoje

22.09.2020. 08:46

Grenel je veoma iskusan diplomata, trebamo da ga na najbolji nacin ugostimo ali i da budemo oprezni u svakom dogovoru sa njim. Mislim da trenutno imamo dobru poziciju sa SAD i simapatije Donalda Trampa, trebalo bi iskoristiti trenutak.

Boris

22.09.2020. 09:06

Nova vlada treba da ispuni ogromna očekivanja na svim poljima ali isto tako su pred njom ogromni izazovi pre svega u borbi protiv efekata pandemije Covid virusa.

Mihajilo

22.09.2020. 09:17

Veliki su pritisci, svi hoće u koaliciju, ali i u vladu. Grešaka ne sme da bude, zato se i ne žuri sa formiranjem vlade. Još ima vremena, sve je u zakonskom roku.

Marko

22.09.2020. 09:38

Siguran sam da će u Vladu ući najbolji ljudi, koji će uneti potrebnu energiju i želju da se Plan Srbija 2025 uspešno realizuje. Ne treba žuriti, jer upravo je ovo vreme pokazalo ko je kakav.

Milica

22.09.2020. 10:50

Kada je formiranje nove vlade u pitanju, to je izuzetno odgovoran posao i ne treba žuriti! Uvereni smo da će se u Vladi naći ministri koji će opravdati poverenje građana!