IZVEŠTAJI EK O NAPRETKU ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA: U javnosti 6. oktobra?

Tanjug

18. 09. 2020. u 09:47

ИЗВЕШТАЈИ ЕК О НАПРЕТКУ ЗЕМАЉА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА: У јавности 6. октобра?

Doto: Depozit

IZVEŠTAJI Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana na putu ka EU biće objavljeni najverovatnije 6. oktobra, piše podgorička Pobjeda.

Pobjeda navodi da će izveštaj o napretku za Crnu Goru, kao i druge zemlje ZB, biti objavljen najverovatnije 6. oktobra i podseća da je taj dokument trebalo da bude objavljen u maju ove godine, ali je zbog pandemije korona virusa njegovo predstavljanje pomereno za jesen.

Izvor lista navodi da je razlog za to što su u Srbiji i Crnoj Gori održani izbori, koji će biti pomenuti u izveštaju.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero kazala je za Pobjedu da Komisija trenutno priprema izveštaje o proširenju, za koje, kako je kazala, očekuje da budu predstavljeni u oktobru.

Upitana za sadržaj dokumenta EK koji će se odnositi na situaciju u Crnoj Gori, Pisonero je navela i da će izveštaji uzeti u obzir situaciju u zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima.

"Izveštaji će pružiti detaljnu procenu stanja u svakoj zemlji kandidatu i zemlji potencijalnom kandidatu, utvrditi šta je postignuto tokom prošle godine i utvrditi smernice o reformskim prioritetima", rekla je Pisonero.

Ona je dodala i da se od novog parlamenta i vlade očekuje nastavak doslednog puta ka EU.

"Crna Gora je dobro napredovala u pristupnom procesu sa EU i meseci pred nama moraju biti iskorišćeni za produbljivanje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, posebno u oblastima vladavine prava, gde je sledeća prekretnica ispunjavanje privremenih merila za poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava", rekla je ona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)