AMERIČKI GENERAL HODŽIS: Srbija pokazala da može da se odupre pritiscima

Tanjug

11. 09. 2020. u 18:34

ODLUKA vlasti Srbije da privremeno suspenduju učešće u vojnim vežbama, među kojima je prva naredna bila zakazana s Belorusijom, pokazuje izvesnu dozu hrabrosti, ocenio je bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi Frederik Ben Hodžis za Glas Amerike.

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ ХОЏИС: Србија показала да може да се одупре притисцима

Foto: Tanjug/AP

Ben Hodžis, danas saradnik vašingtonskog Centra za analizu evropske politike (CEPA), primećuje da takva odluka, posebno u pogledu takvih vidova saradnje s Belorusijom i Rusijom, pokazuje sposobnost Srbije da bude nezavisna i sledi sopstveni kurs - kada to želi.

“To bi trebalo da pošalje pozitivnu poruku Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama, da je spremna da se odupre i drugim pritiscima koji otežavaju pronalaženje neke vrste rešenja odnosima sa Prištinom,” podvlači general Hodžis.

Odgovarajući na pitanje Glasa Amerike povodom odluke o suspenziji svih planiranih vojni vežbi - Severnoatlantska alijansa je ukazala da sa Srbijom nije imala nikakvih zajedničkih planiranih vojnih aktivnosti i da ostaje posvećena partnerstvu dve strane.

Međutim, uz svoj proklamovani put ka Evropskoj uniji, Srbija godinama održava bliske veze u polju vojne saradnje sa držama poput Rusije, Belorusije i Kine. Osim zajedničkih vežbi - ta saradnja zasnovana je i na kupovini letelica, oružja i oruđa čija je osnovna karakteristika netransparetnost.

Frederik Ben Hodžis ponavlja svoje uverenje da je Srbija godinama pod značajnim pritiskom Rusije.

“Kremlj je uvek otežavao vlastima Srbije kada su srpske snage učestvovale u vežbama sa NATO, zapadnim ili američkim snagama. Zapad, s druge strane, nikada nije vršio pritiske ili se mešao kada su srpske oružane snage učestvovale u vežbama s Rusijom i Belorusijom“, podvlači bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi.

Glas Amerike podseća da je u prethodnoj, 2019. godini, Srbija od ukupno sedamnaest zajedničkih vojnih vežbi, trinaest održala sa Severnoatlanstkom alijansom (NATO) i drugim državama - dok ih je sa Rusijom bilo ukupno četiri.

Na jednoj od njih, podseća Glas Amerike, “Slovensko bratstvo”, u oktobru prošle godine, ruski raketni sistem S-400 prvi put je prikazan van teritorije Rusije, i to baš u Srbiji.

“Mislim da je suvereno pravo svake nacije da preduzma korake za koje smatra da su u njenom najboljem interesu i koji najviše doprinose njenoj bezbednosti i napretku”, podvukao je Hodžis, koji kaže i da poštuje pravo Srbije da održava vojne vežbe sa kim god to želi.

Ovaj nekadašnji visoki američki vojni zvaničnik predlaže čak i mogućnost da Srbija pozove Belorusiju na bilateralne vežbe.

"A onda, u budućnosti, da se priključe pripadnici američke, britanske, ili poljske vojske - odnosno pripadnici oružanih snaga zapadnih zemalja. Da se promeni dinamika - i Belorusiji pruži prilika da spozna pripadnike oružanih snaga sa Zapada. Oni ne moraju biti ruski vazal - iako, nažalost, deluje da je to što Kremlj želi”, ukazuje Hodžis.

Beograd se nedavno pridružio zajedničkoj Deklaraciji EU donetoj pošto su u Belorusiji demonstranti osporili rezultate izbora na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko, a Hodžis kaže da se "mnogo toga dobrog se može desiti ukoliko Srbija nastavi tim putem i ako Zapad dugoročno ostane posvećen strateškom investiranju u ekonomiju Srbije".

"Veoma je važno da Sjedinjene Države i Evropska unija sarađuju sa Srbijom i ostanu posvećeni njenim zapadnim integracijama. Glavni dobitnici će biti mladi ljudi u Srbiji,” zaključio je bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi i saradnik vašingtonskog Centra za analizu evropske politike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)