AMERIČKI PORTAL: Moskva bi da kontroliše Balkan

Tanjug

11. 08. 2020. u 15:01

AMERIČKI sajt "RealClearDefense" objavio je analizu upliva Rusije u Srbiji i celom Zapadnom Balkanu, a jedan od povoda za to bile su i pojedine optužbe da je Rusija umešana u nemire u Beogradu početkom jula.

АМЕРИЧКИ ПОРТАЛ: Москва би да контролише Балкан

Foto: Ministarstvo odbrane

-Moskva negira bilo kakav ''ruski trag'' u nemirima. Da li Rusija stoji iza nasilnih protesta u Beogradu, ostaje da se vidi. Jedno je sigurno. Napori Kremlja da izazovu nemire na Balkanu ne bi bili novost. To bi bio samo najnoviji pokušaj rastuće Rusije da ugrozi evroatlantsku bezbednost i ospori sposobnost SAD, a da brani svoje interese u Evropi- tvrdi portal "RealClearDefense", a preneo je Blic.

Kada je reč o Srbiji, naglašava se da je Rusija upotrebljavala državne medije za promociju nacionalističkih i antizapadnih poruka. Kao primer se navodi otvaranje kancelarije "Sputnjika" u Beogradu, ali i ruski Humanitarni centar u Nišu koji je, kako ističu, vrlo blizu američkoj bazi Bondstil na KiM.

-Pojedini evropski i američki zvaničnici strahuju da ruski Humanitarni centar služi kao osnova za prikupljanje obaveštajnih podataka Kremlja za prisluškivanje američkih interesa na Balkanu-, piše "RealClearDefense".

Foto: MO Srbije

U tekstu je navedeno da je Srbija, kao ključni saveznik Moskve u regionu, i dalje najveća prepreka za suprotstavljanje ruskom uticaju.

-Opozicija u Srbiji je upravo bojkotovala izbore, što je rezultiralo time da je Vučićeva SNS ostvarila apsolutnu pobedu i dodatno ojačala moć- ističe "RealClearDefense" i ocenjuje da bliski rusko-srpski odnosi mogu otežati otkrivanje ruskih subverzivnih aktivnosti.

Portal ukazuje da je Rusija u Srbiji za vojnu vežbu instalirala raketni sistem S-400, a da su prošlog februara Beogradu isporučeni sistemi protivvazdušne odbrane "Pancir S1", iako je Srbiji pretila opasnost od američkih sankcija.

Foto: Ministarstvo odbrane

-Ako Srbija nastavi sa nabavljanjem ruskog oružja, Vašington bi trebalo da joj uvede sankcije. Srbija mora da shvati da je njena strategija neutralnosti neprihvatljiva za SAD, kao i njena nastojanja da uravnoteži svoje interese između Rusije, Kine i Zapada- kažu analitičari uticajnog portala, navodi Blic.

Američki medij takođe tvrdi da je Rusija izazivala nemire u Severnoj Makedoniji pre referenduma o promeni imena i ulasku te zemlje u NATO, kao i da Moskva ima svoju ulogu i u kritičnim sektorima u Hrvatskoj, dok, kako je navedeno, "u Albaniji koristi unutrašnje sukobe za destabilizaciju, slično kao u BiH i Crnoj Gori".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (11)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!