PODNETA INICIJATIVA: Vlada Srbije nominovana za Nobelovu nagradu, predlog na razmatranju sledeće godine

D.R.Đ.

11. 09. 2020. u 16:10

ПОДНЕТА ИНИЦИЈАТИВА: Влада Србије номинована за Нобелову награду, предлог на разматрању следеће године

Foto. Printskrin

ŠVEDSKI poslanik Magnus Jakobson podneo je inicijativu za nominovanje vlada SAD Država, Srbije i tzv. Kosova za Nobelovu nagradu za mir.

Kako je naveo, na to ga je podstakao Vašingtonski sporazum između Beograda i Prištine o normalizaciji ekonomskih odnosa, što smatra trasiranjem puta za postizanje mirovnog sporazuma dveju strana.

Prema proceduri Nobelovog komiteta od septembra počinje prijem predloga i krajnji rok je 1. februar naredne godine. Predlozi se zatim "obrađuju" do sledeće jeseni kada se bira dobitnik. To praktično znači da nominacija švedskog poslanika Magnusa Jakobsona ulazi u krug predloga koji će se analizirati sledećeg leta i iz kog će se odabrati dobitnik 2021. godine.

Tokom februara i marta Komisija pravi uži spisak kandidata, do avgusta se vode konsultacije sa savetnicima, a početkom oktobra Nobelov komitet većinom glasova bira dobitnika nagrade za mir.

Nominacije mogu da podnesu članovi nacionalnih skupština, vlade, međunarodni sudovi, profesori društvenih nauka, istorije, filozofije, prava i teologije, lideri mirovnih instituta i instituta za spoljne poslove, prethodni dobitnici Nobelove nagrade za mir, članovi odbora organizacija koje su dobile Nobelovu nagradu za mir, sadašnji i bivši članovi norveškog Nobelovog komiteta, kao i bivši savetnici norveškog Nobelovog instituta.

Inače, za ovu godinu Komitetu je pristiglo 318 predloga za nagradu 2020. godine, od kojih se 211 odnosi na pojedince a 107 na organizacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)