U MASLINJAKU POŽAR NANEO ŠTETU PREKO 50.000 EVRA: Požar je napravio pustoš na imanju jednog vlasnika iz Ulcinja (FOTO)

B.Dabić

10. 09. 2020. u 22:30

U JEDNOM od najlepših kompleka maslina iznad uvale Valdanos u vatrenoj stihiji za dva –tri sata u utorak posle podne izgorelo je oko 60 stabala stoletnih maslina.

У МАСЛИЊАКУ ПОЖАР НАНЕО ШТЕТУ ПРЕКО 50.000 ЕВРА: Пожар је направио пустош на  имању једног власника из Улциња (ФОТО)

Foto: B. Dabić

Uprkos naporima vatrogasaca, meštana, i uz pomoć kanadera, požar je napravio pustoš na  imanju jednog vlasnika iz Ulcinja. Šef Službe zaštite i spašavanja Saubih Mehmeti kaže  da je požar  lokalizovan i ugašen, međutim vatrogasci su I dalje na ovom terenu.

- Trenutno stanje je stabilno, ali maslina se teško gasi. Visoke su temperature I ne isključujemo mogućnot da se požar ponovo može rasplamsati. Zato su naše ekipe u maslinjaku, dežuraju. Neku masline su potpuno uništene, neke delimično. Moramo biti oprezni, kazao je Mehmeti. U  požaru je bila zahvaćena površina oko četri hekatara maslinjaka.

Mehmeti apeluje na  građane da budu pažljivi.

Foto: B. Dabić

- Vreme je velike suše, visokih temperature zato pažnja mora da bude na većem nivou. Napomenuću da i stakleni otpad, staklo  može da bude uzrok požara u maslinjaku u navedenim uslovima.  Koristim priliku da se zahvalim građanima Ulcinja koji su nam pristigli u pomoć, kazao  je Mehmeti.

Šta je uzrok požara u kome je izgorelo na destine  stabala maslina utvrdiće istraga nadležnih organa. Mehmeti potvrđuje da je u utorak na terenu bio I veštak  za požare, eksplozije i havarije nakon čijeg nalaza će se znati uzrok požara.

Očekuje se da će narednih dana Komisija za procenu štete Opštine Ulcinj utvrditi prave razmere ovog požara.

Novosti saznaju da prema prvim procenama šteta se meri preko 50 hiljada evra. Svako stoletno stablo “drva života” vredi oko 1.000 evra. Jedanom  čoveku  za nepuna tri sata je u vatrenoj stihiji je izgoreko oko 50.000 evra i ostao je bez plodova maslina narednih godina. 

Foto: B. Dabić

Podsetimo, pre dve godine u požaru velikih razmera koji je zahvatio ovaj kompleks izgorelo je oko 1.000 stabala maslina. 

BOGATSTVO U MASLINjACIMA

Na ovom području ukupno je čak 85.000 stabala maslina, od kojih je glavnina u privatnom vlasništvu, a oko 18.000 je na državnom zemljištu.

Rod maslina jeste primarna potreba vlasnika maslinjaka koji proizvode maslinovo ulje i ostale specijalitete od ovog voća, a poslednjih godina maslinjaci su sve interesantniji za turiste. Pešačke ture kroz maslinjake, sve su traženije kroz nove  agro-turističke ponude.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!