TAČKA SPORAZUMA ZBOG KOJE SU SE NERVIRALI ALBANCI: Šta se krije iza potresa oko Gazivoda

J. SUBIN

06. 09. 2020. u 07:15

ТАЧКА СПОРАЗУМА ЗБОГ КОЈЕ СУ СЕ НЕРВИРАЛИ АЛБАНЦИ: Шта се крије иза потреса око Газивода

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

POTPISANIM sporazumom u Vašingtonu konačno će se uvesti red u korišćenje jezera Gazivode, a ova tačka dogovora iz Bele kuće napravila je veliki potres na političkoj sceni u Prištini.

Odeljak o energetskom i prirodnom resursu na severu južne pokrajine najviše je ražestio stranačke krugove Albanaca na KiM, jer se u tamošnjoj javnosti on tumači kao oduzimanje ekonomskog suvereniteta lažnoj državi. Odnosno, Beograd konačno ima pravo da dobija kilovate iz hidrocentrale koju je i - izgradio.

Dve strane obavezale su se da će raditi sa američkim odeljenjem za energetiku na izradi studije izvodljivosti, a sve u cilju zajedničke upotrebe vode iz akumulacije.

Kako za "Novosti" objašnjavaju stručnjaci za energetiku, izradom studije izvodljivosti, tačno će se znati koji su kapaciteti, kolika je proizvodnja i ono što je najbitnije, raspodela novca između Beograda i Prištine, a sve na osnovu vodenih kapaciteta.

Kilovati koji se proizvode na Gazivodama idu u elektromrežu Prištine, ali ih dominantno koristi severni deo pokrajine. Jezero Gazivode je najbitnije za vodosnabdevanje, ali i hlađenje termoelektrane u Obiliću. Struja koja se proizvede iz Gazivoda, do sada nije stizala u centralnu Srbiju, ali će se ovim sporazumom to promeniti.

- Detalji tek treba da se dogovore, ali će studija uspostaviti sve što Gazivode pružaju, od vodosnabdevanja, električne energije, troškova koji to prate i prihoda koji budu bili, jer svako treba nešto da dobije. To je jedini njen smisao.

Struju koja se proizvodi u Gazivodama moći će da koristi i centralna Srbija, jer će transparentno da kola kroz mrežu, kao što radi Višegrad. Znaće se tačno gde su kilovati otišli i koliko je to koštalo.

NACRT

PREMA rečima našeg sagovornika, sigurno da će studiju izvodljivosti, koja ukoliko se radi godinu dana, koliko je otprilike i potrebno, platiti Amerika. Izrada tog projekta košta oko milion evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Sneki

06.09.2020. 08:07

Sve što postoji na teritoriji Kosova je izgradila i finansirala Republika Srbija, takav je slučaj i sa Gazivodama pa što onda da nemamo koristi od toga

JEL TREBA DA SE RADUJEMO

06.09.2020. 08:44

DOBILI SMO DELIC, od one imovine koju su nam oteli, ja ne vidim razlog za radovanje, dok god se Kosovom sepure nacisticke trupe i teroristi sticenici nacista.

Leštanac

06.09.2020. 14:26

Koliko se sećam, a to mi je danas potrvdio i jedan prijatelj iz Zubina Potoka, koji je bio prisutan kada je G-dja Zorana Mihajlović, kao član vlade iz G-17+ potpisala da proizvedena struja iz hidrocentrale Gazivode ide u elektromrežu Kosova, a ne prema Srbiji. Prelistajte malo novinske izveštaje iz tog vremena, pa se sami uverite.

deda pera

06.09.2020. 20:57

Dok je Srbija ulagala za Kosovo Albanci su pravili decu! A mi jedno ili dvoje!E sad je dosao red da mi ono u sta smo i ulagali i imamo fala bogu i pravo na dobrobit! Takav je red a ne samo oni!!!