TAČKA SPORAZUMA ZBOG KOJE SU SE NERVIRALI ALBANCI: Šta se krije iza potresa oko Gazivoda

J. SUBIN

06. 09. 2020. u 07:15

POTPISANIM sporazumom u Vašingtonu konačno će se uvesti red u korišćenje jezera Gazivode, a ova tačka dogovora iz Bele kuće napravila je veliki potres na političkoj sceni u Prištini.

ТАЧКА СПОРАЗУМА ЗБОГ КОЈЕ СУ СЕ НЕРВИРАЛИ АЛБАНЦИ: Шта се крије иза потреса око Газивода

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Odeljak o energetskom i prirodnom resursu na severu južne pokrajine najviše je ražestio stranačke krugove Albanaca na KiM, jer se u tamošnjoj javnosti on tumači kao oduzimanje ekonomskog suvereniteta lažnoj državi. Odnosno, Beograd konačno ima pravo da dobija kilovate iz hidrocentrale koju je i - izgradio.

Dve strane obavezale su se da će raditi sa američkim odeljenjem za energetiku na izradi studije izvodljivosti, a sve u cilju zajedničke upotrebe vode iz akumulacije.

Kako za "Novosti" objašnjavaju stručnjaci za energetiku, izradom studije izvodljivosti, tačno će se znati koji su kapaciteti, kolika je proizvodnja i ono što je najbitnije, raspodela novca između Beograda i Prištine, a sve na osnovu vodenih kapaciteta.

Kilovati koji se proizvode na Gazivodama idu u elektromrežu Prištine, ali ih dominantno koristi severni deo pokrajine. Jezero Gazivode je najbitnije za vodosnabdevanje, ali i hlađenje termoelektrane u Obiliću. Struja koja se proizvede iz Gazivoda, do sada nije stizala u centralnu Srbiju, ali će se ovim sporazumom to promeniti.

- Detalji tek treba da se dogovore, ali će studija uspostaviti sve što Gazivode pružaju, od vodosnabdevanja, električne energije, troškova koji to prate i prihoda koji budu bili, jer svako treba nešto da dobije. To je jedini njen smisao.

Struju koja se proizvodi u Gazivodama moći će da koristi i centralna Srbija, jer će transparentno da kola kroz mrežu, kao što radi Višegrad. Znaće se tačno gde su kilovati otišli i koliko je to koštalo.

NACRT

PREMA rečima našeg sagovornika, sigurno da će studiju izvodljivosti, koja ukoliko se radi godinu dana, koliko je otprilike i potrebno, platiti Amerika. Izrada tog projekta košta oko milion evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)