NOVOSTI SAZNAJU: Formiran tim za proveru računa svih političara - POČINJE "ČEŠLJANJE" IMOVINE

D. MILINKOVIĆ

19. 08. 2020. u 09:00

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Формиран тим за проверу рачуна свих политичара - ПОЧИЊЕ ЧЕШЉАЊЕ ИМОВИНЕ

Foto: Depositphotos

IMOVINA političkih funkcionera, privrednika, ali i "običnih" građana biće na skeneru od marta sledeće godine, a svako ko ne bude mogao da dokaže njeno poreklo, odnosno da su nekretnine, novac i vozila koje poseduje stečeni na zakonit način suočiće se sa drakonskim kaznama i ogromnim porezima.

Prema Zakonu o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu (usvojen u februaru, a stupio na snagu 11. marta), za "lov" na nelegalnu imovinu biće zadužen poseban sektor Poreske uprave, koji je, kako nam je rečeno u ovoj instituciji, već formiran:

- Poreska uprava je spremna da sa početkom primene zakona pokrene postupke iz svojih nadležnosti u skladu sa Zakonom o utvrđivanju porekla imovine.

U ovu posebnu jedinicu Poreske uprave, po Zakonu, svoje eksperte treba da delegiraju i MUP, NBS, Uprava za sprečavanje pranja novca, Agencija za sprečavanje korupcije, Republički geodetski zavod, Agencija za privredne registre i Centralni registar, depo i kliring hartija od vrednosti. Oni za to imaju rok do polovine decembra, a početkom septembra trebalo bi da budu usvojeni i svi podzakonski akti koji će detaljnije regulisati primenu ovog zakona.

U Ministarstvu pravde kažu, za "Novosti", da očekuju da će svi nadležni organi, koji su uključeni u sprovođenje Zakona, biti u potpunosti spremni za njegovu potpunu i doslednu primenu, u skladu sa svim navedenim rokovima:

- To je posebno važno jer je Srbija čekala ovaj zakon više od dve decenije i ovo je prva Vlada koja je izašla sa konkretnim predlogom zakona, usvojenim u Narodnoj skupštini.

Da neće biti zaštićenih poručio je i predsednik Srbije, koji bi, kako je rekao, "voleo da bude ispitan među prvima":

KAZNA DO DVA MILIONA

PRAVNA lica koja ne dostave tražene podatke posebnoj jedinici Poreske uprave, mogu biti sankcionisana novčanom kaznom od 100.000 do dva miliona dinara. Fizičkim licima, koja ne čuvaju kao profesionalnu tajnu podatke do kojih su došli u postupku utvrđivanja imovine i posebnog poreza, preti kazna od 50.000 do 150.000 dinara.

- Molim komisiju koja se time bavi, želim da budem u prvih 10 ljudi kojima će se ispitati imovina, ali onda da se ispita i svima drugima. Moja imovina se nije uvećala od 2012. ni za dinar. Ni moja, ni moje porodice. A, voleo bih da vidite imovinu nekih pre ulaska u vlast 2003. i po izlasku iz vlasti 2013. Pa ćete da vidite da je uvećana za oko milijardu evra - rekao je Vučić.

Po Zakonu, "na udaru" će se naći oni za koje se posumnja ili utvrdi da, za najviše tri uzastopne kalendarske godine, imaju razliku iznad 150.000 evra između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda. Ko će biti proveravan biće utvrđeno godišnjim smernicama koje donosi direktor Poreske uprave, a na osnovu analize rizika, ali postupak se može pokrenuti i po prijavi građana ili neke institucije.

Takođe, Zakonom je predviđeno da se poreskom stopom od čak 75 odsto oporezuje nezakonito stečena imovina, koja predstavlja razliku između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda za koje lice ne može da dokaže poreklo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Dejan

19.08.2020. 09:21

Добро да ће бити изненађени,и добро што их ико није упозорио пола године раније...

Mitar

19.08.2020. 09:39

To se gospodo ne radi kao to vi.Sad uzmu i prebace političari sumnjivu imovinu na supruge ,rođake ,tetke ,prijateljice.Nego se krene u proveru bez najave.Podsećate me na inspektore rada u Kruševcu.Unapred se zna u koju firmu idu koji dan i koje vreme i sklone se radnici koji rade na crno.Živela demokratija

Peka

19.08.2020. 11:59

Jos jedna veoma dobra mera za stabilizaciju drzave ! Mera koja moze doneti u kasu drzave minmalno milijardu evra, ali ako se bude pravilno i rigorozno primenila. Nemam nista protiv bogatstva stecenog dugogodisnjim postenim radom, a nas sistem treba funkcionisati u smislu ozivljavanja srednje klase, odnosno umereno bogate klase industrijalaca i dobro placene radne snage sa jakom zastitom od strane sindikata, kao i stimulacija za borbu protiv ekscesivnog siromastva ( postepeno siromastvo treba iskoreniti. Dobrim poreskim sistemom treba to regulisati kao i agresivnim investicionim programima. Usvojeni program za kontrolu stecene imovine je odlican pocetak za tako nesto. Sve cestitke.

Branislav

19.08.2020. 12:55

Nisu politicagi naivni. Svu imovinu koju poseduju, su odavno prepisali da se vodi na zene, bracu, blizu rodbinu , proverene prijatelje. Ko ce njima stati na put ? To su samo lepe zelje i prazna obecanja. Vrana vrani ne vadi oko.

EvGenije

19.08.2020. 18:29

@Branislav - Smešan komentar. Zašto mislite da neće ispitivati i porodicu političara, a "žene, braća, bliža rodbina i provereni prijatelji" će takođe morati dokazati način sticanja imovine. Nisu ni poreznici vesla sisali, osim ako im se ne naredi da nekome progledaju kroz prste. No, to je već drugi par opanaka.

ĐLS LPV

19.08.2020. 15:23

ĐLS LPV Valjda će ovo da važi i za đilašovih 620mil.eur !? Ili je on aboliran kao i svi žuti lopovi !? Da ne zaborave da posle toga sledi lustracija i zabrana bavljenja politikom kao i zaplena imovine i para za koju nemaju dokaz kako su je stekli.

Dusan K

19.08.2020. 16:27

Secam sa kada je moj cale, jos oko pre 25 godina rekao, da kada se ovaj zakon bude vratio lopovi ce morati da se povuku. Nadam se da ce tako da bude. I nadam se da ce se proveravati sva imovina stecena u zadnjih 25 godina, koliko ovaj zakon nije bio na snazi. Takodje treba proveravati imovinu blize i dalje rodbine koja je u inostranstvu. I skupe skolarine i specijalizacije koje su placene za decu u insotranstvu....