PRVE OPTUŽNICE ZA DESET DANA? Rok za odluku Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu 24. avgust

D. Z. - S. S. R.

14. 08. 2020. u 07:26

ПРВЕ ОПТУЖНИЦЕ ЗА ДЕСЕТ ДАНА? Рок за одлуку Специјалног суда за злочине ОВК у Хагу 24. август

Specijalni sud u Hagu

ROK da Specijalni sud za zločine OVK u Hagu podigne prve optužnice ističe za deset dana. Naime, 24. avgusta prolazi šest meseci, koliko je vremena dato sudiji za prethodni postupak da potvrdi ili odbaci optužnice iz februara.

Javnosti nisu objavljena imena optuženih, a sudija za prethodni postupak sam odlučuje da li će nas obavestiti o tome kakvu je odluku doneo. Tekst optužnice, čak i u slučaju da bude podignuta, može biti obelodanjen, ali i ostati tajna (kako postupak ne bi bio ugrožen) sve dok se okrivljeni prvi put ne pojavi pred sudom. Tada najkasnije navodi iz optužnice moraju ugledati svetlost dana.

Pozive za saslušanja u Hag dobilo je više od 100 nekadašnjih pripadnika OVK, a istražitelji su razgovarali sa oko 1.000 svedoka. Među osumnjičenima su Demuš Laci, Ramuš Haradinaj, Fitim Seljimi, Sulejman Seljimi, Sami Ljuštaku, Rustem Mustafa...

Praksa je da se ne objavljuju imena onih protiv kojih je podignuta optužnica, ali je to bilo drugačije u slučaju Tačija i Veseljija. Tužioci su odlučili da obaveste javnost da se oni terete za ubistva, jer optuženi, kako su naveli, konstantno vrše pritisak na sud. Sudija za prethodni postupak ima rok do 24. oktobra da se izjasni o optužnici protiv Tačija i Veseljija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)