U NASTAVKU dijaloga sa Prištinom 7. septembra u Briselu tražiću ispunjenje ugovora iz 2013. o osnivanju Zajednice srpskih opština, a koji je potpisan pod okriljem Evropske unije.

Komentari (61)

veselnik

09.08.2020. 09:47

@milica - Pa i primenjuje se, sve ostalo u korist njih, samo ne ta - jedina obaveza Pristine nije ispunjena. Mislim da to treba orociti, pod uslovom ukidanja "briselskih sporazuma"! Sta se radi sa ugovorom po kome prodavac uzme sve pare, a onda izjavi da nece da isporuci robu? Da smo amerima prodali npr. rudu uranijuma, uzeli pare, a onda izjavili da po nasem Ustavu ne smemo tu rudu da izvozimo, oni bi to mirni prihvatili?

Raso

08.08.2020. 09:50

А зашто птедседиче не тражиш да се КиМ реинтегрише у државноправни оквир Србије? Зашто не говориш о нашим правима (државном, историјском, националном, култирном, власничком, ...) на том простору него говориш о интересима? Интерес је легитиман али неупоредив са правима. Интересе неко може али не мора да уважи. Право је изнад свега и сви су обавезни да га поштују. Зашто председниче?

Dragan R

08.08.2020. 11:10

@Pavle - Нико не преговара о новом уговору уколико стари нису испоштовани а ми управо то радимо. Једини услов који смо поставили за наставак преговора који су били прекинути две године је био да се Шиптари укину таксе на робу из Србије. Ни речи о ЗСО која је требала да буде формирана не пре неколико, већ пре пуних 7 година, ни речи формирању тзв Војске Косова која на КиМ ни по Р1244, ни по Бриселском споразуму ни по самом Уставу тзв Косова не сме да постоји, ни речи о издвајању "косовског електроенергетског система" из система Србије и његовом прикључењу систему Албаније чиме се такође крше све до тада донете одлуке и потписани споразуми. Слажем се са председником да се налазимо у веома тешкој ситуацији и да нам је више него икад потребно јединство. Али јединство подразумева да се најважније одлуке доносе заједнички, а не да један човек о свему одлучује и ником не полаже рачуне. За нас у сваком разговору полазна тачка мора да буде да је КиМ и по Божијим и по људским законима део Србије, а то од председника годинама нисам чуо.

Kosta

08.08.2020. 10:30

Sad je pravi trenutak da se u Briselu insistira na formiranju ZSO. To je jedino šta makar malo pomera Srbe na KIM ka boljem, do sada nijedna mera nije bila u njihovu korist. EU mora da traži od Prištine ispunjenje svega dogovorenog.

Prvoborac

08.08.2020. 11:08

Sve teme i dogovore koje smo započinjali i mi Srbi te iste ispunjavali kao dogovor,zapad i Prištinska strana su sve to poricanjem i neispunjavanjem opet dovodili u ćorsokak.

Boško

08.08.2020. 11:12

Krajnje je vreme da, posle sedam godina, Priština ispuni preuzete obaveze i da se formira ZSO. Do sada je samo Beograd bio strana koja ispunjava ono što je potpisano i tako više ne mogu da se odvijaju pregovori. Za sada, kompromis je za Prištinu nepoznat termin.

Varto Marx

08.08.2020. 11:21

Bez obzira tko bude na pregovorima povodom Kosmeta. Toga majka jos nije rodila da Kosmet ( Srpsku svijetinju ) preda Siptaru. Svi vi politicari mozeste pretpostavljati kako vam odgovara, samo narod Srpski nesme da se vara.

Uros M

08.08.2020. 14:25

Predstavnici Pristine se opet ponasaju onako kako njima odgovara. Beze od teme i toga da su davno prihvatili formiranje ZSO, a nisu ga sproveli. Vreme je!

Mina

08.08.2020. 14:58

Srbija nikada nije želela da napusti dijalog, ali mora postojati neka svetla tačka za Srbiju, kako bi nastavili da budemo aktivani učesnici u dijalogu sa Prištinom.

Saška

08.08.2020. 15:00

Za nas situacija nikada nije bila laka, uvek smo svima bili trn u oku, ali samo ujedinjeni možemo postići ono za šta su drugi sumnjali da možemo, a to je očuvanje naše zemlje i stvaranje još bolje budućnosti.

Ivana

08.08.2020. 16:02

Kada Abanci na Kosovu žele da žive kao Turci na Kipru neka podele KiM, i ovako će više ulagati u Srbiju nego u Albaniju i Albanski deo KiM. Grčka je ušla u EU, ali nije Turska, a Kipar je razvijen samo u delu kojoj žive Grci, a deo Turske na Kipru je potpuno nerazvijen.

Tomy

08.08.2020. 16:19

Netreba nam Nista pa cak ni Pregovori, Zasto pregovarati za nesto sto je Nase, Treba sve ponovo Zauzeti ovu bandu sa kosova pozatvarati i nastaviti normalan zivot sa nasom pokrainom.Kome se ne dopada neka se iseli van Srbije. Samo tako cemo postici mir na Balkanu i u Srbiji !!!!

Ana

08.08.2020. 16:52

Predsednik Vučić će, sasvim sigurno, učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi se problem na KiM rešio u najboljem interesu našeg naroda koji tamo živi!

Truman

08.08.2020. 18:27

Srbija sada mora da trazi sve tacke koje albanska strana nije ispunila. U suprotnom to se ne bi zvali pregovori vec ultimatumi. Mislim da je Albancima jasno da od njihove fantazije o nezavisnosti nema nista. Bez nas i naseg prijateljstva ce ostati nerazvijeni i albanski narod ce otici sa prostora KiM u potrazi za golom egzistencijom.

Anja Zak

08.08.2020. 19:02

G. predsednik bi trebalo da u Briselu trazi postovanje R 1244, a ne izdaju koju je 2013. potpisao. Mozda je monah Antonije u pravu s parolom koju predsednik ne voli! CENZURA!!!

Ljudi opametite se

14.08.2020. 23:19

Stvarno o cemu treba da razgovara Vucic sa Albancima. SAmo im im kaze odakle su a to znaju svi u Europi. A ne samo da nisu to neki Albanci, nego su Shqipetari - Turci iz provincije Shqiperije pored Turske. Zasto se neko pravi naivan da ne razume sta mu znaci taj naziv Shqipetar=Shqiperija. Poreklo im je sa Kavgaza i to oni uopste niti negiraju. STARA LATINSKA POSLOVICA KAZE "NOMEN EST OMEN" STO U PREVODU ZNACI IME TI OTKRIVA POREKLO! NECE VALDA DA RAZGOVARA SA TERORISTIMA SVI SU NA BALKANBLOG IMENOM I PREZIMENOM!