PALMER: Podržavamo dijalog kojim posreduje EU

Tanjug

05. 08. 2020. u 23:35 >> 23:58

ПАЛМЕР: Подржавамо дијалог којим посредује ЕУ

Foto: P. Milošević

SPECIJALNI predstavnik Stejt departmenta za zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je da su SAD usredsređene na podršku dijalogu Beograda i Prištine koji predvodi EU i koji bi trebalo da dovede do dogovora dve strane.

Palmer je tokom razgovora o prilikama na zapadnom Balkanu koji je organizovao Balkan insajder, internet portal koji se bavi temama vezanim za područje Balkana, ukazao da bi "u svom idealnom obliku sporazum Srbije i Kosova trebalo da dovede do uzajamnog priznanja dve strane".

“Priča o razmeni teritorija ili bilo kom drugom potencijalnom aspektu dogovora, skreće pažnju sa ključnog cilja - da Srbija i Kosovo i njihove vlade sede i rade na pronalaženju puta za normalizaciju odnosa. Mi podržavamo taj proces, tako da mislim da je irelevantno i ometajuće govoriti o pitanjima kao što je razmena teritorija", rekao je Palmer.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara je dodao da se treba posvetiti onome što je potrebno učiniti kako bi učesnici pregovora napredovali ka sveobuhvatnom sporazumu kojim bi, jednom zauvek, bila stavljena tačka na spor, preneo je Glas Amerike.

U delu izlaganja o Srbiji i Kosovu, Palmer je podsetio da su dve strane obnovile razgovore koje vode EU i Miroslav Lajčak, koga je označio kao dragog prijatelja i bliskog saradnika.

“Drago mi je što je taj proces ponovo pokrenut. Nedavno sam se ovde u Vašingtonu sreo sa Skenderom Hisenijem, predstavnikom Kosova u tom procesu. Mnogo posla je pred njima, strane ucesnice pregovora posvećene su ostvarenju napretka potrebnog za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa. Takav sporazum bi resetovao region i ohrabrio sve države zapadnog Balkana koje su na putu članstva u Evropskoj uniji”, istakao je Palmer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Rasa

06.08.2020. 09:45

pozivanje da mi ne dobijemo nista osim da nas tzv Kosovo ,nas deo, prizna a mi njima sve je smesno. Zabraniti mu da spominje obostrano priznavanje .

arsa

06.08.2020. 14:44

Нема никакве размене територија, нема никаквог признања Косова никада.Косово је саставни део Србије увек био и биће.Тачка.Крај.Нема више.