SLOGA NARODA JE U KULTURI SEĆANjA: Banjaluka i Beograd šesti put obeležavaju stradanje u Hrvatskoj, u Sremskoj Rači biće otvoren spomen-park

D. M.

utorak, 04. 08. 2020. u 19:48

СЛОГА НАРОДА ЈЕ У КУЛТУРИ СЕЋАЊА: Бањалука и Београд шести пут обележавају страдање у Хрватској, у Сремској Рачи биће отворен спомен-парк

Sa ceremonije u Busijama 2016. godine / Novosti

AKCIJA hrvatske vojske "Oluja" bila je stravičan zločin, koji se može oprostiti, ali se ne sme zaboraviti. Srbiju i Srbe više niko neće ponižavati i nikada više neće biti pogroma srpskog naroda.

Ove snažne poruke Beograd i Banjaluka udruženi šalju već šestu godinu zaredom na dan početka zločinačke hrvatske vojno-policijske operacije tokom koje je proterano više od 250.000 Srba, a više hiljada ubijeno ili nestalo.

"Ugaoni kamen" sećanja Srbije i Srpske na "Oluju" postavljen je 2015. godine, kada je 5. avgust ustanovljen za Dan sećanja na stradanja i progon Srba, a te godine prvi put je organizovano zajedničko obeležavanja ovih tragičnih događaja, i to u Sremskoj Rači.

I tada, kao što će biti slučaj i ove godine, centralna manifestacija započela je simboličnim susretom Aleksandra Vučića, tada premijera Srbije, i Milorada Dodika na mostu u Sremskoj Rači, na mestu preko kojeg je najveći broj prognanih Srba iz Hrvatske uspeo da pređe u Srbiju. Tu će sada biti otkrivena i spomen-ploča, prvo obeležje Srbima stradalim tokom "Oluje", a dogovor Beograda i Banjaluke je da se kod mosta na Savi u Sremskoj Rači izgradi i spomen-park.

Osnovna ideja zajedničkog državnog obeležavanja godišnjice "Oluje" Srbije i Srpske nije samo spomen na zločin hrvatske vojske i policije, uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice, kada je za svega nekoliko dana sa svojih ognjišta proterano više od četvrt miliona ljudi. Cilj je da se za mnoge buduće generacije ustanovi kultura sećanja na sve srpske žrtve i stradanja, ali i da se i na ovaj simboličan način demonstrira sloga srpskog naroda, ma gde on živeo.

Sa ceremonije u Busijama 2016. godine / Novosti

Istoričar Miloš Ković kaže, za "Novosti", da je potrebno da naša javnost razume da je "Oluja" zaista bila nastavak genocida koji se odigrao od 1941. do 1945. u NDH, a koji je zapravo bio nastavak genocida počinjenog od 1914. do 1918, uglavnom na teritoriji Podrinja i Srema. Po njemu, sećanje na "Oluju" i Dan sećanja na stradanja i progon Srba je prava prilika da se obnovi ta vrsta istorijske svesti o tome odakle celom srpskom narodu preti realna opasnost:

- Nije reč o negovanju kulture mržnje, nego o preventivnom delovanju, da se takvi zločini ne bi u budućnosti ponovili. Zajedničko obeležavanje naših stradanja nije prebacivanje kolektivne odgovornosti na hrvatski i bošnjački narod, već je to insistiranje da se imenuju ne samo žrtve, već i zločini i zločinci, a kojih je u redovima ova dva naroda, nažalost, bilo mnogo više nego što smo učili u školama. Za nas 4. avgust treba da bude dan obnove i stvaranja svesti da je to datum početka revizije celokupne istorije Drugog svetskog rata i onoga čemu danas, koliko već posle "Oluje" svedočimo - a to je obnova ustaških ideja, ne samo na teritoriji današnje Hrvatske, nego i na teritoriji BiH, pa čak i Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (51)

Jana

04.08.2020. 20:16

I treba da imamo spomen park, u spomen svima onima koji su stradali ili nepravedno i nečovečno proterani iz svojih domova. Ne treba dozvoliti da se zaboravi, niti da se umanji taj zločin.

Slavica

04.08.2020. 20:16

Mi cemo svoje zrtve oplakivati, bez stida i straha sta ce neko reci na to. Hvala Bogu sto konacno imamo vlast koja se ne stidi da stvari nazove pravim imenom. Oluja je pogrom!

Marija

04.08.2020. 21:29

Na prelazu Raca postavljeno je danas spomen-obelezje u znak secanja i nezaborava na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj vojnoj zlocinackoj akciji "Oluja"! Vapaj, bol i tuga stradalnika se ni za vekove zaboraviti nece...

Mihajilo

04.08.2020. 22:45

Ukazivanjem na zločine koji su se desili branimo se da ih nikad više ne bude. Samo ako ne zaboravimo i to prenesemo našoj deci, možemo se nadati da nam se takav zločin neće ponoviti. Potresan je ovaj večerašnji skup.

Nn

04.08.2020. 23:33

U akciji "Oluja" mnogi su izgubili bracu, sestre, roditelje...., mozda je nekome Oluja nebitna, bezosecajnim osobama, ali tim ljudima koji su nekoga izgubili sigurni nije nebitna i njima je veoma vazno obelezavanje datuma secanja na stradale.

Maca

05.08.2020. 06:54

Ovo je nesto toliko strasno da ne smem ni pomisliti da tako nesto moze da se desi i da ljudi to mogu da urade, da proliju tudju krv.. Zarad cega?? Kada smo mi svi prolazni i u svakom slucaju na kraju svi zavrsimo dva metra ispod zemlje. Oluja i ratovi i sve takve akcije su totalno besmislene. Zapitajte se malo

Tamara

05.08.2020. 07:26

"Oluja" predstavlja teško stradanje civila i etničko čišćenje koje nikada nije dobilo svoj pravi epilog.Da se stradanje srba nikada ne zaboravi, zločin hrvata nikada ne oprosti.

Katarina 80

05.08.2020. 11:05

Srpske zrtve ne smeju i nikada nece biti zaboravljene, ovu veliku tragediju cemo obelezavati kao pomen nevino stradalom narodu i podrsku porodicama njihovim, jer nisu same Srpski rod je dusom i srcem uz njih, zlocin nikada ali nikada nece biti zaboravljen !