PORTPAROLKA Evropske unije Nabila Masrali nije danas ni jednom rečju demantovala ekskluzivnu informaciju "Novosti" da će našoj delegaciji sutra u Briselu biti predstavljen nacrt sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom kojim se od Srbije traži da de fakto prizna nezavisnost Kosova.

Komentari (80)

Deda

29.07.2020. 10:12

U koliko bude postavljen ultimatum bilo kakvog oblika naši " pregovarači " moraju odmah da napuste pregovore. Ovo mi liči sve na 1914. gde Nemačka ponavlja istoriju Austro Ugarske. Jesmo mali, možda nam to i ne ide "na ruku" ali u suprotnom nama više Srba i Srbije na svetskoj karti. Sledeći uslov će biti odvajanje Preševa, Bujanovca, Medveđe i "Sandžka" odnosno Raške oblasti. Ne zavaravajte se drugim scenariom.

Istina

29.07.2020. 11:31

@Deda - Ne treba dalje nastavljati dijalog. Jednostavno se ne treba ni pojaviti i na taj način jasno im dati do znanja da nismo zainteresovani za dijalog gde se jednom nudi sve a drugom ništa.

Dragan R

29.07.2020. 13:00

@Deda - U jednom se ne slažem sa vama. Naši pregovarači ni u kom slučaju ne treba i ne smeju da napuste pregovore. Umesto toga u Brisel treba da odu pripremljeni. Sa sobom treba da ponesu zvaničan dokument države Srbije u kome jasnio i argumentovano treba da stoji da je Srbija iskreno opredeljena za dijalog i rešavanje problema KiM ali da nastavka dijaloga nema dok se ne ispoštuju elementarni demnokratski i pravni principi, odnosno ne realizuje ono što je već usvojeno, dogovoreno i potpisano. A to znači da su uslovi za nastavak pregovora: 1. Da se po R1244 omogući povratak na KiM do 1000 srpski vojnika i policajaca (uz priloženu kopiju zvaničnog zahteva SB UN da to omogući) 2. Da se shodno Briselskom sporazumu formira ZSO 3. Da se ukinu zakoni o tzv Vojsci Kosova kojim se krše R1244, Briselski sporazumi i sam Ustav Kosova 4. Da se poništi odluka o pripajanju tzv Kosovskog elektroenergetskog sistema elektroenergetskom sistemu Albanije, kojom se krši Briselski sporazum Ukoliko naša delegacija dobije pominjani ultimatum treba da ostane na pregovorima i da EU uruči ovaj dokument kao odgovor. Po meni, sve navedene uslove, sem možda prvog, je trebalo postaviti još ranije kao uslov za nastavak pregovora koji su dve godine bili prekinuti, a ne samo ukidanje taksi na našu robu. Da smo se tako (odlučno i principijelno) postavili nebi ni morali da trpimo ovakva iživljavanja.

mr

29.07.2020. 21:57

@Deda - Нема преговора када су ту некакви ултиматуми. Или се преговара или се уцењује. У овом случају ми преговарамо о сопственом шо је разлог више да истог момента изађемо из преговора. Неко овде наводи да ће одмах да нам уведу санкције. Могуће, али шта ми ту можемо, да то спречимо са предајом? То никад нисмо радили па нећемо ни сада. У случају санкција окрениту се себи. Одстранити све труло из друштва јер ће у таквим натегнутим околностима бити велика опасност. Нама је и онако потребно да се окренемо себи и да видимо шта даље. Наш тренутни економски и политички живот друштва је једна велика лаж, која свакако исто не може трајати вечно као и ови лажни преговори. Можда је и време да се све то прекине.

Deda

29.07.2020. 10:12

U koliko bude postavljen ultimatum bilo kakvog oblika naši " pregovarači " moraju odmah da napuste pregovore. Ovo mi liči sve na 1914. gde Nemačka ponavlja istoriju Austro Ugarske. Jesmo mali, možda nam to i ne ide "na ruku" ali u suprotnom nama više Srba i Srbije na svetskoj karti. Sledeći uslov će biti odvajanje Preševa, Bujanovca, Medveđe i "Sandžka" odnosno Raške oblasti. Ne zavaravajte se drugim scenariom.

MilaS

30.07.2020. 07:39

@Deda - ...pa,oni i postavljaju ovakve uslove da bismo mi napustili pregovore i bili okrivljeni za propast istih...u potpunosti se slažem sa Dragan R,da treba da pričamo SVOJU priču,zahtevamo ispunjenje do sada potpisanih papira i sa osmehom završimo današnje "pregovore",a oni neka se potrude malo bolje za sledeći put...može to Merkelova i malo sofisticiranije,ne mora baš golom silom...a ne sumnjam da će joj osvedočene "demokrate" Englezi pomoći u smišljanju načina što bolnijeg za nas...ali,pooolako...Kosovo i Metohija je NAŠE dok mi ne budemo rekli da nije...što bi rekao Bećković "ćeraćemo se mi još"...

sima

29.07.2020. 10:14

Brisel može da traži i nameće,ako hoće mogu i da presele šiptare u Brisel!nije ih mnogo. Mogu da traže šta hoće,al ipak je na nama šta će mo im datu. Nemci bleje,drugi isto al mi smo vukovi,pa će blejanje brzo prestati? Ako tako bude onda Eu usključiti iz toga,isto tako i druge lopove?a mi će mo rešavati po svojom ,imamo pravo,to je naša zemlja. Rusi bi trebali malo da požure sa SUHOJOM i S-400 i zapad bih odmah zanemeo,oberučke bi nas primili gde hoćemo.

Boris

29.07.2020. 14:36

@sima - Sima @ sve si lepo napisao samo da je nas Srba 100 miliona i da nismo na ovom mestu gde smo,treba nam velika mudrost mislim nasem drzavnom vrhu i neka nam je Bog na putu

EU JE OKUPATOR ISTO KAO I SAD

29.07.2020. 10:16

SA OKUPATORIMA NEBI SMELO NI BIT PREGOVORA. Pregovore pod hitno vratit tamo gde i pripadaji, tj. u UN, Rezolucija 1244 mora da se postuje, jer je obavezujuca i za okupiranu teritoriju i za naciste koji su je okupirali. BEZ RUSIJE NEMA RESENJA KOSOVSKOG PROBLEMA, svi dosadasnji pregovori su samo mlacenje prazne slame, ili ce Srbija pokleknut pred nacistima.

Nikola

29.07.2020. 10:33

Ultimatum! A šta će da bude ako odbijemo? Bombe ili invazija? Možda sankcije? Pa sve smo to već imali i preživeli! Švabo ajde udari opet,nismo se sigrali odavno!

Čiča Gorio

29.07.2020. 10:33

Ja sam bio Partizan, kao ratno siroče 14 godišnjak. Pobegao u Partizane da ostanem živ. Kao borcu nije mi Tito dao ni Dinar. A mi smo morali da dajemo od Plate 2 ili 3% za nerazvijeno Kosovo??? Tito je Proterao 200.000 Srba i zabranio povratrak. A dogovorio se sa Ever Hodžom i primio 300.000 Albanaca na Kosovo sa Decom. Pripremao da se ostvari Firerova namera i obećanja koja do danas se ostvaruju. A mi Srbi smo rasterani sada nema Jugoslavije i mi smo sada Manjina. Recite Njemačkoj da je ona Kriva za moju kuću koju su u ovom zadnjem ratu uništili i podržali da nam Ustaše naprave Zlo i da nas okrive za sve Grehe drugog Svetskog Rata???

Mile

29.07.2020. 19:54

@Čiča Gorio - cica Gorio je 1000 posto u pravu.jel smrdljivi Tito je naselio tu smrdljivu gamad najugu nase Srbije gde su bili manjina ali se kote kao stakori i imaju po desetoro dece postali su vecina. A i njihova politika svakodnevnih napada na Srbe da bi im zagorcali zivot i naterali da beze sa svojih ognjista.tu izuzimam one koji su gramzivo prodali svoje kuce i zemlju siptarima.Neznam zasto Srbi nisu reagovali kad je Tito od Srbije pravio autonomnu pokrajinu kosov sa pravom opredeljenj do mogucnosti otcepljenja.Isto je omoguceno i Vojvodini.Kako to ne omoguci Hrvatskoj ili bilo kojoj republici.Vratite tocak istorije.Koliko je Srbina bilo uvladi?2-3 najvise ostalo Slovenci koji su vodili glavnu rec siptari ,hrvati i ostali neprijatelji Srba .Zato sada pamet u glavu.dalje od EU jel mi smo oduvek bili evropska drzava a EU je klub pametnih ekspoatatora za naivne budaleod kojih oni zive; Ulaskom u EU.unisticete nas i zauzvrat dobiti procenat imigranata koje morate primiti u Srbiji.

Čiča Gorio

29.07.2020. 10:42

Bravo Deda tako njima treba. Samo okrenuti leđa i ne pričati sa tim Večitim Nerijateljima. Dostaje više slušanja njhovog. Sada su Hrvati u EU mi nemamo tamo mesta. Zato odma okrenite leđa njima i nemojte ništa sa njima pregovarati??????????

kira

29.07.2020. 10:44

Ništa novo,od strane , Nemečke. Ultimatum indentičan onom iz I i II svetskog rata.Očekivano.Šta je sa Briselskim sporazumom,šalili smo se.Srbija treba da povuče sve ustupke tog sporazuma,bili smo malo naivni i verovali Angeli Merkel.Nemci će uvek biti Nemci prema Srbima.

Majstor

29.07.2020. 10:46

Konačno rešenje državne granice između Srbije i Albanije međunarodno je ozvaničeno 30. jula 1926. godine u Parizu, u ministarstvu inostranih poslova Francuske, kada je potpisan Završni protokol o razgraničenju između Kraljevine SHS i Republike Albanije. Na akt svoje potpise stavili su članovi Konferencije ambasadora, ambasadori Velike Britanije, Francuske, Italije i Japana i predstavnici Albanije, Jugoslavije i Grčke.

prellee

29.07.2020. 10:48

EU je najviše izgubila na Balakanu sa uništavanjem EX- YU. Njemačka se udružila a EX-YU razdružila. EX-YU je bila mutietnička, multi nacionalna i perspektivna država ali je Njemačaka imala loše namjere prema Srbima i uništila EX-YU. EX-YU je imala iste principe na kojima danas stoji EU, to je problem za EU. Rusija i Kina traže prijatelja na Balkanu i pomažu a EU črsto ucjenjiva, prijeti, uvodi sankcije... to nije dobar put za povezivanje. Sila i ucjene na Balkanu ne prolaze, samo good namjere. Ako IMA ultimatum iz EU, mogu samo naslutiti da dolazi od Njemačke. To je njen rad od 90 god do danas prema Srbiji i Srpskom narodu. Ne mogu rješti pitanje Balkana a da ne rješe pitanje Srpskog, največeg naroda Balkana. Proteklo je 30 god u rješavanju, sad SE MORA RJEŠITI PITANJE SRBA!

Perun

29.07.2020. 11:02

Докле више попуштања. Кад год би попустили изгубили би(Српска Крајина, делови Српске, Космет). Наставити наоружавање из Русије а добро би дошла и њихова војна база, аеродром.

deda

29.07.2020. 14:13

@Perun - Sto pre Ruska baza i oruzje u Srbiju.Onda ce sa ucenama prestati.Jedino i najbolje resenje je i dati im na znanje da Srbija ne zeli EU pa neka razmisljaju koga ce da ucenjuju.

Lela

29.07.2020. 11:11

EU-Nemacka treba da nam otme nasa rudna bogatstva inace je u BULI. A toje 2.5posto energenata za celu EU.EU je stara kolonijalna sila od 15v.Bez pljacke EU je Pustinja.

veselnik

29.07.2020. 11:15

Za pocetak zahtevati ZSO ("briselske sporazume") i bez toga NISTA ne diskutovati ili "pregovarati". Cemu sluze potpisani "sporazumi" koje jedna strana ne ispunjava, koji je razlog potisivati jos nesto? Nadam se da ce sve to definitivno propasti. Tek potom, posle "resavanja" ZSO razgovarati o ispunjavanju svih tacaka Rezolucije UN 1244

toma

29.07.2020. 11:28

Ubiše nas brige?s jedne strane korona,druge Brisel-Dojče,treće Šipari, Kosovo,Đilasovci, Milovci i ostala bagra. Pa oni misle da smo od čelika? Ko zna? možda i jesmo? Da nam sve to bude malo onda nam ulete Rusi i Kinezi. Ja dajem savet da lepo Vučić napravi harmonogram tih satanaka prema prioritetu i mislim da bih smo za jedno 100 god.možda to Kosovo i rešili. Valjda ovi ludaci ultimatori i neznaju da smo mi narod ležeran,polako na tanane,dobro razmislimo zato dugo razmišljamo itd. Oni zapeli odmah. Baš bolesnici.

Miros

29.07.2020. 11:38

I mi smo znali da ce nas "javno" uceniti...i oni znaju da cemo mi to da odbijemo...samo ne znamo sta dalje..pa vise od pola sveta ne priznaje Kosovo..a mi Srbi cemo da ga priznamo...kako da ne

Sasa

29.07.2020. 11:40

Vise smoriste sa tom eu. Hoce nece sa nama, otkacite ih se vise prikljucite rusiji, kini i tom savezu, uniji koja nas ne ucenjuje i ne unistava u svakom pogledu. NI SLUCAJNO priznati nista na temu kosova, to nema ni jedna osoba za legitimno pravo u srbiji. Ko to uradi nece biti validno i time je izvrsio veleizdaju drzave te ih tako treba i goniti.

666

29.07.2020. 11:46

Ултиматум је нешто што се уручује пред рат. Шта ће та ЕУ да уради кад ми кажемо не?Почеће бомбардовање?Е баш да видим како ће то да изгледа?Нема шта наши да траже у Бриселу.Наше место за преговоре су УН и резолуција 1244.

milivoje

29.07.2020. 12:02

ako bude stvarno ultimatum od eu onda da se pripremamo kao 1914 godine. bice tesko ali obraz da sacuvamo. od nemacke i austrije bolje i ne mozemo da ocekujemo. jos njih svrbi cer, mackov kamen,kolubarska bitka i slom njihove carevine.

Mile

29.07.2020. 12:11

Sto se tice komentara gde se pominje ultimatum iz 1914. prava istina je da je tada Srbija Prihvatila ultimatum . Nemacki car je dobio odgovor sa dva dana zakasnjenja i rekao da ne postoji razlog za rat jer je cilj ostvaren mirnim putem . Bili su dogovoreni uslovi , okupacije Beograda kao sto je bio okupiran Pariz 1870. kao zalog ispunjenja uslova . Ali AU monarhija je htela rat po svaku cenu . Srbija je bila povukla vojsku iz Beograda o tome su pisale i Novosti , pa kad je usledio napad Beograd su branili dobrovoljci i policija a , vojska je bila na Avali i Kosmaju , po dogovoru .

Čikiriz

29.07.2020. 13:06

@Mile - Mile@ Пред колубарску битку дошло је до тактичког скраћења фронта и привременог повлачења тако да је Београд без борбе предат непријатељу.Али само на кратко.После победе у Колубарској бици Аустроугари су протерани из Бг. Приликом другог немачко-аустроугарског напада Београд је грчевито,крваво и храбро брањен уз велике жртве и херојство.(прочитати говор мајора Гавриловића) У краљевини Србији су тада живели прави Срби,добри мој Миле.Никакви се ултиматуми и предаје нису прихватали.

Aktivni ponavljači

29.07.2020. 13:15

@Mile - Србија није прихватила ултиматум!! Шта ти то причаш?Шта измишљаш неку своју историју?Срам те било!

Zoran Petrovic

29.07.2020. 12:24

Mora se stvoriti orgqnizacija koja ce harati po njihovim zemljama , i to na naš način , sve dok ne sxvate da mi nismo pokolebljiv narod . I da nas niko od tih bolesnih pedofila u Briselu neče ucenjivati.

Katmer

29.07.2020. 12:30

Prošlo je vreme ultimatuma! Svet se promenio! Jedino ako smo mi baš tolike budale da to nismo primetili i tolike kukavice da ne pružimo iole smislen otpor.

Dani Kovac

29.07.2020. 12:40

"status naše južne pokrajine" Komentar: pitanje autoru teksta i istomisljenicimaKad i u kom trenutku Kosovo koja napusta SFRJ 1999, je bio deo drzave Srbije modela 2006-te, nastalu kao najkrajniji produkt raspade iste te SFRJ.?,

SRBIJI PRETI OPASNOST IZ SEDISTA CETVRTOG RAJHA

29.07.2020. 12:48

Okupatori (nacisti) nista ne nude dobro Srbiji, i zato BEZ RUSIJE NEMA RESENJA KOSOVSKOG PROBLEMA, samo je Rusija u stanju da se nosi s nacistima i njihovim sticenicima (teroristima) to je najbolje pokazala u Siriji.

Somborac

29.07.2020. 13:06

Ljudi, pa gde ste videli da majka odbacuje svoje čedo? Uni su ga rodili pardon, skrojili, nas su pri tome ubijali, organe širom EU kupovali. I nda da okrenu leđa čedu? Neće nikada. To jedino Ameri tako rade. Ali Germani su drugi kov. Pa još urođena nestrpljivost prema svemu pravoslavnom. Ljudi, nikada, absolutno nikada nam Nemci neće biti prijatelji.

Mala

29.07.2020. 13:46

Pa ,, Oni,, samo tako i znaju da pregovaraju... ultimatumima-koji im se posle obiju o glavu. Iz istorije nisu ništa naučilu, misle da je istina ono što prekrajaju po želji i trenutnoj potrebi.

Super

29.07.2020. 13:46

Па, добро... Они нама ултиматум, ми њима поздраве средњим прстом. Увешће нам санкције? Па нек уведу. Уцењиваће нас овако још 200 година. Нека хвала. Прекидамо све "дијалоге" док се не појави генерални секретар УН и делагација УН да питање решава у УН са УН стручњацима, а не са исламским терористима.

Čiča Gorio

29.07.2020. 14:25

Sve Države i pokraine kojima je Hitler dao nezavisnost. Sve su dobile to međunarodno priznanje. Samo je ostalo Kosovo pa se krvnički bore da još i to ostvare. Presednik Srbije bi morao da napusti njihovu sednicu i da ne diskutuije jer Kosovo i Metohija je Sveta zemlja Srpska. Treba im reći da nema govora o tone. Hitler je umro i nemogu se više njegove zapovesti rešavat???

Sara

29.07.2020. 14:27

Biselski sporazum je bio veleizdaja! A odlazak na ove pregovore je takodje štetan (nakon Briselskog sporazuma naši zvaničnici radili na štetu Srbije dok Albanci nisu ništa radili) jer Albanci uz zapadne mentore pokušavaju dobiti tapiju na teritoriju Srbije. Treba prekinuti razgovore i reći NE Briselu ma koliko to koštalo. Okrenuti se Rusiji, Kini i svim drugim zemljama koje nas uvažavaju i poštuju.

Čiča Gorio

29.07.2020. 14:42

Treba im okrenuti leđa. Pa nek se javi neko da kaže Beograd Bombarovati. Da vidimo koje taj? Da se jedan put sazna ko to pravi gluposti u Svetu???

Aki

29.07.2020. 14:42

Nema ništa od toga dok je Srba, može bilo ko da pregovara i odluči bilo šta, dok se narod ne složi, džaba im. Sve ostalo su laži i manipulacije. Kako je oteto tako će biti i vraćeno. Toliko.

Dejan

29.07.2020. 15:03

Ukoliko sada vlast potpise sveobuhvatni sporazum za Kosovo, sutra ce na red doci po istom principu Raska, pa Vojvodina, pa istocna Srbija.... Moj odogovor bi bio NE. Nema promena granica u Evropi, narusavanja Ustava Republike Srbije I rezolucije 1244.

Goran

29.07.2020. 15:37

Никакво признавање независности квази државе Косово не долази у обзир. Прошло је време ултиматума и претњи. Сада, за разлику од пре двадесетак година, постоји алтернатива, и то врло добра алтернатива. А у ЕУ би требало да кренемо ТЕК КАДА НАС ПОЗОВУ. А сада им овакви не требамо, па због тога не треба ни да се гурамо да тамо идемо ...

Dejan

29.07.2020. 16:03

I, šta je tu kome čudno i neočekivano? Kosovo je ratni plen Nato pakta. Misli li neko da će se takva sila odreći makar dela svog uspeha? To nije realno. Ne pregovaramo mi nijednog trenutka sa Kosovom, nego sa zemljama Nato pakta, kao što nam Kosovo nisu ni oteli Albanci, nego Nato pakt. Poredenja sa 1914. nisu na mestu jer je sada EU ujedinjena, a 1914 Evropa nije bila. Nama bi bilo pametnije da razmislimo kako da naši stavovi i ciljevi budu na liniji evropskih i bitnih svetskih igrača, nego kako da razmišljamo kako ćemo stalno biti protiv svih. Ne ide to, osudjeno na neuspeh.

milankukic

29.07.2020. 16:34

ako pokazu bilo kakav papir koji govori o ultimatimu nasa delegacija treba da napusti sastanak ali da nepipne niko taj papir neka taj koji je smislio to nek odvoji deo svoje teritorije i nek da albancima

AkceHTuje

29.07.2020. 19:05

Падај сило и неправдо! Нама се не жури. Има толико тога шта треба да се испуни да би почели да разговарамо. Од признавања независности Косова (и Метохије) нема ништа. Уосталом Шиптари потисаше Бриселски Споразум, па ништа спровели нису. Ми не морамо да потпишемо више ништа. Историја нас учи: потписали не потписали - црно нам се пише. Па што онда себе да понижавамо у очима наших унука?

Grof

29.07.2020. 19:38

Hajdemo mi fino sa nasim pravim prijateljima! Svakako nam ne zavisi hocemo li ziveti bolje ni od jednih ni od drugih dok ne pospremimo sopstvenu kucu!!!

stari doktor

29.07.2020. 21:34

A DGE PIŠE DA MI TO MORAMO DA PRIHVATIMO? Kako uruče, tako ćemo da im vratimo, ni na kakve ultimatume ne pristajemo, već samo na razumne pregovore, može i po principu " ništa nije definitivno dogovoreno, dok sve ne bude dogovoreno", pa onda izvolte na klackalicu i neka se Šiptari guše u zatvorenim granicama njihove kvazi-države koja nije članica UN, neka visi tako u vazduhu dok je svi njeni stanovnici ne napuste emigrirajući širom sveta. Hvala Bogu, imamo vodu i žito, a valjda će se i neki naši priajtelji osokoliti da nas podrže i pomažu. Neka se niko ne smeje da dogod je tapija u našim rukama i nrema našeg pristanka, pečata i potpisa, međuna-rodno zakonodavstvo je jasno ko je otimač, a ko oštećeni. Dosta i sa Merkelicom i onim pe.erom iz njenog susedstva, sa Bajdenima i Trampovima, u se i u svoje kljuse. Ničija sveća nije gorela doveka. A naši vlastodršci ako bilo šta nameravaju, moraju na narodni referendum, čiji je rezultat unapred poznat.

Mišo Peć

29.07.2020. 23:50

Ja sam očekivao daće ultimatum biti upućen Prištini da sprovede formiranje ZSO a to je i prvo na tapetu,činimise da će medjunarodna zajednica i to da zaobidje kao što je zaobišla i sprovodjenje rezolucije 1244 UN kao i sve ono što je u interesu Srbije.

Tatic Mile

30.07.2020. 03:10

Nista od priznanja jer odma objavljujemo rat. Siptari imaju autonomijska prava veca nego bilo gde u svetu neka autonomija i ako im to nije dovoljno onda su sami krivi. Bice da ce i to izgubiti bez obzira sto je fasisti zastupaju.Kosovo je srce Srbije i tako ce ostati svidelo se to nekom ili ne ali tako je.

Mustafa Strašni

30.07.2020. 06:41

Švabi, na čelu sa Hitlerovom unukom opet su digli rep. Dva puta smo im potkresali taj rep pa ćemo i treći put ako bude trebalo...

Srdjn

30.07.2020. 15:08

Najveća greška što nismo u prošlosti razvili nuklearno naoružanje. Da ga imamo dal bi bilo koja robovlasnička zapadna kapitalistička zemlja pokušala da nas ucenjuja. Zapad..., (robovlasnici.,pljačkaši, ubice, genocisti, gamadi.treba da nestanu iz čovečanstva jer oni žele da istrebe čovečanstvo. Na sedećem sastanaku u Brisel Srbija da da ultimatum robovlasnicima ako ne prihvate srpske stavove i zahteve pristupa rusiji kao celini i teritoriji ruske federaciji.