EU ne demantuju da sprema ultimatum Srbiji: HOTI UNAPRED ZNAO ZA NACRT SPORAZUMA

V. N.

29. 07. 2020. u 09:51

PORTPAROLKA Evropske unije Nabila Masrali nije danas ni jednom rečju demantovala ekskluzivnu informaciju "Novosti" da će našoj delegaciji sutra u Briselu biti predstavljen nacrt sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom kojim se od Srbije traži da de fakto prizna nezavisnost Kosova.

ЕУ не демантују да спрема ултиматум Србији: ХОТИ УНАПРЕД ЗНАО ЗА НАЦРТ СПОРАЗУМА

Foto Deposiphotos

Ona se sinoć oglasila preko prištinske "Gazete ekspres", izjavom da je EU jasno stavila do znanja da Beograd i Priština neće sklapati zasebne ili delimične sporazume, kao što se to dogodilo u prošlim procesima u Briselu, već će to biti sveobuhvatni sporazum koji će biti potpisan tek nakon što se postigne dogovor o svim temama.

Masrali nije osporila saznanja našeg lista iz diplomatskih krugova, a ova nova metodologija u pregovorima koja se pominje u principu znači da bi ekonomske teme kao i pitanja nestalih, o kojim bi sutra zvanično trebalo da se pregovara, Brisel mogao da "ugura" u obavezujući sporazum, odnosno da pomenute tačke koju su sada na stolu budu zapravo dimna zavesa za nepristojnu ponudu Beogradu.

Foto: Tviter/Nabila Massrali

Nabila Masrali

Tako bi na scenu mogla da stupe nastojanja Nemačke da se najpre raščisti status naše južne pokrajine, a da se potom nastave bilateralni oregovori o tehničkim stvarima. To potire i nastijanja Trampove adminsitracije i njegovog specijalnog izaslanika za dijalog Ričarda Grenela koji je imao obrnutu logiku, odnosno da se kroz proces najpre rešavaju životna pitanja.

U svakom slučaju, ovo navlačenje konopca između Berlina i Vašingtona, a sada, mikako ne ide naruku našoj strani, to, pre što je "osvajanjem" dirigentske palice u pregovorima od strane EU dat vetar u leđa Avdulahu Hotiju, koji ima podršku nemačke adminsitracije, i koji je od početka govorio da Albanci u Brisel idu da pregovaraju o sveobuhvatnom sporazumu. To ostavlja sumnju da je premijer lažne države Kosovo unapred znao za perefidni plan za čije je sprovođenje zadužen Miroslav Lajčak.

Avdulah Hoti / Foto AP

Briselska nomenklatura ovim manevrom žerli, takođe, da pojača i pritisaj na predsednika Aleksandar Vučića, kojem je tokom poslednjeg sureta sa albanskim predstavnicima jasno rečeno da će susreti na visokom nivou biti nastavljeni u septembru. Izbacivanjem statusnih tema u prvi plan, centri moći u EU žele da u narednih mesec dana izvrš jak spoljašnji, a poserdno i unutrašnji politički pritisak na šefa države.

Zgrada EU u Briselu / Foto AP

Podsetimo, sagovornici iz diplomatskih krugova su za "Novosti" poručili da Brisel preko specijalnog izaslanika Lajčaka planira da šefu srpskog tima Marku Đuriću preda poverljivi nacrt, sa zahtevom da ga prosledi predsedniku Vučiću.

Taj tekst sačinjen je bez pregovora sa bilo kojom od strana, zloupotrebljavajući njihovo prisustvo na sutrašnjem tehničkom dijalogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (80)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega