SOCIJALISTI I ŠAPIĆ JOŠ NA ČEKANJU: Pastor opet šef parlamenta. Koalicija zavisi od dogovora o republičkoj vladi

J. SIMIĆ

29. 07. 2020. u 07:15

DVA dana uoči konstituisanja novog saziva Skupštine AP Vojvodine, u Novom Sadu se pouzdano zna da će lider SVM Ištvan Pastor i u trećem mandatu zaredom predsedavati pokrajinskom parlamentu, te da SNS i SVM nastavljaju koalicionu saradnju i u naredne četiri godine.

СОЦИЈАЛИСТИ И ШАПИЋ ЈОШ НА ЧЕКАЊУ: Пастор опет шеф парламента. Коалиција зависи од договора о републичкој влади

N Karlić

Da li će vladajuću koaliciju pojačati SPS, Šapićev SPAS i, eventualno, Pokret "Metla", znaće se tek pošto bude formirana republička vlada, jer će, prema očekivanju, njen sastav biti preslikan i na vojvođansku političku pozornicu.

Ukoliko bi koalicija u Vojvodini obuhvatila samo SNS i SVM, to bi značilo da vlast ima veoma komotnu dvotrećinsku većinu, jer, od ukupno 120 mandata, naprednjaci su osvojili 76, a Pastorova stranka 11 mesta. Poslanici dolaze sa još pet lista: SPS-JS (13 mandata), koalicija "Vojvođanski front" (šest mandata), koalicija "Za Kraljevinu Srbiju - Za srpsko vojvodstvo" (pet mandata), "Metla 2020" (pet mesta) i SRS (četiri mandata).

Pastor, o čijem je trećem mandatu na čelu Skupštine postignut dogovor nedavno u razgovoru sa Vučićem, održao je juče odvojene konsultativne sastanke sa predstavnicima svih sedam izbornih lista. On je naglasio da su razgovori protekli konstruktivno, te da je bilo reči"o svim važnim tehničkim i proceduralnim pitanjima u vezi sa održavanjem prve sednice.

 

D. Dozet

Na sastanku sa Pastorom izbornu listu "Aleksandar Vučić - Za našu decu" predstavljali su dosadašnji predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i Damir Zobenica, potpredsednik pokrajinskog parlamenta, koji je za "Novosti" kazao da je postignut dogovor o tome da se u petak izaberu predsednik i potpredsednici Skupštine.

OSTAJE LI MIROVIĆ?

I SASTAV Pokrajinske vlade znaće se tek pošto budu konstituisani republički parlament i vlada. Tada će se znati i da li Mirović ostaje pokrajinski premijer i u narednom mandatu ili će, kako se već neko vreme spekuliše, karijeru nastaviti u diplomatskim vodama.

- O budućim pokrajinskim koalicijama sa drugim strankama, izuzev SVM, nije bilo reči. Čeka se formiranje nove Vlade Srbije i tek posle toga znaće se ko će,eventualno, sa SNS i SVM biti u vladajućoj postavi - kaže nam Zobenica.

On istovremeno izražava zadovoljstvo što SNS ima najmlađi i najobrazovaniji sastav u istoriji ove stranke - u proseku imaju 41 godinu, a njih 90,5 su fakultetski obrazovani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna