ISTERALI SRBE POSLE 18 GODINA: U Bujanovcu formirana vlast koju čine samo predstavnici albanskih partija

J. S. - S. S. R.

24. 07. 2020. u 09:00

ИСТЕРАЛИ СРБЕ ПОСЛЕ 18 ГОДИНА: У Бујановцу формирана власт коју чине само представници албанских партија

Sa potpisivanja sporazuma o formiranju vlasti / Novosti

MEĐU predstavnicima vlasti u Bujanovcu posle 18 godina neće biti Srba. Na konstitutivnoj sednici skupštine opštine pre dva dana formirana je vladajuća koalicija koju čine samo albanske partije. Za predsednika Bujanovca izabran je Nagib Arifi, glasovima 25, od ukupno 41 odbornika.

U vlasti su se našle četiri albanske partije, dok su u opoziciji jedna albanska stranka, koalicija oko SNS, tim oko SPS i politička organizacija Roma. Zanimljivo je da ovaj potez stiže neposredno posle dolaska predstavnika Albanaca na konsultacije o vladi sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, gde su tražili ministarsko mesto.

Prema rečima novoizabranog predsednika Arifija, Srbi su, zasada, na čekanju:

- Razgovaraćemo sa njima sledeće nedelje. Sada smo glasali za organe upravljanja kako bismo sproveli zakonske norme. Ponudićemo srpskim strankama neke funkcije, postoji mogućnost proširenja koalicije.

On je dodao da ne očekuje "opstrukcije" iz Beograda zbog monoetničke vlasti koja, kako je naglasio, može biti trenutna, jer ima mesta dogovoru.

Prvi čovek bujanovačkih naprednjaka Nenad Mitrović kaže, za "Novosti", da je sadašnja vlast dogovorena u Tirani, ne u Bujanovcu i da je priča o ispunjavanju zakonske norme čista demagogija:

- Posle 18 godina desio se presedan da se formira vlast u kojoj učestvuju samo Albanci. Mi smo bili u pregovorima sa dve albanske partije, na ivici od potpisivanja koalicionog sporazuma, a onda su usledile konsultacije u Tirani.

On dodaje da je ovo šamar dobrosusedskim odnosima, ne samo Srbima, već i Romima, ali i svima koji deceniju i više rade na tome da Srbi i Albanci žive jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih. Srpski odbornici okupljeni oko SNS i SPS, u znak revolta zbog formiranja monoetničke vlasti, napustili su u sredu konstitutivnu sednicu.

JOVANOV: ODBACILI 42 ODSTO GRAĐANA

POTPREDSEDNIK Glavnog odbora SNS Milenko Jovanov kaže, za "Novosti", da ovakav potez pokazuje loše namere Albanaca iz Bujanovca, ali i njihovih nalogodavaca iz Tirane, ili odakle već:

- Nije normalno da 42 odsto građana, u ovom slučaju Srba, isključite iz upravljanja sredinom u kojoj žive. Jasno je da se iza ovoga kriju neki drugi planovi, a da Srbi u realizaciji tih planova svakako ne bi učestvovali, pa su zato i isključeni. Ipak, i oni koji su ovo osmislili, kao i oni koji su sproveli, treba da znaju da Srbija nikome neće dozvoliti da je destabilizuje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Luka

24.07.2020. 11:33

Srbi nikako da shvate da radi nejedinstva i medjusobnih zadjevica placaju i plaćati će danak. Sad ste se uverili,da je snaga Šiptara u slozi,jedinstvu i upornosti.

Yu

24.07.2020. 13:14

Pa sta je tu cudno,cudno je da su Srbi i nakon svega i dalje naivni sad prave od bujanovca,preseva medvedje novo kosovo mjesto da su im odavno zavrnuli cesmu.Ovo sve sto nam se dogadja postalo je vec morbidno zbog nase gluposti.Ma govorili bi oni meni svi srpski

Deda

26.07.2020. 10:00

Ja već godinama pišem i upozoravam. Dogovor oko Kosova i bilo kakav "sporazum" sa Šiptarima vodi ka sledećem. Odvajanje i pripajanje Kosovu Republjik Bujanovca, Preševa i Medveđe. Ako se zaustavi ili bar njima odcepi pola Kosova sa Pećkom Patrijaršijom, Dečanima i Gazimestanom u Srbiji ima šanse da se zadrže ove 3 opštine. Naravno uz sprovođenje ustava i zakona RS i na toj teritoriji. Kome se ne sviđa neka ide na Južno Kosovo i razmeni se sa Srbima južno od granice na Kosovu.