LINTA: Skandalozno, ali očekivano saopštenje Komšićevog DF iz Sarajeva

Tanjug

23. 07. 2020. u 20:01

PREDSEDNIK Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta ocenio je kao skandalozno, ali očekivano saopštenje stranke Demokratska fronta iz Sarajeva da je Republika Srpska "nastala kao posledica genocida".

ЛИНТА: Скандалозно, али очекивано саопштење Комшићевог ДФ из Сарајева

Foto: Tanjug

"Demokratska fronta, čiji je lider hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić, je jedna u nizu političkih stranaka u Sarajevu koje se ne mogu pomiriti sa činjenicom da je Republika Srpska nastala kao izraz volje srpskog naroda preko Drine da ima svoju državu koja će ga zaštititi da ponovo ne doživi genocid kao u vreme NDH i masovne zločine i etničko čišćenje koje je doživeo tokom devedesetih godina u današnjoj Hrvatskoj i BiH", naveo je Linta u saopštenju.

On kaže da to najbolje pokazuje činjenica da je sa područja Hrvatske i Federacije BiH proterano više od milion Srba, da su masovno ubijani i svirepo mučeni srpski civili i ratni zarobljenici, da se veličaju ratni zločinci nad Srbima i da je sistematski otimana, pljačkana i uništavana srpska imovina.

Linta naglašava da podsećanje Demokratske fronte na sramnu presudu Međunarodnog suda pravde iz 2007. godine po kojoj je Vojska Republika Srpske tobože počinila genocid u Srebrenici jeste jedan od mnogih dokaza da političko Sarajevo, kako kaže, vodi ratnohuškačku politiku i živi duboko zarobljeno u prošlosti.

"Svima je jasno da je navedena presuda Međunarodnog suda pravde, kao i niz presuda Haškog tribunala pojedinicima iz političkog i vojnog rukovodstva Republike Srpske nemaju apsolutno nikave veze sa istinom i pravdom. Radi se o političkim presudama koje nisu zasnovane na činjenicima a čiji je cilj bio da se opravda najbezočnija laž zapadnih centara moći da su Srbi agresori i zločinci a Bošnjaci žrtve koji su vodili odbrambeni rat", ocenjuje Linta.

On smatra da je zato od državnog i nacionalnog značaja da se definiše strategija i na međunarodnom planu pokrene borba za istinu o uzrocima rata u BiH.

"Glavni krivac za rat u BiH jeste zločinačka politika SDA i Alije Izetbegovića čiji je cilj bio stvaranje unitarne BiH bez ili sa što manje Srba. To najbolje potvrđuje tragični položaj malobrojnih Srba u Federaciji BiH", zaključuje Linta, saopštio je Saveza Srba iz regiona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a