PODRŠKA TZV. KOSOVU SE HELENIMA VRAĆA KAO BUMERANG: Rama bez odobrenja vlasti mitingovao u Atini - "velika Albanija" stigla i do Grčke

M. St. - Z.Š.

14. 05. 2024. u 07:15

MITINGOVANjE albanskog premijera Edija Rame usred Atine, i to bez dozvole tamošnjih vlasti, signal je da ideja "velike Albanije" nije ugašena, već se u vreme globalnih previranja afrimiše na što snažniji način. Upravo ovo je pokazatelj Grčkoj da podrška koju pruža Prištini u Savetu Evrope vrlo lako može da se vrati kao bumerang imajući u vidu da pipci opasnog projekta dosežu i do Južnog Epira.

ПОДРШКА ТЗВ. КОСОВУ СЕ ХЕЛЕНИМА ВРАЋА КАО БУМЕРАНГ: Рама без одобрења власти митинговао у Атини - велика Албанија стигла и до Грчке

Foto: Profimedia/N. Paraušić/Printskrin Fejsbuk

Ovako analitičari komentarišu skup albanske imigracije koji je Rama organizovao u nedelju u areni "Galaci", a koji je izazvao nove tenzije u grčko-albanskim odnosima. On je ovaj događaj okarakterisao kao privatnu posetu tokom koje je slao poruke "da su Albanci u Atini postali ponos Albanije u ovom delu Evrope".

On je istakao da je Grčka demokratska zemlja i da to nije moglo da spreči lidera da dođe u privatnu posetu i da razgovara sa svojim sunarodnicima. Skupu je prisustvovalo oko 5.000 Albanaca koji žive u Atini i na obezbeđenju je bilo angažovano 1.500 policajaca.

Rama tvrdi da "Albanija nema nikakvih pretenzija prema Grčkoj i da odnosi dve zemlje ne treba da se udave u kašičici vode koju donosi politička svakodnevica".

Dok se u jednom delu medija prenose fotografije sa događaja, koji je očigledno organizovan sa namerom da se na društvenim mrežama označi kao "spektakl", sa Ramom u glavnoj ulozi, komentator najposećenijeg grčkog portala "Proto Tema" Dimitris Pagadakis uočava nekoliko koincidencija koje bacaju drugačije svetlo na Raminu privatnu posetu Atini. Za njega je to otvorena provokacija, koju potvrđuje i činjenica da je Grčka Rami nudila termin posete u prvoj polovini juna, posle izbora za Evropski parlament, ali je to odbijeno iz Tirane.

Komentarišući ova dešavanja, potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin poručio je da "kada sledeći put vlada Grčke bude razmišljala o priznanju takozvanog Kosova, neka se seti kako izgleda doček Rame usred Atine":

- Ono što Rama nije mogao da doživi u Tirani doživeo je u Atini. Priznavanje takozvanog Kosova od strane vlasti Grčke, pa i prijem Prištine u Savet Evrope bi bio nemerljiv doprinos vlade Grčke i Dore Bakojani stvaranju "velike Albanije", koju mogu da zaustave samo Srbi i srpski svet, ali i Grci. Dragi naši Grci, mislite o tome.

Istoričar i politički analitičar Srđan Graovac objašnjava da je ovaj skup samo pokazatelj da velikoalbanske nacionalističke ideje ne zastupaju samo ekstremistički krugovi u Prištini, već i oni u Tirani, koji se nisu ispoljavali tako agresivno.

- Taj rivalitet na relaciji Kurti-Rama doveo je do toga da se takmiče ko će zauzeti ekstremniju poziciju - navodi Graovac za "Novosti". - Samim tim, Rama je na ovaj način odlučio da parira Kurtiju i da se predstavi kao veliki albanski lider. Ovo je šamar Grčkoj zbog ponašanja Dore Bakojani i upozorenje da su Grci zaboravili velikoalbansku aspiraciju. To tera i Srbe i Grke da se usaglašavaju.

Komadaju i Crnu Goru

CILj projekta "velike Albanije" jeste da ujedini sve etničke Albance i teritorije na kojima žive, ili su navodno nekad živeli, u jedan entitet. Pod tom teritorijom njene arhitekte podrazumevaju delove Crne Gore (Plav, Gusinje), južne Srbije (Kosovo i Metohiju, Bujanovac i Preševo, deo Raškog okruga i Toplice), zapadne Makedonije (uključujući i Skoplje) i Južni Epir u Grčkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVOSTI SAZNAJU: Hitno se seli 11 srpskih superligaških klubova, evo i zašto!