TRAŽIMO POVLAČENJE REZOLUCIJE O SREBRENICI: Vučić na prijemu u UN - Ne leči, već produbljuje rane

Novosti online

22. 04. 2024. u 19:43

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić na prijemu za stalne predstavnike u UN povodom predložene Rezolucije o Srebrenici obratio se prisutnima i zatražio da ona bude povučena, jer ne vodi pomirenju već destabilizaciji u regionu.

ТРАЖИМО ПОВЛАЧЕЊЕ РЕЗОЛУЦИЈЕ О СРЕБРЕНИЦИ: Вучић на пријему у УН - Не лечи, већ продубљује ране

Foto: Printskrin

Vučić je rekao da je Srbija veoma posvećena Povelji UN, ali takođe i Rezolucijama.

- Verujemo da su ovo ključni principi sveta sutrašnjice - rekao je Vučić i dodaje da je to jedini način da sačuvamo mir i stabilnost u svetu.

Kaže da je preduslov za sve formiranje ZSO.

- Nadamo se da će to ostati preduslov članstvu tzv. Kosova u SE - rekao je on.

Nije bilo nikakve diskusije ili dogovora unutra same BiH po pitanju Rezolucije o Srebrenice, već je to odluka koja deli već duboko podeljene etničke zajednice, ističe on.

- Način na koji je predstavljen nacrt to je okretanje jedne zajednice protiv druge, BiH je i dalje osetljivo područje. Nije bilo nikakvih regionalnih konsultacija, donošenje odluka u okiru Skupštine UN mora biti doneta konsenzusom. SB je taj koji se bavi situacijom u BiH i to može biti mešanje u nadležnosti za koje je odgovoran SB UN, nije odgovarajuće prenošenje u Generlanu skupštinu UN. Mi smo stalno i dosledno osuđivali zločine u Srebrenici. Ja sam lično otišao i odao počast žrtvama - kazao je on.

Podseće da je 2015. godine 9. decembar ustanovljen označen na međunarodni dan genocida gde god i kad god je počinjen.

- Rezolucija je imala 84 kosponzora, uključujući BiH i Srbiju. To pokazuje koliko je ta rezolucija bila inkluzivna bez stvaranja dodatnih razdora. Ovaj nacrt Rezolucije ima uski opseg, označavanjem samo jednog strašnog zločina, bez ulaska u širi opseg rata koji se dogodio, gde su počinjeni zločini sa svih strana.  Usvajanje takve rezolucije bi dovelo otvaranju novih rana i nestabilnosti cele regije. Mi želimo da verujemo da to nije cilj onih koji predlažu to.  Usvajanje rezolucije će stvoriti dodatnu nesigurnost unutar UN, i nikad neće moći sprečiti dostavljanje predloga rezolucija za različite delove sveta. Ne samo da pomenuta Rezolucija neće zalečiti rane, već će samo produbiti tenzije na Zapadnom Balkanu - kazao je predsednik.

Foto: Printskrin

Na prijemu je primetno prisustvo velikog broja stalnih predstavnika država članica pri Ujedinjenim nacijama.

Na prijemu su prisutni otpravnik poslova u stalnoj Misiji Republike Srbije pri UN Saša Mart, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, kao i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)