JOŠ JEDAN UDARAC ZAPADA NA SRBIJU: Odricanje od Kosova i Metohije i zvanično postalo uslov za članstvo u EU

Милица Шкорић
Milica Škorić

22. 04. 2024. u 13:52

MINISTRI spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije usvojili su danas izmene i dopune poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, koje se odnose na obaveze Srbije koje proizlaze iz sporazuma koji su sa Prištinom postignuti prošle godine u Briselu i Ohridu, saznaje Tanjug.

ЈОШ ЈЕДАН УДАРАЦ ЗАПАДА НА СРБИЈУ: Одрицање од Косова и Метохије и званично постало услов за чланство у ЕУ

Foto AP

- Srbija u potpunosti primenjuje svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji između Srbije i (tzv.) Kosova, u skladu sa implementacionim aneksom, dogovorenim 18. marta 2023. godine - navodi se u usvojenom tekstu, u koji je agencija imala uvid, a koji postaje sastavni deo pregovora u okviru pregovaračkog poglavlja.

To praktično znači da Srbija mora da prihvati da tzv. Kosovo postane članica UN, što je sada i zvanični zahtev Brisela za dalji put naše države ka EU.

U ažuriranom tekstu, koji je prethodno usvojen bez diskusije na sastanku Odbora stalnih predstavnika vlada država članica EU, odnosno na nivou ambasadora država članica EU, navodi se da će se sve rasprave u vezi sa primenom sporazuma odvijati u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU.

Nakon što je Savet ministara EU odobrio ovaj tekst, on će biti zvanično upućen Beogradu kao tekst pregovaračke pozicije EU za poglavlje 35.

Evropska komisija i Evropska služba za spoljnu akciju u februaru su predali predlog kojim bi obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i aneks njegove primene, usaglašen u Ohridu, formalno postale sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.

Prema tom predlogu, od Beograda se očekivala potpuna primena Sporazuma na putu normalizacije odnosa sa Prištinom, uključujući aneksa o njegovoj primeni, a u poglavlju 35 tačka 3 pod nazivom „Dalji sporazumi i napredak u normalizaciji odnosa“, postaje tačka 4.

Savet ministara EU je u decembru prošle godine zatražio od Evropske komisije da uvrsti te obaveze u pregovarački okvir Beograda i Brisela.

- Savet traži od Komisije i visokog predstavnika da hitno predlože Savetu, pre kraja januara 2024. godine, izmene i dopune merila za Poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije - navedeno je u tom zahtevu.

Poglavlje 35 u pregovaračkom okviru o članstvu Srbije u EU, koje se naziva „ostala pitanja“, u slučaju Srbije obuhvata i normalizaciju odnosa s Prištinom. Kako bi pratili napredak u normalizaciji, ovo poglavlje je među prvima otvoreno - još 14. decembra 2015. godine.

Beograd i Priština su 27. februara 2023. postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa. U Ohridu je 18. marta dogovoren Aneks primene tog Sporazuma, koji nije potpisan. Ti dokumenti su u međuvremenu postali sastavni delovi procesa pridruživanja Evropskoj uniji.

BONUS VIDEO: KRIMINAL NA DELU - Kurtijev Srbin Radoica Radomirović lično naredio da se socijalno ugroženim Srbima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)