MAJA POPOVIĆ O PREDLOGU ĐILASOVACA: Šokirana sam, pre svega, nepoznavanjem samog Ustava Republike Srbije

Novosti online

16. 04. 2024. u 17:21

MINISAR pravde Maja Popović oglasila se saopštenjem povodom neustavnog predloga Đilasove opozicije za odlaganje beogradskih izbora.

МАЈА ПОПОВИЋ О ПРЕДЛОГУ ЂИЛАСОВАЦА: Шокирана сам, пре свега, непознавањем самог Устава Републике Србије

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Njeno saopštenje prenosimo u celosti:

"Povodom predloga opozicionih poslaničkih grupa proisteklih iz koalicije „Srbija protiv nasilja“ koji je dostavljen predsednici Narodne skupštine Ani Brnabić, kao odgovor na njen poziv za dostavljanje predloga za dalji rad na unapređenju izbornih procesa u Republici Srbiji, a kojim se predlaže donošenje Ustavnog zakona o izmenama i dopunama Ustavnog zakona za sprovođenje Ustava Republike Srbije iz 2006. godine dužna sam da kao ministar pravde reagujem i javnosti saopštim svoje zaprepašćenje navedenim predlogom.

Naime šokirana sam, pre svega, nepoznavanjem samog Ustava Republike Srbije. Moje zaprepašćenje je utoliko veće kada čujem i na televiziji N1 vidim kako podneti predlog zdušno brani niko drugi nego Tanasije Marinković, profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu. On bi trebalo da zna da se u skladu sa članom 205. Ustava Republike Srbije Ustavni zakon donosi za sprovođenje promene Ustava, te da se Ustavni zakon ne može donositi po onim pitanjima koje nisu predmet ustavnih promena. U tom smislu podsećam javnost kao i profesora Marinkovića da je prethodni Ustavni zakon donet u svrhu sprovođenja Akata o promeni Ustava Republike Srbije koji je potvrđen na republičkom referendumu 16. januara 2022. godine.

Posebno me iznenađuje nepoznavanje pravne tehnike u pisanju izmena propisa koja se ogleda u činjenici da predlagači Ustavnog zakona onako kako su formulisali stav 3. predloženog novog člana 11a praktično predlažu da na funkciji ostaju oni funkcioneri gradova i opština koji su na funkciji bili 2006. godine, odnosno u trenutku stupanja na snagu Ustavnog zakona što je pravni, logički i životni nonses, s obzirom da su ta lica najverovatnije davno prestala da obavljaju funkcije.

Na ovaj način sam želela da skrenem pažnju javnosti na činjenicu da deo opozicije okupljene oko koalicije „Srbija protiv nasilja“ svojevrsnim pravnim nasiljem pokušava da postigne političke ciljeve za koje nemaju podršku najvećeg broja građana Republike Srbije."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ OVO UOPŠTE NIJE HTEO! Poremetili se Noletovi planovi