ETIČKI ODBOR TUŽILAŠTVA DEMANTUJE TAJKUNSKI PORTAL: Vi obmanjujete javnost, Majić spinuje laži tajkunskih medija

Novosti online

13. 04. 2024. u 13:44

ETIČKI odbor Visokog saveta tulaštva demantovao je danas navode tajkunskog portala Nova da je taj odbor zaključio kako tužiteljka Bojana Savović nije prekršila Etički kodeks javnih tužilaca svojim javnim nastupima, posebno učešćem na tribinama para- političke organizacije Proglas.

ЕТИЧКИ ОДБОР ТУЖИЛАШТВА ДЕМАНТУЈЕ ТАЈКУНСКИ ПОРТАЛ: Ви обмањујете јавност, Мајић спинује лажи тајкунских медија

Foto: printskrin

Ovaj odbor, inače zadužen za staranje nad poštovanjem profesionalne etike i standarda u javnom tužilaštvu je, kako saznajemo, oštro kritikovao Novu jer je netačno i pogrešno interpretirala stavove ovog odbora čime se javnost dovodi u zabludu da je odbor doneo nekakvu odluku koju uopšte nije doneo i to u tekstu portala pod naslovom: "Saznajemo - tužiteljka Bojana Savović nije kršila kodeks: Zaključak Etičkog odbora o prijavama Nenada Stefanovića", navedeno je u saopštenju.

Upravo suprotno navodima tajkunskog portala, Etički odbor je podsetio da je još 20. novembra 2023. godine izdao Uputstvo za postupanje javnih tužilca u skladu sa načelima Profesionalni integritet i Lični integritet povodom ranije podnetih inicijativa. 

U tom Uputstvu Etički odbor je jasno zauzeo stav da javno tužioci treba da se uzdrže od političkih aktivnosti koje nisu u skladu sa načelom nepristrasnosti, odnosno od javnog izražavanja političkih stavova i učestvovanja u javnim raspravama političkog karaktera , osim kada se radi o pitanjima u vezi sa javnim tužilaštvom, vladavinom prava i ljudskih prava, istaknuto je u saopštenju.

Foto: Printskrin

Tekst potpisa

Takođe je skrenuo pažnju tajkunskom mediju i da je u Uputstvu navedeno da javni tužilac kao garant poštovanja zakona i branilac društva ne sme biti instrument koji se koristi u interesu bilo koje društvene, političke ili verske grupe ili dela vlasti, niti zaštitnik njenih pristalica. 

Napominjući da se ovo Upustvo odnosi na sve javne tužioce čije je ponašanje opisano u inicijativama povodom kojih je izdato, Etički odbor je u odgovoru tajkunskom portalu podvukao da se ono odnosi i na Bojanu Savović, kao i na sve druge javne tužioce. 

Etički odbor je pojasnio da je zbog toga jednoglasno zaključio da nema osnova za njegovo ponovno postupnje i davanje mišljenja po inicijativama glavnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenada Stefanovića podnetim nakon izdavanja Uputstva, s obzirom da je u inicijativama opisano ponašanje na koje se odnosi ovo ranije izdato Uputstvo.

Oštro kritikujući grubo zanemarivanje profesionalnih novinarskih standarda od strane portala Nova, Etički odbor je od njega zatražio da uz odgovor na tekst  u celosti objavi i Uputstvo, kako se ne bi dalje obmanjivala javnost u pogledu postupanja Etičkog odbora Visokog saveta tužilaca, navedeno je u saopštenju.

Podsećamo, glavni javni tužilac VJT u Beogradu Nenad Stefanović je protiv Savovićke, poznate i kao lažna Laura, podneo niz inicijativa Etičkom odboru i disciplinskih prijava o kojima će odlučivati disciplinski tužilac Visokog saveta tužilaštva, jer je  u više navrata tokom izborne kampanje za izbore održane 17. decembra 2023. godine na javnim skupovima ispred inicijative "Proglas" iznosila svoj politički stav, odnosno svoje političko opredeljenje, što predstavlja disciplinski prekršaj, odnosno kršenje načela nepristrasnosti i ugrožavanje poverenja u javno tužilaštvo.  

Pored ostalog, Savović je prijavljena jer je 25. novembra 2023. godine na tribini “Inicijative ProGlas” u Požegi, izjavila: “Ideja ProGlasa je da se svako aktivira koliko može, da prikupi dokaze o krađama i ucenama, da podrži kolegu na poslu, da podrži svog komšiju, kao što je slučaj u Bavaništu...Dakle postoje načini da svako od nas uradi nešto za društvo u kome živi”.

Dalje, prijavljena je i jer je 11. decembra 2023. godine, na tribini tzv. “inicijative ProGlas” u Šapcu izjavila, pored ostalog, sledeće: “ProGlas je rekao nešto što svi mi koji stojimo iza njega vidimo. Rekao je: car je go. Ovo ništa ne valja i mora nešto pod hitno da se menja. Ne želimo da živimo u društvu nasilja, da svaki dan u skupštini, na televiziji, u rijaliti programima gledamo nasilje. Ne želimo nasilje u školama, saobraćaju, našim domovima. Samo u ovoj godini je ubijeno 27 žena, žrtava porodičnog nasilja...

Takođe je prijavljena jer je 14. decembra 2023. godine u Beogradu, na političkom skupu, završnom mitingu tzv. “Inicijative ProGlas”, pored ostalog, izjavila da je građanima prethodnih godina nametana nepristojnost, mržnja, samoljublje i zato se građani neće više povlačiti pred ljudima koji su gori od njih i spremni na sve, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO: NATO ZLOČIN U GRDELIČKOJ KLISURI: Obeleženo 25 godina od kada je bombardovan voz pun putnika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave