ĐILASOVCI ODBILI PREDLOG DA SE NA BEOGRADSKE IZBORE IDE 2. JUNA: Vlast protiv ucena, bojkot opet u vazduhu

M. St. - S.S.R.

04. 04. 2024. u 10:00

PREDSTAVNICI vlasti i prozapadne opozicije okupljene oko bloka "Srbija protiv nasilja" i NADA ni juče nisu postigli dogovor sa vlašću oko zajednički prihvatljivog datuma za održavanje izbora.

ЂИЛАСОВЦИ ОДБИЛИ ПРЕДЛОГ ДА СЕ НА БЕОГРАДСКЕ ИЗБОРЕ ИДЕ 2. ЈУНА: Власт против уцена, бојкот опет у ваздуху

Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Đilasova i Jovanovićeva lista odbile su alternativnu ponudu predsednice Skupštine Ane Brnabić da se beogradsko glasanje održi u zakonskom roku 2. juna, a da se izjašnjavanje u 87 gradova i opština objedini na jesen u danu koji bi sami izabrali, već su insistirali ultimativno na spajanju oba nivoa u istom danu. Odluku o tome da li će bojkotovati izlazak na birališta doneće u narednim danima.

Ovo je ishod drugog pokušaja da se na Kolegijumu nacionalnog parlamenta pronađe kompromisno rešenje. Prema saznanjima "Novosti", 11. avgust je datum kada bi mogli da se uklope izbori u svim lokalnim samoupravama, mimo Beograda, ali će se o tome naknadno pregovarati s obzirom na to da termin pada u jeku godišnjih odmora.

Predsednica parlamenta poručila je nakon sastanka da opozicija nije želela da razgovara o njenom predlogu, za koji smatra da je izuzetno konstruktivan i korektan. Brnabićeva je podsetila da su prva dva zahteva o biračkom spisku i medijima odmah prihvaćena, i navela da treći, za objedinjavanje beogradskih sa lokalnim izborima za 2. jun, nije mogao biti prihvaćen, jer bi to bio nedemokratski presedan.

- Kada napravite presedan, svaki put je mnogo lakše da to uradite kada vam se ne sviđa rukovodstvo u nekoj lokalnoj samoupravi. E super, meni se ne sviđa šta se radi u Novom Sadu, Nišu ili Trsteniku, hajde mi kao parlamentarci da im ograničimo mandat. Nije problem, samo promenite. Bila bi istorijska greška kada bi lokalnim samoupravama skraćivali mandat, pošto se to kosi sa demokratskim principima i time bi Rubikon bio pređen. Kada neko želi da podnese ostavku, on je podnese, a drugo je kada mu vi kao Skupština Srbije skratite mandat. Pitanje je i kako bi OEBS na to reagovao. Šta bi onda sprečilo neki drugi parlament da skrati mandat lokalnim samoupravama kada to poželi. To je katastrofalno.

Predsednica skupštine ukazala je na to da je opoziciji predložila da se beogradski izbori održe u definisanom roku, a ostali istovremeno.

- S obzirom na to da redovno padaju u julu ili avgustu, da se dogovorimo da se naprave privremene uprave kako bi te izbore imali u septembru ili oktobru ili kad god već želi opozicija oko "Srbije protiv nasilja". I nadala sam se da će ga prihvatiti, zato što bi prvi put imali važan dogovor oko nečega i pokazali ozbiljnost i odgovornost pred svim građanima bez obzira na to za koga bi oni glasali. To je naša dužnost i obaveza. Nažalost, oni su odmah odbili taj predlog i rekli, kao što su rekli u ponedeljak - ili sva tri zahteva ili nijedan. Ne mislim da je dobro, posebno u politici, razgovarati jezikom ultimatuma i nadam se da će ponovo razmotriti ono što smo im ponudili.

Brnabićeva smatra da je posebno zabrinjavajuće to što su predstavnici SPN odbili eksplicitno da rade zajedno na daljoj implementaciji preporuka ODIHR.

- Jedino je bio važan datum i to je bilo tako čvrst ultimatum, tako da nije bilo prostora da nastavimao saradnju. Moja vrata ostaju otvorena. Ja sam na svom radnom mestu svaki dan i u svakom trenutku mogu da dođu i da pokušamo da se dogovorimo kako ćemo da radimo zajedno.

Optužujući vlast da ovaj zahtev nije prihvatila kako bi mogla da "seli birače", šef poslaničkog kluba Narodni pokret Srbije Miroslav Aleksić izjavio je da su na taj način izabrali da izađu na izbore bez opozicije. On nije precizirao da li će opozicija bojkotovati izbore, već da će odluku o budućim aktivnostima doneti narednih dana.

- Želeli smo da se izborimo za elementarne uslove i očigledno je da nemaju nameru bilo šta da promene. Ne pristaju da se izbori održe u istom danu, za to nema objašnjenja i nepristajanje na to potvrđuje da nameravaju da nastave sa preseljenjem i fantomskim biračima. I sada kada vam neko govori da to nije utemeljeno u demokratskim načelima, a 17. decembra su naterali 65 ljudi da podnesu ostavke, a sada je problem da se 30 dana pomeri rok, to samo potvrđuju da oni nemaju čiste namere. Nema drugog obrazloženja. S druge strane, predlaže da se lokalni izbori održe na jesen, svi osim Beograda i to tako da će se formirati privremeni organi i njima produžiti rok. Mislim da je svima jasno.

Aleksić smatra da je 18. april rok do kada bi mogao da se izmeni Zakon o lokalnim izborima tako da se pomeri rok za raspisivanje izbora sa 120 na 150 dana i da se svi održe 2. juna.

Lider POKS, ispred kolacije NADA, Vojislav Mihailović istakao je da vlast nema želje ni političke volje da izađe u susret oko tri zahteva opozicije koji su, kako je rekao, minimum minimuma da bi izbori bili koliko-toliko fer i pošteni. Prema njegovim rečima, očigledno je predstavnicima režima jasno da u normalnim izbornim uslovima koji postoje u civilizovanim društvima, ne mogu da pobede.

Na pitanje znači li to da će opozicija bojkotovati izbore lider POKS-a kaže da to znači to:

- U slučaju da oni istrajavaju na ovom svom stavu, ti izbori neće biti izbori i sigurno da mi ne možemo izaći na takve izbore, a ni takvi izbori neće biti važeći - poručio je Mihailović. - Ja sam optimista, mislim da će predsednik države izaći u narednih pet dana i reći da će prihvatiti naše zahteve zarad mira. Ali, tek tada kreće dijalog.

Počinje trka za prestonicu

PREDSEDNICA Skupštine Srbije Ana Brnabić je, u skladu sa ovlašćenjima, raspisala juče i zvanično beogradske izbore za 2. jun. Do nove izborne trke za vlast u prestonici došlo je nakon što su naprednjaci sa svojim koalicionim partnerima odbili da formiraju "tanku" većinu, već su odlučili da legitimitet potvrde na novim izborima. Predizborna kampanja u ovom slučaju trajaće maksimalnih 60 dana.

Stamenkovski: Agresija prema većini

PREDSEDNICA Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da je skandalizovana izjavama poslanika iz redova opozicije o bojkotovanju beogradskih izbora i poručila da ne postoji veće građansko pravo od toga da biraš i budeš biran.

Ona je ovako prokomentarisala izjavu lidera DS Zorana Lutovca o bojkotu beogradskih izbora i poručila da je bojkot izbora agresija prema većini građana koji žele da izađu na izbore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (25)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave