OPOZICIJA UCENJUJE VLAST ZAHTEVAJUĆI SPAJANJE LOKALNIH I IZBORA U BEOGRADU: Traže pravnu vratolomiju da bi išli na glasanje

M. St.

03. 04. 2024. u 10:00

ULTIMATIVNI zahtev opozicije da će u izbornu trku ući samo ako se objedini glasanje u Beogradu i na lokalnom nivou ponovo će se naći danas na dnevnom redu Kolegijuma Narodne skupštine.

ОПОЗИЦИЈА УЦЕЊУЈЕ ВЛАСТ ЗАХТЕВАЈУЋИ СПАЈАЊЕ ЛОКАЛНИХ И ИЗБОРА У БЕОГРАДУ: Tраже правну вратоломију да би ишли на гласање

FOTO: ATAImages

Predsednici parlamenta Ani Brnabić do ponoći ističe rok da raspiše beogradske izbore, a dve su varijante u kojima je moguće da se zakonski izađe u susret željama njenih političkih rivala - da se lokalne skupštine raspuste ranije i raspišu prevremeni izbori, kako bi bili održani u istom danu kada i prestonički 2. juna ili da se donese leks specijalis.

Trenutno se datumi redovnog glasanja u 87 gradova i opština širom Srbije ne poklapaju sa onim u prestonici. Zakon o lokalnim izborima predviđa da se u regularnom roku glasanje raspisuje najranije 120, a najkasnije 45 dana pre isteka mandata. S obzirom na to da su se skupštine opština posle izbora u junu 2020. godine konsituisale u različitim terminima, mora se tražiti datum raspisivanja koji odgovara za svih 87.

Na primer, ima lokalnih parlamenata koji su konstituisani tokom jula, ali i onih koji su započelI rad u avgustu. Takva je, na primer, Ivanjica čija je skupština konstituisana tek 27. avgusta. To znači da se za ovu opštinu izbori najranije mogu raspisati 120 dana od isteka mandata, a to je 30. april. Kako kampanja može da traje najmanje 45, a najviše 60 dana, znači da se na izbore može od 14. juna do 29. juna.

Da opozicija ostaje pri stavu da neće učestvovati na izborima ukoliko rezultat današnjeg sastanka ne bude prihvatanje, osim formiranja komisije za reviziju biračkog spiska i objektivno izveštavanje Javnog servisa, i objedinjavanja izbora, juče je ponovio predsednik Novog DSS Miloš Jovanović. On je istakao da je vladajućoj većini najsporniji zahtev bio onaj da se svi lokalni izbori održe istog dana.

- Ne znam zašto im je to toliki problem. Pritom je to vrlo bitno iz dva razloga. Prvi je kako bi se smanjila mogućnost zloupotrebe prava na prebivalište, a drugi kako bi se građani motivisali da izađu na izbore. Opozicija je vladajućoj strukturi predložila rešenje kako je moguće da lokalni izbori budu održani istog dana. Moguće je leks specijalisom ili izmenom i dopunom zakona o državnoj upravi i lokalnoj samoupravi i to može brzo da se reši. Sve smo im dali gotovo.

Predsednica parlamenta nakon prvog pokušaja da vlast i opozicija nađu zajednički jezik oko izbornih uslova, rekla je da je vladajuća većina prihvatila dva od tri zahteva - da se formira nezavisna komisija za reviziju biračkog spiska i da Javni servis počne objektivno da izveštava i da bude svima podjednako dostupan. Ipak, ona je poručila da jedini zahtev koji nisu mogli da prihvate je da beogradski i izbori na lokalu koji nisu održani u decembru budu upriličeni istog dana.

Direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić objašnjava da ukoliko predsednica Skupštine ne bude danas raspisala beogradske izbore, da se ulazi u nezakonito stanje.

- Verovatno će se nastaviti razgovori da li je moguće da se izglasa leks specijalis da se izbori prebace za jesen, ali ono što je ključni problem u celoj toj priči - postoji zakonska gimnastika da se to izvede, ali da li je to legitimno, da li je to demokratija? Da li građani Beograda treba da čekaju još nekoliko meseci dok opozicija proceni da ima nekih šansi na tim izborima, da stoje svi projekti u Beogradu?

Nestorović: Fingirani događaji

BRANIMIR Nestorović, poslanik grupe "Mi snaga naroda", koji se nije odazvao na poziv da prisustvuje Kolegijumu, zamerio je ostatku opozicije, da su "njihovi zahtevi minimalni i nedovoljni i da ne liče ni na šta".

- Zato mislimo da oni rade u sadejstvu sa vlašću. Čudno je da to opozicija nije tražila, jer je glavni razlog uspeha koalicije okupljene oko SNS - to što na listi imaju Aleksandra Vučića. To je nedozvoljeno i neustavno. Mi smatramo zato da ne treba da učestvujemo na tim fingiranim događajima, gde se nešto događa iza kulisa - istakao je Nestorović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)