BRNABIĆ: Pogrom Srba sa KiM najveće etničko čišćenje posle Drugog svetskog rata

Novosti online

17. 03. 2024. u 16:12

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se 2004. godine odigralo jedno od najvećih etničkih čišćenja od Drugog svetskog rata, u samom srcu Evrope.

БРНАБИЋ: Погром Срба са КиМ највеће етничко чишћење после Другог светског рата

Foto: Tanjug

- Ovaj datum će uvek ostavljati gorčinu u našem srcu i duši. Te 2004. godine, odigralo se jedno od najvećih etničkih čišćenja od Drugog svetskog rata, u samom srcu Evrope. Hiljade i hiljade ljudi srpske nacionalnosti proterano je sa svojih ognjišta, a uništeni su manastiri i istorijski spomenici nemerljive vrednosti, od kojih su mnogi bili pod zaštitom Uneska, napisala je Brnabić na društvenoj mereži Instagram.

Kako je navela, pored tog brutalnog fizičkog nasilja, ovoakvo ciljanje kulture, identiteta i istorije radi zatiranja svakog traga jednog naroda, to je jedna od najokrutnijih vrsta nasilja za koje znamo.

- Dok je za Srbe na Kosovu i Metohiji svaki dan preživljavanje, svake godine posebno na ovaj dan emocije i gorčina koju osećamo su još intenzivniji, jer ovaj datum u istoriji zaista oslikava dubinu stradanja naših srodnika. Zato nikada ne smemo dozvoliti da sećanje na ovaj datum izbledi. Moramo da se sećamo i obeležavamo ono što je izgubljeno – ako ne, onda pogrom koji je izvršen nad nama postaje uspešan... A današnja Srbija, na čelu sa Aleksandrom Vučićem, odlučna je da to nikada ne dozvoli, niti da dozvoli da se još jedan ovakav događaj ikada ponovi, navela je Brnabićeva.

BRNABIĆ: Te 2004. godine, odigralo se jedno od najvećih etničkih čišćenja od Drugog svetskog rata, u samom srcu Evrope

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNO:Američki reditelj Pol Kampf i producent Dragan Ivanović gosti podkasta Novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (28)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!