NOVI IZBORI, A NE REPRIZA: Zakonski gledano izborni okršaj 2. juna u Beogradu nije ponovljeno glasanje

С.Ровчанин Томковић
S.Rovčanin Tomković

15. 03. 2024. u 08:59

IZBORI u Beogradu, koji su najavljeni za 2. jun, zakonski i pravno gledano su novi, a ne ponovljeni, što je narativ koji pokušavaju da nametnu stranke sa liste "Srbija protiv nasilja". Kada budu i zvanično raspisani, počeće ponovo procedura za prikupljanje potpisa, kandidature, izbor boje listića. Kada su u pitanju ponovljeni izbori, što smo imali priliku da vidimo ranije na pojedinim biračkim mestima, sve ostaje isto kao na prvobitnom glasanju - kandidati, liste, izgled listića...

НОВИ ИЗБОРИ, А НЕ РЕПРИЗА: Законски гледано изборни окршај 2. јуна у Београду није поновљено гласање

foto:N.Fifić

Predsednik Gradske izborne komisije Zoran Lukić rekao je za "Novosti" da Beograd čekaju novi izbori, jer nije došlo do konstituisanja vlasti u zakonskom roku.

- Prema Zakonu o lokalnim izborima u tom slučaju se ide na nove izbore. To znači da sva procedura kreće iz početka, posle raspisivanja objavljujemo obrasce za one koji žele da učestvuju, kreće prikupljanje izjava birača za podršku listi, kandidature, proglašavanje lista i konačne liste... Znači, sve izborne radnje redom. Da su u pitanju ponovljeni izbori, sve bi bilo isto kao na prvom glasanju - kandidati, izgled glasačkog listića, naziv proglašenih lista... - jasan je Lukić.

Posle izbora 17. decembra prošle godine bilo je jasno da će za formiranje većine biti potrebno udruživanje više lista. Naprednjaci i socijalisti su zajedno imali 54 odbornika, a potrebno je 56 za preuzimanje kormila u prestonici. S druge strane opozicioni blok "Srbija protiv nasilja" i NADA imao je 50 mandata. Tas na vagi je bila lista pokreta Branimira Nestorovića "Mi, glas iz naroda" koja je osvojila šest "stolica".

Posle nekoliko krugova konsultacije, naprednjaci i socijalisti, koji su ponavljali da imaju većinu uz pomoć najmanje dva odbornika sa liste "Mi. glas iz naroda", odlučili su da daju vremena ovom pokretu da zauzme jedinstven stav o učešću u vlasti, kako bi ona imala pun legitimitet. Kako do toga nije došlo, a pokret se u međuvremenu i pocepao, te su se i odbornici podelili po strujama i imali različita mišljenja, doneta je odluka da glavni grad ide na nove izbore.

Opozicija je posle glasanja govorila o navodnim neregularnostima, tražila nove izbore, insistirala da datum bude poslednji zakonski, što je upravo 2. jun, a i dalje se nisu izjasnili hoće li na novom glasanju učestvovati. Traže razgovore sa vlasti o izbornim uslovima i preporukama koje je donela Kancelarija OEBS za demokratske institucija i ljudska prava (ODIHR).

Gradska izborna komisija juče je saopštila da je upućen dopis svim odborničkim grupama Skupštine grada Beograda u vezi sa obukom za rad u biračkim odborima za predstojeće izbore.

- Cilj obuke je unapređenje profesionalnih kapaciteta biračkih odbora, što je u skladu sa prioritetnom preporukom 2. Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) iz Konačnog izveštaja o posmatranju izbora održanih 17. decembra 2023. Pozdravljamo inicijativu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave upućenu gradskim i opštinskim upravama i lokalnim izbornim komisijama da se revidiraju sva biračka mesta na kojima se glasalo na decembarskim izborima. Po toj inicijativi, broj birača na svakom biračkom mestu ne bi prelazio 1.800, što će uticati na smanjenje mogućih gužvi. To je usmereno ka ispunjenju još jedne od preporuka iz izveštaja ODIHR o decembarskim izborima - navodi se u saopštenju.

Inače, do sada maksimalan broj glasača na jednom mestu je 2.500.

Podeljene funkcije u Skupštini

PARLAMENTARNE stranke su se juče, posle dva kruga konsultacija, dogovorile da u Skupštini, kao što su "Novosti" i najavile, bude šest potpredsednika. Dva kandidata će dati SNS, SVM, SPP, SPS i opoziciona lista "Mi, glas iz naroda".

Poslanik SNS Vladimir Orlić je naveo da će u dva skupštinska odbora - za dijasporu i Srbe u regionu i obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj predsednika delegirati dve opozicione grupe, a u ostalim SNS, SVM, SPS, PUPS, SDPS i PS-NSS-US-RS:

- Postignut je i dogovor o sastavu skupštinskih delegacija. Prvi put će biti formirana i delegacija u zajedničkom Parlamentarnom forumu Srbija - Republika Srpska, ustanovljenom krajem prošle godine.

Konsultacijama nisu prisustvovale liste "Srbija protiv nasilja" i NADA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!