VIZNA LIBERALIZACIJA ZA SRBE SA KIM MOGUĆA KRAJEM APRILA: Nemec - Srbi su u tom smislu diskriminisani

Tanjug

13. 03. 2024. u 13:25

POSLANIK Evropskog parlamenta i novoimenovani izvestilac za ukidanje viza Srbima sa Kosova i Metohije Matjaž Nemec ocenio je danas da je moguće da se brzo reši pitanje vizne liberalizacije za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, i istakao da je na EP da donese odluku o ovom pitanju do kraja aprila.

ВИЗНА ЛИБЕРАЛИЗАЦИЈА ЗА СРБЕ СА КИМ МОГУЋА КРАЈЕМ АПРИЛА: Немец - Срби су у том смислу дискриминисани

Foto: D. Z.

Nemec, koji je nedavno izradio nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa KiM, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, rekao je za Tanjug da su glavne tačke tog izveštaja da Srbi sa KiM dobiju vizu i mogućnost da putuju u EU i ocenio da ne postoje velike prepreke za rešavanje ovog pitanja. 

- Mislim da nema velikih prepreka oko toga. Svi misle da je potrebno da se nađe put do ovog rešenja. Srbi koji žive na Kosovu su u tom smislu diskriminisani. Mislimo da je moguće što brže da se dobije rešenje i da ćemo doći do rešenja, rekao je Nemec.

Na pitanje šta očekuje od drugih evropskih institucija, rekao je da su one već donele odluku i da je Evropska komisija poslala preporuku EP.

- Ako mi to potvrdimo krajem aprila meseca, onda Srbi koji žive na Kosovu mogu da putuju u Evropsku uniju, naveo je Nemec. 

Ponovio je da je diskriminacija to što srpski građani na KiM, koji su vlasnici ovih pasoša, jedini na Zapadnom Balkanu ne mogu da putuju.

- Želimo da dobijemo rešenje za ovaj problem. Na nama je da odlučimo do kraja aprila meseca, rekao je Nemec i napomenuo da je važno da se izabere rešenje za građane Zapadnog Balkana.

Odbor EP za pravdu i unutrašnje poslove nedavno je imenovao Nemeca za izvestioca zaduženog za pitanje ukidanja viza za pasoše koje za Srbe na KiM izdaje Koordinaciona uprava Srbije, a Nemec je potom izradio nacrt izveštaja o viznoj liberalizaciji za nosioce srpskih pasoša sa KiM.

U nacrtu izveštaja o predlogu uredbe EP i Saveta EU o izmenama i dopunama uredbe za nosioce srpskih pasoša, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, izvestilac je zatražio brzo usvajanje ovog dokumenta u aktuelnom sazivu EP bez amandmana.

BONUS VIDEO: PODKAST "NIJE SAMO NASLOV" - Nemanja Starović: Američko društvo je podvojeno više nego ikada pre

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!