KURTI SPROVODI "OLUJU" ZA SRBE: Obijanje pošte, zadržavanje radnika, upad u fabriku, otimanje novca za srpske penzije - Sve u samo jednom danu

Марија Стевановић
Marija Stevanović

04. 02. 2024. u 07:20 >> 08:01

TEŠKA subota za Srbe na Kosovu i Metohiji. Incidenti u režiji Prištine nizali su se iz sata u sat - od obijene pošte u Ugljaru, do upada u fabriku u Brnjaku.

КУРТИ СПРОВОДИ ОЛУЈУ ЗА СРБЕ: Обијање поште, задржавање радника, упад у фабрику, отимање новца за српске пензије - Све у само једном дану

Kurtijevi specijalci opsedaju sever, Foto AP

Višesatno zadžavanje radnika pošte

Tri radnika Pošte Srbije koji su uhapšeni juču ujutro u Goraždevcu na Kosovu i Metohiji, pušteni su na slobodu u poslepodnevnim satima, nakon što su dali izjavu u stanici tzv. kosovske policije. Vozilo je konfiskovano, a policija je oduzela novac namenjen za isplatu penzija. 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je juče da je teror premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija nad Srbima na KiM nastavljen privođenjem radnika "Pošte" u Goraždevcu, najjužnijoj većinski srpskoj opštini u pokrajini.

Kako je navedeno, vozač V. M. i njegov pratilac V. P. privedeni su od strane Kurtijeve policije, a potom je i od upravnice "Pošte" u Goraždevcu zatraženo da pođe u stanicu i da izjavu. Kancelarija je navela da je akcija Kurtijeve policije sprovedena kako bi bila onemogućena isplata penzija žiteljima te srpske enklave, a sa jasnim ciljem da se srpskom narodu onemogući opstanak na vekovnim ognjištima.

Kurtijeva "Oluja" za Srbe, bez ispaljenog metka

- Ovo je Kurtijeva "Oluja" za Srbe, bez ispaljenog metka protiv srpske zajednice. Ukidanje dinara je progon srpskih institucija - rekao je juče predsednik Srpske liste, dokrot Zlatan Elek, na konferenciji za medije povodom situacije na KiMe, i istakao da je krajnji cilj Kurtijevog režima etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije.

Naglasio je i da će uputiti pismo ambasadordima Kvinte, jer su te zemlje, kako ističe, direktno odgovorne za situaciju na KiM.

- Oni će biti direktni saučesnici ukoliko dođe do egzodusa srpskog naroda sa Kosova i Metohije - naglasio je lider Srpske liste. - Ukidanje platnog prometa znači problem svih Srba na prostoru KiM. Ugroženi su svi koji imaju bilo kakva primanja iz Republike Srbije - rekao je Elek. 

Foto: Novosti

Kazao je i da će najdirektnije biti ugroženo oko 100.000 Srba koji žive na Kosovu. 

- Ukidanje platnog prometa znači stavljanje Srba u nepovoljan položaj i to je uvod u totalni egzodus Srba sa Kosova i Metohije, to su unapred znali. Dodao je da su imali sastanak sa svima iz međunarodne zajednice i da su opominjali da je ovo priprema za egzodus Srba. 

Foto: Novosti

- Objasnili smo američkom ambasadoru da je ova odluka neprihvatljiva, a bilo je razgovora i o neopravdanom hapšenju naših sugrađana, upadima u institucije i naišli smo na razumevanje ambasadora Hovenijera, a videli ste i sami reakciju Stejt departmenta - zaključio je Elek.

Obijena, razlupana i opljačkana pošta u Ugljaru

U noći između petka i subote, u Ugljaru kod Kosova polja obijena je a potom i opljačkana i razlupana poslovnica Pošte Srbije kao direktna posledica Kurtijeve odluke da ukine dinar na Kosovu i Metohiji i Srbima onemogući svaki vid normalnog života, saopštila je juče Kancelariza za Kosovo i Metohiju.

"Kancelarija za Kosovo i Metohiju više od mesec dana upozorava kompletnu međunarodnu javnost na sve posledice i opasnosti koja nosi Kurtijeva odluka da ukine srpski dinar u pokrajini. Svaka Kurtijeva antisrpska odluka i potez direktni su signal ekstremistima da krenu u lov i napad na sve srpsko, a ohrabreni dodatno činjenicom da neće biti ni uhapšeni ni procesuirani, pa pored škola, ambulanti, vrtića, srpskih kuća sada na red dolaze i Pošte. Spirala nasilja koju diriguje režim u Prištini i sprovodi nad srpskim narodom u pokrajini mora biti alarm za međunarodnu zajednicu da preduzme odlučne korake u zaštiti i srpskog naroda i srpske imovine", navodeno je u saopštenju Kancelarije za KiM.

Upad u fabriku u Brnjaku

Krađa novca za penzije i uništavanje pošte u Ugljaru, juče nije bio kraj agonije za Srbe. 

Pripadnici takozvane Kosovske policije, sa pet, šest džipova upali su u poslepodnevnih satima u objekat fabrike vijaka u Brnjaku koja je zatvorena 1995. godine. 

Uz pripadnike policije, u fabrici je, prema saznanjima, bio i tzv. ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja. Policija je dronovima nadgledala teren i bila je stacionirana kod mosta u blizini fabrike. Fabrika se nalazi u Mesnoj zajednici Brnjak, na sto metara od ambulante i škole, a u objektu nije bilo čuvara ni mašina. 

Zamenik direktora tzv. kosovske policije za region Sever Veton Eljšani rekao je juče da je ova fabrika u vlasništvu Kosovske agencije za privatizaciju.

- Nismo upali, ne. Možda je policija otišla nešto da vidi. Ta fabrika je vlasništvo Kosovske agencije za privatizaciju. Već smo bili tamo više puta - rekao je Eljšani.

BONUS VIDEO:

EVO KAKO KURTIJEVI SRBI VODE LEPOSAVIĆ: Izdala Srbiju i Srbe pa šmrče kokain u opštini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (9)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!