PRVO ZAKLETVA, PA POTOM HAOS: Poslanici "Srbije protiv nasilja" prihvatiće mandate, ali i opstruisati rad skupštine

M. Stanojković

01. 02. 2024. u 07:00

UMESTO da odustanu od mandata, kako se najavljivalo u danima postizbornog nezadovoljstva, budući poslanici prozapadne liste "Srbija protiv nasilja" ipak će, najverovatnije, učestvovati na konstitutivnoj sednici Narodne skupštine zakazanoj za 6. februar.

ПРВО ЗАКЛЕТВА, ПА ПОТОМ ХАОС: Посланици Србије против насиља прихватиће мандате, али и опструисати рад скупштине

FOTO: ATAImages

Gotovo izvesno je da su se umesto bojkota opredelili na strategiju opstrukcije rada unutar samog parlamenta i otvorenog iskazivanja nezadovoljstva zbog, kako tvrde, "izborne krađe".

Konkretno, predstavnici SPN će ignorisati izbor parlamentarnih funkcionera - predsednika, potpredsednika, generalnog sekretara, kao i članova radnih tela i delegacija. Da će biti deo novog saziva, potvrdio je i jedan od nosilaca njihove liste Miroslav Aleksić, koji je istakao da će poslanici iskoristiti priliku da u Skupštini iznesu građanima informacije o tome kako su "pokradeni izbori":

Prvi čovek parlamenta Vladimir Orlić istakao je da je sednica zakazana na "grdno negodovanje i neskriveni očaj" opozicionih poslanika:

- Pitaju se kako mi možemo da zakažemo sednicu, a da Evropski parlament još nije doneo ne znam kakvu rezoluciju, o ne znam čemu. To vam je još jedan u nizu dokaza kako ti ljudi zamišljaju svoju državu i kako bi je vodili kad bi im se ukazala prilika. Oni misle da će Fon Kramonova da zakazuje sednicu Skupštine Srbije. Da će to da rade Grošelj, Šenak, Šider, Picula i onaj iz HDZ. Kad kažu da će da opstruiraju, verovatno misle da će da vrište, tuku, da skaču na klupe, kao što su i ranije radili. Time neće postići ništa. Narodna volja je svetinja i nju niko ne može da gazi - rekao je Orlić.

Istovremeno, dok je scenario konstitutivne sednice republičkog parlamenta manje-više poznat, još se ne zna da li postoji većina neophodna za ustoličenje vlasti u glavnom gradu. Nosilac beogradske liste "Mi - glas iz naroda" Aleksandar Jerković, koji se minulih dana sukobljavao sa svojim saborcem dr Branimirom Nestorovićem, drži "ključ" za formiranje većine. Spekuliše se da bi on i odbornica Vesna Jakić sa liste "Mi" mogli da priđu SNS i naprednjacima. Jerković je juče rekao da su za njega "sve političke partije neprihvatljive", ali da ga "interesuje sprovođenje programa za Beograd, koji je predstavljen u kampanji". On najavljuje da će razgovarati sa onim ko prihvati da sprovodi tu politiku:

- Jedan od naših glavnih uslova će biti da dobijemo unutrašnju kontrolu grada Beograda, organ koji bi imao apsolutno uvid u sve što se dešava, u svaki dokument, kancelariju. Iskreno mislim da to niko u ovom momentu neće prihvatiti. Mi ćemo verifikovati mandate. Građani nisu glasali ni za moju frizuru, ni za bradu doktora Branimira Nestorovića. Oni su glasali za program "Nema nazad - iza je Srbija" i u meni i u dr Nestoroviću prepoznali ljude koji taj program mogu da sprovedu.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da će poslanici prozapadne opozicije uzeti mandate kako bi mogli da svojim ponašanjem delegitimizuju Skupštinu.

- Moći ćemo da vidimo na delu incidentnu politiku kakvu smo videli na ulici, na protestima koje su organizovali posle izbora. U početku će im takvo ponašanje biti tolerisano kako bi negativnu sliku o sebi poslali građanima Srbije, a na kraju će biti sprečeni da urušavaju dom Narodne skupštine.

Jovanović: Definisati akcije

PREDSEDNIK Novog DSS Miloš Jovanović istakao je da se na konstitutivnim sednicama "ništa epohalno ne može desiti" i naveo da je jedino važno da se vidi da li u gradskoj skupštini postoji većina:

- Mislim da je za opoziciju mnogo značajnije da se definišu pravci delovanja, potencijalne akcije i sveukupna strategija naspram događaja koji nas čekaju, prvenstveno u Beogradu.

Dveri traže prelaznu vlast

POKRET Dveri pozvao je juče koaliciju "Srbija protiv nasilja", NADA i grupu građana "Mi - glas iz naroda" da formiraju tehničku, prelaznu vlast u Beogradu, oročenu na tri do šest meseci do sledećih lokalnih izbora:

- Kao vanparlamentarna politička stranka, koja je ostala ispod cenzusa upravo zahvaljujući izbornoj krađi i fiktivnim biračima u Beogradu, apelujemo na opozicione kolege iz ove tri političke grupacije da pređu preko svih međusobnih netrpeljivosti i formiraju tehničku vlast koja će omogućiti slobodne i poštene izbore u prestonici za nekoliko meseci - navele su Dveri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini