ZA ODBRANU TAČIJA LAŽNA DRŽAVA DALA PREKO 3,5 MILIONA EVRA: Ministarstvo pravde tzv. Kosova ima ugovor sa jednim advokatom kojeg plaća

S.S.R.

30. 01. 2024. u 17:17

MINISTARSTVO pravde lažne države Kosovo uplatilo je za odbranu nekadašnjeg lidera tzv. OVK Hašima Tačija pred Specijalizovanim sudom u Hagu preko 3,5 miliona evra. Ipak, iz ove kase novac ide samo braniocu Tačija Luki Mišetiću, a ne i Gregoriju Kihou i Džonu Rideru koji su danas saopštili da se povlače iz procesa, jer nisu plaćeni.

ЗА ОДБРАНУ ТАЧИЈА ЛАЖНА ДРЖАВА ДАЛА ПРЕКО 3,5 МИЛИОНА ЕВРА: Министарство правде тзв. Косова има уговор са једним адвокатом којег плаћа

Foto: Printscreen

Ministarstvo pravde tzv. Kosova saopštilo je da je isplatilo Luku Mišetića, branioca Hašima Tačija sa kojim imaju ugovor, dok za druga privatna lica ne snose odgovornost. 

U Ministarstvu pojašnjavaju da za druge potencijalne advokate, čak i privatne, koje angažuje Tači, nemaju ugovor i nisu nadležni za realizaciju isplata.

- Ministarstvo pravde trenutno ima ugovor sa braniocem Hašima Tačija Lukom Mišetićem. Njemu, u skladu sa sporazumom, sve isplate stižu na vreme, dok za ostale potencijalne advokate, pa i privatne, koje angažuje gospodin Tači, naša institucija nema sporazum i nije odgovorna za realizaciju isplata. Dakle, Ministarstvo pravde je, u skladu sa ovim uputstvom i važecćim zakonima, blagovremeno izvršilo sve uplate i obaveze za zaštitu gospodina Hašima Tačija - kaže se u obrazloženju.

Oni su naveli da je, za sve godine koliko traje proces od 2020. do sada za odbranu Tačija plaćeno 3.566.401,41 evra. 

Luka Mišetić je inače bio advokat hrvatskog generala Anta Gotovine koji je pred Tribunalom u Hagu oslobođen. U poslednje vreme, u sudnici je mnogo više govorio Kiho. Sudsko veće sazvalo je za sutra posebnu sednicu na kojoj će se samo sa Tačijem i njihovim advokatima raspravljati o nastaloj situaciji. Povlačenje advokata može da uspori proces suđenja, što se već desilo kada se povukao jedan od branilaca Kadrija Veseljija, pa su neka ročišta odložena. 

Hašim Tači je u pritvoru od novembra 2020. Suđenje mu je sa još trojicom bivših vođa tzv. OVK Jakupom Krasnićijem, Kadrijem Veseljijem i Redžepom Seljimijem, počelo u aprilu prošle godine. Terete se za ratne, zločine protiv čovečnosti, najmanje 102 ubistva , mučenja, protivpravna zatvaranja...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)