TIŠINA I PRED REPRIZU GLASANJA: Pojedina birališta se otvaraju u subotu, od ponoći predizborna ćutnja

S.S.R.

28. 12. 2023. u 07:00

REPRIZA glasanja na parlamentarnim, beogradskim, lokalnim i pokrajinskim izborima zakazana je za subotu, pa je od ponoći na snazi predizborna tišina.

ТИШИНА И ПРЕД РЕПРИЗУ ГЛАСАЊА: Поједина биралишта се отварају у суботу, од поноћи предизборна ћутња

Foto:J.S.

Za Skupštinu Srbije biće ponovljeno glasanje na tridesetak mesta, na izborima za gradski

parlament na tri, a za pokrajinski na pet punkova. Do zatvaranja biračkih mesta, u subotu u 20 časova, ne smeju biti objavljivani propagandni materijali, rezultati, procene, dok stranke ne mogu organizovati javne skupove.

Tokom predizborne tišine na biračkom mestu i 50 metara oko njega zabranjeno je isticanje

simbola stranaka i drugog propagandnog materijala.

Prema zakonu, kazne za kršenje "ćutanja" kreću se od 10.000 do 600.000 dinara.

- Novčanom kaznom od 100.000 do 600.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice koje 48 časova pre dana glasanja i na dan glasanja do zatvaranja biračkih mesta u medijima i na javnim skupovima objavi procenu rezultata izbora, javno predstavlja kandidate na izborima i njihove izborne programe i poziva birače da glasaju, odnosno ne glasaju za određene izborne liste - navodi se u aktu, koji nije predvideo kampanju na društvenim mrežama, pa se na njih ne primenjuje pravilo tišine.

Glasaće se u Beogradu, Babušnici, Bojniku, Velikom Gradištu, Vlasotincu, Kuli, Trsteniku, Žagubici, Koceljevi, Lebanu, Petrovcu na Mlavi, Plandištu, Raški, Svrljigu, Tutinu i Ćupriji.

Do ponavljanja izbora došlo je jer su izborne komisije zaključile da se na mestima ne mogu utvrditi rezultati ili je bilo drugih grešaka u danu za glasanje. Scenario za novo izjašnjavanje oko 19.000 glasača, koliko ih je upisano u birački spisak na mestima gde se glasa "na bis", isti je kao i 17. decembra kada su se građani izjašnjavali prvi put. Raspored na glasačkom listiću je nepromenjen, pa će birači na parlamentarnim izborima imati u ponudi listu "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme dastane", zatim SPS-JS-Zeleni Srbije "Ivica Dačić - premijer", Srpsku radikalnu stranku, Nacionalno okupljanje - Zavetnici i Dveri, sledi koalicija NADA, pa SVM, "Srbija protiv nasilja", "Ujedinjeni za pravdu", SDA, "Koalicija za mir i toleranciju", Narodna stranka, "Dobro jutro, Srbijo", "Politička borba Albanaca se nastavlja", "Mi glas iz naroda - Branimir Nestorović", "Srbija na zapadu - da se struka pita", Ruska stranka, "Mora

drugačije" i "Ujedinjena dolina".

Građani na izborna mesta moraju doneti važeću ličnu kartu ili pasoš.

Rezultat možda u januaru

UKOLIKO bi ovo ponavljanje glasanja bilo i jedino u okviru izbornog procesa, onda bismo mogli da očekujemo konačne rezultate tokom januara. Od saopštavanja preliminarnih brojki, koje komisije treba da objave 24 sata od zatvaranja biračkih mesta, počinje da teče rok od 72 časa za prigovore. Kada i to istekne, a ukoliko ne bude bilo razloga za dodatna glasanja, RIK će saopštiti konačne brojke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)