FIJASKO DVERI I ZAVETNIKA ZADAO OZBILJAN UDARAC POLITIČKOJ DESNICI U DRŽAVI: Zajedno lošiji nego solo

M. St.

19. 12. 2023. u 10:00

DO kraha gotovo svih stranaka desnice, koje su među glavnim gubitnicima minulih izbora, jednim delom dovelo je upravo najveće iznenađenje - lista "Mi - glas naroda" Branimira Nestorovića.

ФИЈАСКО ДВЕРИ И ЗАВЕТНИКА ЗАДАО ОЗБИЉАН УДАРАЦ ПОЛИТИЧКОЈ ДЕСНИЦИ У ДРЖАВИ:  Заједно лошији него соло

Foto Promo

Uz to, pokazalo se da Dveri i Zavetnici nisu uspeli da naprave sinergijski efekat koji su očekivali, i da su kod glasača samostalno vredeli mnogo više nego udruženi.

Ovako analitičari vide, ostanak koalicije Nacionalnog okupljanja ispod cenzusa, gde će kako sada stoje izborni rezultati, i ostati. Istovremeno smatraju, da to što se koalicija NADA jedina održala, govori u prilog tome da je politička procena njihovih lidera ipak bila bolja za razliku od one koju su napravile kolege iz Dveri i Zavetnika.

Zavetnici koji su na prošlim izborima nastupali samostalno osvojili su 3,71 odsto glasova, dok su Dveri imale 3,80. Ovoga puta, ni u zbiru nisu uspeli da dosegnu jedan od ova dva rezultata, a njihov trenutni skor prema RIK je 2,78.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski u izbornoj noći istakla je da nisu zadovoljni osvojenim glasovima, ali da je za taj loš rezultat zaslužna surova kampanja protiv njihove liste koja se, kako je rekla, našla između dva bloka, Vučićevog i Đilasovog. Lošem rezultatu na izborima, kako smatra, doprinela je odsutnost te liste sa televizija sa nacionalnim frekvencijama.

Lider Dveri Boško Obradović izjavio je da Srbija nije zrela za Nacionalno okupljanje.

- Naše ideje pobeđuju širom Evrope, Srbija kasni za kretanjima u Evropi, napravili smo Nacionalno okupljanje pre vremena - rekao je Obradović.

Direktor CeSID Bojan Klačar smatra da je Nestorović jedan od glavnih krivaca za gubitak glasača, kao i da je izostanak jedne liste na nacionalnoj strani koštao Dveri i Zavetnike.

- Očigledno je uticalo da deo birača koji je glasao za Dveri i Zavetnike glasa za Nestorovića, jer kada se saberu procenti to je isti rezervoar glasova - rekao je Klačar za "Novosti". - Imajući u vidu da je Nestorović ranije bio u taboru Dveri, da je vukao veliku političku težinu, jasno je da je loša procena Dveri što nisu pokušali da ga imaju na svojoj strani.

Istovremeno, Dveri i Zavetnici, kako navodi Klačar, očigledno nisu uspeli da ubede birače u svoju političku poziciju, dok je lider Novog DSS Miloš Jovanović u tome uspeo:

- Koalicija NADA je preuzela deo rizika da bude kažnjena zbog najave neprincipijelnih koalicija sa građanskim strankama. Posle ovih izbora, Jovanović se pokazao kao jedan od važnih faktora na desnom spektru jer u dva izborna ciklusa pokazuje kontinuitet. U periodu koji predstoji, moraće da vidi kako da političku moć koju ima, konsoliduje.

Jeremić: Odgovornost je moja

PREDSEDNIK Narodne stranke, koja je osvojila 0,88 odsto glasova, Vuk Jeremić izjavio je da je na izborima ta stranka doživela težak udarac, da zbog toga nesumnjivo mora biti ozbiljnih posledica, ali da je najveća odgovornost njegova.

- Kandidovali smo čestite i obrazovane ljude i politiku u koju smo svi iskreno verovali. Zbog čega je rezultat bio ovakav i kojim putem ići dalje, razgovaraćemo u okviru Narodne stranke u danima koji dolaze. Nesumnjivo je da mora biti ozbiljnih posledica, a najveća odgovornost je moja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!