NISMO DOBILI NIŠTA OSIM BATINA! Svedok Dejan Jeftić, kojeg je otela teroristička OVK, na suđenju Tačiju u Specijalizovanom sudu u Hagu

S.S.R.

11. 12. 2023. u 14:51

NISMO dobili ništa osim batina! Ovako je na pitanje tužilaštva Specijalizovanog suda u Hagu: "Da li ste dok ste bili zatočeni u Budakovu, opština Suva Reka, dobijali vodu, hranu, zdravstvenu zaštitu i da li vam je dolazio neko od porodice u posetu?", odgovorio svedok Dejan Jeftić, kojeg je tzv. OVK otela zajedno sa Stankom Stankovićem i Krstom Jeftićem, jula 1998. godine.

НИСМО ДОБИЛИ НИШТА ОСИМ БАТИНА! Сведок Дејан Јефтић, којег је отела терористичка ОВК, на суђењу Тачију у Специјализованом суду у Хагу

Foto: Printskrin

On je 39. svedok po redu u procesu protiv nekadašnjih komandanata tzv. OVK Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Selimija i Kadrija Veselija, koji se terete za ratne i zločine protiv čovečnosti, najmanje 102 ubistva, progone, mučenja...

Kada je otet, imao je nepunih 19 godina. Otele su ga, rekao je, komšije Šukriju Gaši i Sokolj Kabaši, sa kojima se znao odmalena, a dolazili su jedni kod drugih na verske praznike. 

Kako je ispričao, kada su ih oteli, tukli su ih, vezivali oči, bili su do pojasa goli u podrumu. Bilo je jako hladno noću, iako je jul, jer je u pitanju planinski predeo. 

- Kako ste se osećali? - pitao je tužilac. 

- Bili smo izmučeni. Imali smo samo jednu želju, pitali smo se da li ćemo preživeti - odgovorio je. 

On je u svedočenju pričao da je Kabašija video tri dana pre nego što ga je on oteo, da se, kada su ga oteli, nije opirao, već je samo pitao šta se dešava i zašto ovo rade, a odgovor je bio:

- Ne znamo mi, komandant će doneti odluku šta će biti sa vama. 

Tokom zatočeništva jedan od stražara koji su ga čuvali mu je rekao da mu je ubijen otac i da će ga pustiti na sahranu. Razmišljao je sa ostalim Srbima da pobegne, čak i kroz odžak, ali nije mogao, jer su na okolnim kućama bili snajperisti. Dok je bio u zatočeništvu, čuo je da su došla dva učitelja škole u koju je išao. Oni su tražili da ih puste, ali su im vojnici poručili da se sklone, kako i njih ne bi zatvorili u podrum. 

Rekao je ni da on, ali ni ostali Srbi nisu bili deo srpske policije i da su to u selu Movljani gde je živeo, ali i okolnim mestima svi znali. 

Inače, Gaši i Kabaši su osuđeni pred sudom tzv. Kosova na samo dve godine zatvora zbog zastrašivanja Srba. Prvobitno na pet godina, ali im je onda kazna umanjena. 

Svedok će nastaviti da odgovara na pitanja kasnije po podne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)