VAŽAN DAN ZA SRBIJU - POČEO SA RADOM GASNI INTERKONEKTOR: Predsednik Vučić ugostio Alijeva i Radeva (FOTO/VIDEO)

Novosti online

10. 12. 2023. u 07:19 >> 11:04

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić, povodom obeležavanja početka rada Gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, u Nišu je bio domaćin predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu, predsedniku Bugarske Rumenu Radevu i šefu Delegacije EU u Srbiji Emanuelu Žiofreu.

ВАЖАН ДАН ЗА СРБИЈУ - ПОЧЕО СА РАДОМ ГАСНИ ИНТЕРКОНЕКТОР: Председник Вучић угостио Алијева и Радева (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Novosti

Počeo rad interkonektora

Predsednici Srbije, Bugarske, Azerbejdžana i šef delegacije EU pustili su u rad interkonektor.

@vecernjenovosti PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić, povodom obeležavanja početka rada Gasnog interkonektora Srbija-Bugarska, u Nišu je bio domaćin predsedniku Azerbejdžana Ilhamu Alijevu, predsedniku Bugarske Rumenu Radevu i šefu Delegacije EU u Srbiji Emanuelu Žiofreu. @Ja sam Aleksandar #vucic ♬ original sound - Večernje novosti

Foto Novosti

Foto Novosti

Žiofre: Danas obeležavamo važnu prekretnicu u jačanju srpske energetske bezbednosti

Šef delegacije EU kazao je da danas obeležavamo važnu prekretnicu u jačanju srpske energetske bezbednosti diversifikacijom energetskog snabdevanja.

Kaže da je EU snažno podržala ovaj projekat kako bi "okončala zavisnost Srbije od ruskog gasa".

- Srbija postaje otpornija - tvrdi on.

Žiofre je naveo da je EU omogućila gotovo 50 miliona evra bespovratnih sredstava za ovaj projekat, a Evropska investiciona banka 25 miliona evra povoljnih kredita, uz dodatnih 20 miliona evra za izgradnju interkonektora na bugarskoj teritoriji.

Foto Novosti

Predsednik Radev: Plodonosna saradnja između Srbije, Bugarske i Azerbejdžana

Predsednik Bugarske kaže da je ovo mnogo više od infrastrukturnog projekta, da je simbol uspešne i plodonosne saradnje između Srbije, Bugarske i Azerbejdžana i simbol rastućih tehnoloških kapaciteta.

Kaže da ta saradnja vodi održivom ekonomskom rastu regiona i izraza volje da zajedno gradimo našu "evropsku budućnost".

Čestitao je Vučiću i rekao da on i predsednik Alijev mogu da kažu iz sveg srca da u svakoj poseti Srbije vidi napredak i volju za moderan razvoj Srbije.

- Danas smo dokazali da samo zajedno možemo da ostvarimo ekonomski uspeh, i još jedna važna stvar: ne samo da obezbeđujemo gas svako za svoje potrebe, već možemo zajedno da delimo gas i prodajemo ga trećim stranama. Hvala vam gospodine predsedniče na vašim zalaganjima - rekao je on.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Ističe da vidi pažnju da se poboljša infrastuktura i mreža puteva u Srbiji, a da svaka modernizacija Srbije znači i Bugarskoj.

- Hvala vam gospodine predsedniče na vašim zalaganjima - rekao je on Vučiću i dodao da danas menjamo energetsku mapu Evrope.

Predsednik Alijev: Srbija i Azerbejdžan su strateški partneri

Alijev se zahvalio "dragom prijatelju Aleksandru" na pozivu, a za Srbiju je rekao da je "prelepa zemlja".

Kaže da su Srbija i Azerbejdžan strateški partneri i da dve zemlje brzo razvijaju svoje odnose.

- Moj lični odnos i prijateljstvo sa Aleksandrom su doprineli razvoju saradnje. Pod njegovim rukovodstvom Srbija se razvija, sledi nezavisnu politiku, a to je politika koja služi interesima srpskog naroda. Mi smo oduševljeni njegovim dostignućima i podržavamo našu bilateralnu agendu konkretnim delima na terenu. Ja sam uveren da će puštanje u rad interkonektora doprineti industrijskom razvoju Srbije, jer znam da predsednik Srbije ima ogromne planove kada je reč o industrijskom razvoju vaše zemlje - kazao je Alijev.

Ističe i da je današnja ceremonija "ceremonija prijateljstva i partnerstva".

- Ovaj događaj će doprineti energetskoj bezbednosti i Srbije i Bugarske, ali i Evrope - kazao je on.

Srbija je deveta zemlja u koju Azerbejdžan izvozi gas, naglasio je on.

- Uveren sam da će ovaj interkonektor doprineti industrijskom razvoju Srbije. Azerbejdžan će do 2027. udvostručiti svoj izvoz gasa u Evropu, s fokusom na više od 8 milijardi kubnih metara koji su izvezeni do sada i sa namerom da se ove godine postigne cilj od 12 milijardi kubnih metara, što je 50% ukupnog izvoza ove zemlje - kazao je.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Dubravka Đedović Handanović: Važan, veliki projekat

Dubravka Đedović Handanović kaže da smo uspeli da za godinu dana završimo radove i dogovorimo se sa prijateljima iz Azerbejdžana isporuku gasa.

- Možemo ovaj projekat simultano da završimo sa obe strane granice, gasovod je važan za pozicioniranje Srbije za snabdevanje gasom centralne i istočne Evrope - rekla je ona.

Ističe da je ovo važan i veliki projekat.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

 

Ona se zahvalila i EU na podršci.

- Ovaj gasovod će nam omogućiti i povezivanje na LNG terminal u Grčkoj - kazala je ona.

Kako kaže, zahvaljujući gasnoj interkonekciji, i Niš dobiti dodatne količine gasa.

Vučić: Ovo je jedna velika pobeda

Predsednik Vučić se kratko obratio prisutnima i zamolio ministarku energetike da kaže nešto više o samom projektu.

- Uvaženi svi, danas ne mogu da govorim. Imamo glupa pravila koja smo usvojili da kad nešto uradite za svoju zemlju, mesec dana pred izbore ne možete da se pohvalite time. Zamoliću ministarku energetike, jer nije član nijedne stranke, da nam se obrati. Bez obzira na sve na šta smo naterani, mi ćemo svakako da pobedimo, a i ovo je jedna velika pobeda - istakao je Vučić.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Vučić: Rešićemo sitne probleme koje imamo sa Bugarskom

Vučić kaže da odnosi Srbije i Bugarske mogu da budu bolji.

- Mi smo danas razgovarali o tome i rešićemo sitne probleme oko knjiga i udžbenika i drugih stvari. Kad ljudi hoće da razgovaraju, rešiće probleme - kazao je Vučić.

Stigao i predsednik Azerbejdžana Alijev

U Niš je stigao i predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev i srdačno se pozdravio sa Vučićem i bugarskim kolegom.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Vučić i Radev kreću u obilazak 

Vučić je rekao da ovo donosi bolju budućnost, te istakao važnost energetske sigurnosti Srbije.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Stigli ministri i Mojsilović

U Niš su stigli ministri Dubravka Đedović Handanović, Miloš Vučević i Nikola Selaković, kao i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović.

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Foto: Novosti

Vučić se sastao sa Radevim

Predsednik Vučić sastao se u Nišu sa predsednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim. 

Predviđen je i prikaz opreme i sposobnosti jedinica Vojske Srbije - protivdronskih PVO sistema, bespilotnih i upravljanih vazduhoplovnih i zemaljskih borbenih platformi, kao i sposobnosti padobranskih i specijalnih jedinica, dodaje se u saopštenju.

Završetkom radova na gasovodu do Bugarske omogućiće se sigurnije i stabilnije snabdevanje Srbije gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana. Izgradnja novog gasovoda u dužini od 109 kilometara od Niša do Dimitrovgrada trajala je 12 meseci. Ukupna dužina dvosmernog gasovoda Srbija-Bugarska je 170 kilometara, od Novog Iskara, u blizini Sofije, do Niša.

Srbija je potpisala ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja 2024. godine. Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska, iznosi 85,5 miliona evra.

Projekat je finansiran delom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će Srbija plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju.

Foto: Novosti

Republika Srbija je za ovaj projekat izdvojila 15 miliona evra i 7,5 miliona evra za pripremne radove i projektovanje. Gas čini 13 odsto potrošnje primarne energije u Srbiji i do sada je mogao da se dobije samo sa dve ulazne tačke, preko gasovoda Balkanski tok i iz Mađarske.

BONUS VIDEO: SAMO JEDNU SRBIJU IMAMO: Moćna poruka Vučića sa mitinga u Vranju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024